november 1, 2020

Waarom en hoe moet je beleggen in Bitcoin? Zo eenvoudig is het!

by Mark van Aelst
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Waarom en hoe moet je beleggen in Bitcoin? Zo eenvoudig is het!

Veel mensen zien Bitcoin als de munt of het geld van de toekomst. Ook wordt de cryptovaluta ook vergeleken met de digitale versie van goud. Maar hoe moet je beleggen in Bitcoin? Waar koop je de munt en hoe sla je jouw Bitcoins als belegging voor de langere tijd veilig op?

Het verschil tussen speculeren en beleggen in Bitcoin

Een aantal jaren na de introductie in 2010 begon Bitcoin met een razendsnelle opmars. De cryptomunt werd wereldwijd bekend en de koers steeg binnen relatief korte tijd van slechts vijf cent naar meer dan 10.000 euro.

Eerst wil ik je graag duidelijk maken dat er een verschil is tussen beleggen in Bitcoin en speculeren.

Beleggen in Bitcoin

Een belegging in Bitcoin is een investering voor de toekomst, waarbij je van tevoren goed kijkt naar de ontstaansgeschiedenis van de munt en onderzoek doet naar het toekomstperspectief, ook wel fundamentele analyse genoemd.

Je koopt vervolgens eenmalig voor een bepaald bedrag, of legt per periode een bedrag in. Daarbij heb je de intentie om je Bitcoins voor een lange tijd vast te houden en niet te handelen.

Gemiddeld hebben beleggers in Bitcoin een beleggingshorizon van minimaal vijf jaar of langer. De kans is namelijk groot dat Bitcoin over vijf jaar opnieuw veel meer waard is geworden.

Een belegger in Bitcoin heeft veel minder last van de waan van de dag. De koers van Bitcoin is namelijk behoorlijk volatiel. Dat betekent dat de koers elke dag met vele procenten stijgt of daalt.

FOMO

Speculeren met Bitcoin

Een speculant is bijna het tegenovergestelde van een belegger. Wanneer iemand speculeert met Bitcoin, kijkt hij vooral naar de koers op korte termijn.

Juist de volatiliteit van de cryptomunt maakt het interessant om elke dag (of week) geld te verdienen aan de koersverschillen. Het gaat een speculant meestal niet om de onderliggende gedachte achter de munt. Hij of zij kijkt nauwgezet naar de koersgrafieken, om op basis daarvan bepaalde trends te ontdekken.

In tegenstelling tot de belegger die vooral een fundamentele analyse doet, handelt een speculant vooral via technische analyse (het analyseren van de koersgrafieken en het herkennen van patronen).

De horizon van een speculant is doorgaans kort. Mensen die ‘daytraden’ met Bitcoin zijn allemaal speculanten.

Bitcoin een speculatieve belegging?

Wanneer je spreekt van beleggen in Bitcoin, is het wel goed om te weten dat je Bitcoin niet kunt vergelijken met het beleggen in bestaande bedrijven. Beleggen in Bitcoin is echt uniek, maar daarom ook zo interessant.

In zoverre is Bitcoin een speculatieve belegging, als je kijkt naar het risico. Veel mensen zien het kopen van Bitcoin als een investering met een hoog risico, oftewel speculatief.

Omdat dit verwarring oproept met het hierboven genoemde speculeren met Bitcoin, kun je dus wel beleggen in Bitcoin, maar blijft het wel een investering met een hoog risico.

Lange termijn of korte termijn?

Voor mij betekent beleggen in Bitcoin het hebben van een langetermijnvisie, tegenover de kortetermijnvisie van iemand die speculeert met Bitcoin. Hoewel mensen Bitcoin dus wel een speculatieve investering vinden, kan het naar mijn mening bijna niet anders dan dat de waarde van Bitcoin over een jaar of vijf flink gestegen is! Kortom: nu investeren, niet te veel naar de koers kijken en over vijf tot tien jaar je winst verzilveren. 

Persoonlijk heb ik ook helemaal niets tegen het speculeren met Bitcoin. Het kan juist erg leuk zijn om dat met een deel van je vermogen te doen en zo extra te verdienen, terwijl je belegging in Bitcoin rustig doorloopt.

Maar laten we speculeren niet verwarren met beleggen in Bitcoin. Dat is namelijk totaal iets anders.

Beleggen in Bitcoin omdat het de munt van de toekomst is?

Veel mensen zien Bitcoin als het geld van de toekomst. Iedereen kan dan wereldwijd betalen met Bitcoin. Toch denk ik zelf dat Bitcoin dat stadium niet snel zal bereiken. Ten eerste is de koers (op dit moment) nog te volatiel, hij stijgt of daalt te snel in waarde. Dat maakt het vaststellen van prijzen voor producten of diensten vrij lastig.

Ook verloopt het overboeken van Bitcoins van de ene naar de andere partij vrij langzaam. Maar zou je hierom dan niet beleggen in Bitcoin? Integendeel!

Bitcoin als digitaal goud

Bitcoin is dan misschien niet direct een geschikt betaalmiddel, als investering is het wel een zeer geschikte munt. Je zou Bitcoin namelijk meer kunnen zien als het digitale goud en niet zozeer als contant geld. Van oudsher is goud namelijk een sterke en waardevaste investering.

Wanneer het economisch niet goed gaat, dan zie je direct dat de goudprijs stijgt. Beleggers vluchten als het ware in een zekere investering. Sinds de komst van Bitcoin, zie je datzelfde gedrag onder beleggers ook bij deze munt voorkomen.

Bitcoin digitaal goud

Bitcoin als digitaal goud


Wanneer het in een land economisch slechter gaat, bijvoorbeeld door een sterke inflatie van de eigen munt, dan stijgt tegenwoordig meestal ook de koers van Bitcoin. Beleggende investeerders kiezen tegenwoordig dus steeds vaker voor Bitcoin dan voor goud!

