juli 7, 2020

Bitvavo Review: Goedkoopste Nederlandse Exchange In 2020?

by Mark van Aelst
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Bitvavo Review: Goedkoopste Nederlandse Exchange In 2020?

Bitvavo review: Cryptovaluta Kopen En Verkopen Voor Iedereen

Bitvavo wist in korte tijd een grote naam te worden. Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Het is binnen een paar jaar zelfs uitgegroeid tot een van de meest bekende platforms om cryptovaluta te kopen en verkopen.

Dat succes heeft Bitvavo vooral te danken aan hun lage kosten. Daarnaast claimen ze een breed aanbod cryptocurrencies te hebben, transparant te zijn en een gebruiksvriendelijk platform met Nederlandse support te bieden.

Maakt Bitvavo al die punten in de praktijk ook waar? Reden genoeg om in deze Bitvavo review eens wat dieper in te gaan op dit bedrijf.

Ik geef je als redelijk ervaren cryptokoper graag mijn mening over Bitvavo en leg alles uit, zodat je ook als beginner aan de slag kunt.

Want hoe gaat het aanmelden bij Bitvavo eigenlijk? Is het een betrouwbare organisatie? Hoe zit het met de kosten en heeft Bitvavo een goede support als je ergens toch niet uitkomt?

Bitvavo Review: Broker En Exchange Ineen!

Ben je van plan om te gaan handelen in cryptovaluta? Of wil je een aantal munten kopen als investering voor de toekomst? Door cryptocurrencies te kopen weet je in ieder geval zeker dat je geen mooie winst misloopt als alle crypto’s weer hard stijgen. 

Wat je reden ook is, je moet de euro’s op jouw bankrekening ergens omzetten naar cryptovaluta. Bij Bitvavo kun je dat doenIets .

Om euro’s naar crypto om te wisselen, heb je namelijk een ‘broker’ (bemiddelaar) of ‘exchange’ (beurs) nodig. Een broker is een bedrijf dat jouw euro’s voor vaste wisselkoersen op een externe beurs (een exchange) inwisselt en daarna weer naar jou verstuurt. 

Sommige brokers hebben zich ontwikkeld tot een exchange, zodat ze jouw euro’s direct op hun eigen beurs kunnen verhandelen. Bitvavo is zo'n broker en exchange ineen. Erg handig, want daardoor kun je alles binnen één platform doen en profiteer je van de laagste prijzen. Zo kun je:

 • Euro’s omwisselen naar crypto
 • Binnen Bitvavo je cryptomunten omwisselen naar andere munten op het platform
 • Cryptovaluta verkopen en weer terug laten storten als euro’s op je bankrekening

Daarmee is de cirkel rond. Bitvavo is een Nederlandse exchange waar je dit allemaal kan doen. Daarmee wordt het natuurlijk vooral erg aantrekkelijk om je crypto daar te gaan kopen, zeker als de aan- en verkoopprijzen er zo laag zijn! Wanneer kun je het beste cryptocurrency kopen?

Bitvavo Website

De Bitvavo website heeft een strakke eenvoudige uitstraling die je ook bij het kopen en verkopen van cryptovaluto terugziet.

Ontstaan En Geschiedenis Van Bitvavo

Het lijkt me goed om je eerst wat over Bitvavo te vertellen. In de Nederlandse cryptowereld is het nog een vrij nieuwe exchange. Het bedrijf bestaat sinds eind 2017 en is een echt Nederlands bedrijf, opgericht door de Nederlandse ondernemers Tim Baardse en Jelle de Boer.

De onderneming is gevestigd in het centrum van Amsterdam, aan de Herengracht 450. Uiteraard netjes geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, onder nummer 68743424.

Hoe Werkt Bitvavo?

Wanneer je begint met het kopen van cryptovaluta, is de eerste stap het maken van de koppeling tussen de euro’s op je bankrekening en de cryptomunt die je wilt kopen. Bij Bitvavo kan dat. Wanneer je nieuw bent bij Bitvavo, gaat dat in de praktijk zo:

Stap 1: Aanmelden bij Bitvavo

Het aanmaken van een account bij Bitvavo is gratis. Na aanmelding kun je direct digitale valuta verzenden, ontvangen en verhandelen (als je op een andere beurs of wallet al cryptovaluta hebt staan). Hiervoor gebruik je de Bitvavo app, of de website. Na het aanmelden en verificatie van je identiteit kun je direct beginnen.

