augustus 18, 2020

Bitonic review: De #1 Bitcoinspecialist In 2020

by Mark van Aelst
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Bitonic review: De #1 Bitcoinspecialist In 2020

Wanneer je Bitcoin wilt kopen of verkopen, dan heb je daarvoor een bedrijf nodig waar je de euro’s van je bankrekening om kan zetten naar Bitcoin, of andersom. Bitonic is zo’n bedrijf, ook wel broker genoemd.

Bitonic is een soort wisselkantoor waar je Bitcoin kan kopen en omwisselen. Bitonic biedt alleen Bitcoin aan en je kunt ook alleen deze munt op de website verkopen. De altcoins, dat zijn alle cryptomunten behalve bitcoin, kun je er niet kopen of verkopen. Bitonic is dus puur gericht op Bitcoin. Daarmee is het in Nederland een echte specialist.

In deze Bitonic review lees je meer over het bedrijf en zijn geschiedenis, hoe je er in de praktijk Bitcoin koopt en hoe het precies zit met de kosten. Ook vertel ik alles over de veiligheid van het platform en de support die je er kan krijgen. Ik sluit af met mijn persoonlijke ervaring en eindoordeel over Bitonic.

Ontstaan en geschiedenis van Bitonic

Bitonic is een vertrouwde naam op het gebied van cryptocurrency, en dan vooral Bitcoin. Toen cryptovaluta net een beetje bekend begonnen te worden, maar bijna niemand er nog van gehoord had, was Bitonic er als een van de eersten in Nederland bij om het kopen en verkopen van Bitcoin mogelijk te maken.

Oprichting in 2012

Bij de start in het voorjaar van 2012 was Bitonic zelfs het allereerste Bitcoinbedrijf in Nederland. Daarmee waren ze echt een pionier in een nog onbekende wereld. 

Bitonic werd opgericht door drie schoolvrienden die al snel begrepen dat Bitcoin de toekomst van financiën zou zijn. Jouke Hofman, Robert de Waard en Niels van Groningen hadden tot doel dat iedereen gemakkelijk Bitcoin moest kunnen kopen. En dat lukte.

Benieuwd naar de volledige geschiedenis van het bedrijf? Bekijk de tijdlijn op de site van Bitonic.

Bekendheid door trainingen en seminars

Bitonic werd in Nederland snel bekend door het geven van seminars en trainingen over Bitcoin. Toen Bitcoin onder het grote publiek bekend werd, kende bijna iedereen in de cryptowereld het bedrijf in ieder geval wel van naam.

Zoals gezegd is Bitonic een puur Nederlands bedrijf. Het staat netjes ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, onder nummer 58276149. De handelsnaam Bitonic B.V. | BL3P.

Homepage Bitonic

Homepage Bitonic

Verschil Bitonic en BL3P

Bitonic is het platform waar je Bitcoin kan kopen en verkopen, BL3P is een exchange (beurs) waar je cryptovaluta kan verhandelen. In deze review focus ik op het kopen en verkopen van Bitcoin via bitonic.nl. 

Bitonic is gevestigd aan de Oude Utrechtseweg 17 in Baarn.

Hoe werkt Bitonic?

Bitonic heeft tot doel het kopen en verkopen van Bitcoin zo gemakkelijk mogelijk te maken. Op de homepage van Bitonic zie je daarom ook meteen heel duidelijk wat je op de site kan doen.

Op Bitonic kun je alleen Bitcoin kopen of verkopen, een andere optie heb je niet. Dat lijkt misschien een enorme beperking, maar als je interesse hebt in Bitcoin en deze munt wilt kopen is het juist een voordeel. Bitonic weet hoe ze het proces zo eenvoudig mogelijk houden en zijn de echte Bitcoinspecialist.

Geen online wallet

Zoals bij de brokers Litebit en Bitvavo wel kan, biedt Bitonic geen online wallet aan. Wanneer je Bitcoin via Bitonic koopt, dan moet je zelf zorgen voor een ontvangstadres, een Bitcoin wallet.

Een Bitcoin wallet kun je zien als het bankrekeningnummer waar je jouw Bitcoin opslaat. Zelf heb ik goede ervaringen met de hardware wallet Ledger Nano S. Hierop bewaar je jouw gekochte Bitcoin heel veilig.