Hoe moet je beleggen in Bitcoin?

Zoals je misschien al weet, betekent beleggen in Bitcoin niet zoals bij ‘normaal’ beleggen, dat je aandelen van een bedrijf koopt. Het is misschien nog het beste te vergelijken met het kopen van een internationale valuta.

Je ruilt je euro’s dan om voor Bitcoin, een digitale valuta. Om te beleggen in Bitcoin kun je niet bij je eigen bank terecht. Hiervoor moet je een account aanmaken bij een Bitcoin broker of exchange.

Dat klinkt misschien lastig, maar het is gemakkelijker dan je denkt! 

Bitvavo exchange

Zelf gebruik ik hiervoor altijd Bitvavo, een 100% Nederlandse crypto exchange, met de laagste tarieven en de beste koers. Lees voor meer informatie ook mijn Bitvavo review en zie hoe het kopen en verkopen van Bitcoin in de praktijk gaat.

Nadat je een account hebt aangemaakt en jezelf hebt geverifieerd, koop je Bitcoin eenvoudig met iDEAL. Nadat de transactie voltooid is, komt jouw gestorte bedrag in euro’s direct beschikbaar bij Bitvavo.

tegoed storten ideal bitvavo

Tegoed storten via iDEAL bij Bitvavo

Je hoeft dan alleen nog maar te kiezen voor het aantal Bitcoins dat je wil hebben en de koop is gedaan. Op dat moment is jouw belegging in Bitcoin een feit. En wil je jouw Bitcoins later weer verkopen? Dan kies je simpelweg voor ‘Verkopen’ en de waarde van je investering staat weer in euro’s op je tegoed bij Bitvavo.

Je kunt er dan voor kiezen om even te wachten met een nieuwe investering, of laat je tegoed weer uitkeren naar je eigen bankrekening. Zo gemakkelijk is het!

Hoewel ik Bitvavo aanraad, zijn er nog veel meer andere exchanges en brokers waar je kan beleggen in Bitcoin. Lees voor meer informatie ook mijn reviews van de vijf beste crypto exchanges in Nederland.

Je belegging in Bitcoin veilig bewaren doe je zo

Zoals ik eerder schreef, betekent een belegging in Bitcoin over het algemeen dat je de intentie hebt om de munt voor langere tijd vast te houden. Het is volgens mij namelijk een kwestie van tijd voordat Bitcoin weer een explosieve stijging zal laten zien, net zoals in 2017.

Het voor langere tijd online laten staan van Bitcoin is niet aan te raden. Elk jaar duiken er helaas weer verhalen op van mensen en exchanges die het slachtoffer zijn van een grote hack. Er is Bitcoin gestolen en de meeste investeerders kunnen fluiten naar hun geld.

Gebruik een hardware wallet voor het beleggen in Bitcoin

Daarom raad ik je altijd aan om je belegging in Bitcoin veilig te stellen met een zogenaamde hardware wallet. Dat is een kleine USB-stick, waarmee je ervoor zorgt dat niemand anders dan alleen jijzelf een transactie kan uitvoeren.

Je moet elke transactie namelijk via een pincode en een knop op je hardware wallet bevestigen. Een hacker kan dus nooit bij je geld. Zeker wanneer je voor de langere termijn een groot bedrag investeert, is de aanschaf van een hardware wallet echt ontzettend belangrijk.

Het is een eenmalige kleine investering, die je ontzettend veel gemoedsrust zal opleveren. Je bent namelijk niet langer afhankelijk van de beveiliging van de online wallet van de exchange waar je jouw Bitcoins hebt gekocht.

De beste hardware wallets

De Ledger Nano S en de Ledger Nano X zijn de beste hardware wallets. De Ledger Nano S is goedkoper en biedt ruimte voor zo’n vier verschillende digitale valutasoorten.

Ledger Nano S kopen

In principe voldoende voor als je alleen in Bitcoin investeert. Heb je een grote portfolio met meer dan vier verschillende soorten cryptocurrencies? Dan raad ik de iets duurdere Ledger Nano X aan, waar je tot wel 100 verschillende soorten munten op kan slaan. Ook kun je met de Nano X draadloos via bluetooth transacties bevestigen.

Tip: lees voor meer informatie mijn Ledger Nano S review en de Ledger Nano X review.

Conclusie: beleggen in Bitcoin?

Als je het mij vraagt, zou iedereen ernaar moeten streven minimaal één Bitcoin in zijn bezit te hebben. Ik kan je bijna garanderen dat een belegging in Bitcoin je over vijf tot tien jaar een geweldig resultaat zal geven!

Om Bitcoin te kopen, heb je een online exchange nodig. Hiervoor raad ik Bitvavo aan. Waarom?

Bitvavo is een grote naam binnen de Nederlandse crypto exchanges. Je verhandelt er jouw Bitcoins en andere cryptovaluta erg gemakkelijk. Je tegoed in euro’s staat via iDEAL binnen enkele seconden op je Bitvavo-account, waarna je direct kan gaan beleggen in Bitcoin. 

Ook biedt Bitvavo de laagste kosten, zowel voor transacties als de commissies op de aan- en verkoop van Bitcoins. Wanneer je bij Bitvavo koopt, dan weet je zeker dat je in vergelijking met andere Nederlandse brokers het minste aan kosten betaalt. Een groot pluspunt dus. Bitvavo is niet voor niets een van de meest gebruikte cryptoplatforms van Nederland.

Wil je ook beginnen met crypto en je eerste munten kopen? Of zoek je een broker waar je direct aan de slag kunt?


Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Crypto E-Book!