Ledger Nano S kopen

Ledger Nano S

Een hardware wallet kan namelijk nooit gehackt worden. En wil je jouw Bitcoin weer verkopen? Dan stuur je de munten eenvoudig van je wallet naar het adres van Bitonic.

Wil je wel graag een online wallet gebruiken? Dan raad ik de beurs Bitvavo aan. Hier kun je trouwens ook meer dan alleen Bitcoin kopen. Lees mijn uitgebreide Bitvavo review voor meer informatie.

Probeer ook het juiste moment te kiezen om cryptocurrency te kopen. Lees hiervoor ons blog wanneer kun je het beste cryptocurrency kopen.


Aanmelden bij Bitonic

Het aanmelden bij Bitonic is wat anders dan bij andere beurzen. Je hoeft namelijk geen account aan te maken om Bitcoin te kunnen kopen of verkopen.

Bitonic heeft vanaf het begin anonimiteit en privacy hoog in het vaandel staan. Dat is eigenlijk in lijn met de filosofie achter Bitcoin zelf. Helaas ontkomt ook Bitonic niet aan de wet. Daarin is namelijk vastgelegd dat financiële bedrijven zoals Bitonic verplicht zijn om de persoonlijke gegevens van hun klanten te verifiëren.

In de praktijk betekent dit het bekendmaken van je identiteit en bankrekeningnummer. Zonder geverifieerd bankrekeningnummer is het niet mogelijk om Bitcoin te kopen of verkopen. Deze regelgeving is vanaf april 2020 ingegaan.

Bitonic review: de verificatie

Het aanmelden bij Bitonic betekent dus eigenlijk dat je een verificatieproces moet doorlopen. Om dit zo snel en gemakkelijk mogelijk te doen, heeft Bitonic daarvoor een eigen Verificatie App ontwikkeld.

Via de chip in identificatiebewijzen zoals een paspoort, kan de app je identiteit razendsnel vaststellen. Met de Verificatie App ben je op die manier binnen een paar minuten al klaar en kun je direct aan de slag.

Verifieer je via de website? Dat kan ook, maar dan duurt het proces maximaal 24 uur. Het moet in dat geval handmatig worden gecontroleerd.

Verificatie App van Bitonic

Verificatie App van Bitonic

Kopen en verkopen op Bitonic

Na verificatie staat niets je meer in de weg om je eerste Bitcoin te kopen en weer te verkopen. Hopelijk met een mooie winst.

Selecteer op de homepage of onder het menu ‘Kopen & Verkopen’ eenvoudig hoeveel Bitcoin je wilt hebben, of hoeveel je in euro’s uit wilt geven. De calculator rekent dan automatisch uit hoeveel Bitcoin je voor een bepaald bedrag kan kopen, of andersom.

Kopen en verkopen bij Bitonic

Kopen en verkopen bij Bitonic

Kopen van Bitcoin kan alleen via iDEAL (Nederland) of Bancontact (België). Dat maakt alles enorm overzichtelijk. Geen tien verschillende betaalmogelijkheden, maar gewoon vertrouwd en snel betalen via je eigen bank op de manier die je gewend bent.

Het hele proces wijst zichzelf. Interessant feit is dat Bitonic geen limieten kent. De enige limiet is de maximale transactiegrootte bij iDEAL. Die is namelijk meestal beperkt tot € 10.000 per keer.

Kosten bij Bitonic

Bitonic is een commercieel bedrijf en verdient aan elke transactie een klein percentage over het totale aankoop- of verkoopbedrag. Op deze manier kunnen de medewerkers, het kantoor en andere vaste lasten worden betaald.

Bitonic kiest ervoor om de aan- en verkoopkoers vast te stellen op basis van vraag en aanbod op een bepaald moment. Het is dus niet te zeggen hoeveel commissie je per transactie precies betaalt, maar Bitonic zal er altijd voor zorgen dat deze voor jou zo gunstig mogelijk is.

Om de koers vast te stellen, kijkt Bitonic vooral naar de koersen op de internationale markten, maar ook de koers op hun eigen exchange BL3P. 

Goedkoper bij grotere inkoop

Over het algemeen geldt wel: hoe meer Bitcoin je koopt of verkoopt, des te gunstiger de koers. Wanneer je kleine hoeveelheden koopt, dan is het misschien een beter idee om te kijken naar een broker waar je geen of een vast percentage betaalt.

Daarvoor raad ik je aan in ieder geval een account op Bitvavo aan te maken en de kosten te vergelijken. Maak dan je eigen afweging waar je wilt gaan kopen of verkopen. Het kan nooit kwaad om verschillende brokers en hun kosten te vergelijken. Lees gerust eerst mijn Bitvavo review.

Bitonic review: veiligheid en support

Als het gaat om veiligheid zit je bij Bitonic echt goed. Het bedrijf bestaat al sinds de opkomst van Bitcoin en heeft bewezen een betrouwbaar bedrijf te zijn. Bitonic heeft een uitstekende reputatie.

Bitonic vindt de privacy van zijn klanten ontzettend belangrijk, maar er moet aan de wet worden voldaan. Daarin is ook geregeld dat de persoonlijke gegevens van klanten zeer vertrouwelijk moeten worden behandeld. Dat dit netjes wordt gedaan, kun je bij Bitonic zeker van zijn. 

Bereikbaarheid support

En hoe zit het met de bereikbaarheid van Bitonic? Het bedrijf biedt veel verschillende mogelijkheden om in contact te komen. Zo zijn Signal, Telegram en IRC veelgebruikte kanalen, waarop je Bitonic dagelijks van 09.30 tot 22.00 uur je vragen kan stellen.

Of stuur een direct message via Twitter. Daarnaast is er een contactformulier en livechat op de site, waar je meestal binnen een uur of sneller antwoord hebt.

En natuurlijk kan bellen ook. Bitonic is doordeweeks van maandag tot en met vrijdag bereikbaar op 0343 700 212 (van 09:30 tot 18:00 uur).

Voordelen van Bitonic

 • Zonder account Bitcoin kopen en verkopen
 • Erg gemakkelijk
 • Eenvoudig verificatieproces met Verificatie App
 • Snel
 • Betalen via iDEAL

Nadelen van Bitonic

 • Kostenopbouw niet transparant
 • Geen wallet beschikbaar
 • Alleen Bitcoin kopen en verkopen

Conclusie

Wanneer je koopt of verkoopt bij Bitonic, dan weet je zeker dat je zakendoet met een van de meest gerenommeerde bedrijven op het gebied van Bitcoin. Het was een echte pionier, die is uitgegroeid tot een professioneel bedrijf met deskundige medewerkers.

Geen limieten na verificatie

Na verificatie van je identiteit en bankrekening zijn er verder geen limieten en kun je in theorie voor miljoenen euro’s aan Bitcoin kopen of verkopen (dat zou mooi zijn! Maar wie weet, er zijn in Nederland inmiddels behoorlijk wat Bitcoinmiljonairs)

Nederlandse support bij Bitonic

Bitonic is een puur Nederlands bedrijf en met vragen of problemen heb je Nederlandse support. Dat is erg fijn als het nodig is. De mogelijkheid om te bellen waardeer ik ook. Dat kan namelijk niet bij elke broker.

Wanneer je wilt kopen en verkopen moet je wel zorgen voor je eigen Bitcoin-wallet. Dat is wel zo veilig, maar vereist wel dat je je hier eerst even in moet verdiepen, als je voor het eerst Bitcoin koopt. 

Wel vind ik het een groot nadeel dat de kosten bij Bitonic vrij onduidelijk zijn, plus dat je er echt alleen maar Bitcoin kan kopen en verkopen.

Altcoins kopen?

Wil je duidelijke prijzen en misschien ook een aantal altcoins kopen? Zoals Ethereum, XRP, Bitcoin Cash of andere munten? Dat kan bij Bitonic niet. Neem dan ook eens een kijkje bij Bitvavo, een andere populaire Nederlandse broker waar je meer dan 200 cryptocurrencies vindt en ze online in een wallet op kan slaan.

Heb je plannen om te gaan beginnen met het kopen en verkopen van Bitcoin of andere cryptovaluta? Volg dan de gratis Crypto Masterclass-training! Geen voorkennis, kapitaal of ervaring nodig.

Zo leer je de basis van het het handelen in crypto, het beveiligen en hoe cryptocurrencies precies werken.

Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Crypto E-Book!