Bitvavo aanmelden

Stap 2: Euro’s storten bij Bitvavo

Heb je nog geen crypto in bezit en wil je graag wat kopen? Via iDeal maak je erg gemakkelijk geld over naar Bitvavo (een bankoverschrijving of creditcard mag ook). Zo beschik je direct over het geld in jouw Bitvavo-account en kun je meteen beginnen met inwisselen van euro’s voor Bitcoin, of een andere digitale munt.

Stap 3: Vasthouden of handelen

Omdat Bitvavo een echte exchange (beurs) is, kun je er ook gaan handelen met jouw gekochte cryptovaluta, zonder je digitale valuta naar een andere beurs te hoeven versturen. Verkoop Bitcoin voor Ethereum, of een andere munt naar keuze. Je betaalt maximaal 0,25% van de transactiewaarde, wat erg laag is.

En wil je jouw crypto liever vasthouden? Dan kun je het gewoon in je wallet (digitale portemonnee) laten staan, of naar je eigen wallet zoals de Ledger Nano S versturen.

Stap 4: Verkopen van cryptovaluta

Wil je jouw winst verzilveren? Ook dat kan bij Bitvavo. Via de app of website kun je jouw gewenste aantal munten verkopen, waarna het binnen 5 minuten op je bankrekening staat.

Het mooie van Bitvavo vind ik dat het je als beginnende cryptohandelaar of koper een alles-in-één-oplossing biedt. Geld storten, handelen en weer euro’s terug ontvangen binnen hetzelfde platform. Dat maakt het erg overzichtelijk en geschikt voor als je met investeren in digitale valuta begint.

Tip: Sinds 1 juli 2020 is de langverwachte Bitvavo app voor Android en iOS beschikbaar.

Bitvavo-account aanmaken

Een van de punten waarop Bitvavo uitblinkt, is de eenvoud en overzichtelijkheid van de website en nieuwe app. Dat maakt alles voor een beginner erg duidelijk. Voor gevorderde gebruikers zijn er trouwens ook voldoende mogelijkheden. Je switcht namelijk eenvoudig naar een geavanceerde interface.

Verificatie Bitvavo

Aanmelden bij Bitvavo is in ieder geval binnen no-time gebeurd. Alleen je naam,  e-mailadres en een zelfgekozen wachtwoord zijn voldoende. Je ontvangt dan direct een mail om je e-mailadres te verifiëren.

In de volgende twee stappen geef je aan wat je doelstellingen zijn en upload je een foto van een geldig identiteitsbewijs (dat is Bitvavo wettelijk verplicht). 

Identiteit Bitvavo

Ook zonder verificatie van je identificatie kun je in ieder geval wel al direct inloggen en aan de slag, nog wel met enkele beperkingen totdat je bent geverifieerd.

Cryptocurrencies kopen voor euro's

Nadat je op je account bent ingelogd, kun je direct geld storten via de grote groene knop ‘Tegoed storten’.

Belangrijk om te weten is dat je voor de veiligheid alleen geld kan storten van een bankrekening die ook op jouw naam staat. Je hebt de keuze uit maar liefst 7 verschillende betaalwijzen.

In de praktijk is iDeal de handigste manier en je geld bovendien direct beschikbaar.

Zodra het geld op je Bitvavo-saldo is bijgeschreven, kun je direct crypto kopen. Zoek de cryptocurrency die je wilt hebben in de lijst.

Klik erop en kies het bedrag of aantal munten dat je wilt hebben. Via de knop ‘Kopen’, schaf je jouw cryptovaluta direct aan en zijn de munten beschikbaar in je wallet op Bitvavo.

Verkopen gaat op een vergelijkbare, maar omgekeerde manier. Het wijst zich vanzelf.

Kopen en verkopen bij Bitvavo

Cryptocurrencies verkopen naar euro's

Om geld in euro’s naar je bankrekening te krijgen, moet je eerst (een deel van) jouw cryptovaluta verkopen. De opbrengst wordt bij Bitvavo toegevoegd aan je saldo.

Dit saldo neem je vervolgens geheel of gedeeltelijk op via de knop ‘Tegoed opnemen’. In de praktijk staat het geld dezelfde dag, of zelfs bijna direct op je bankrekening.

Tip: let wel op dat je voor een uitbetaling eerst een bankrekening moet koppelen. Het handigste is om dat meteen te regelen nadat je jezelf bij Bitvavo hebt aangemeld.

De Kosten Bij Bitvavo

Een van de punten waarop Bitvavo zich onderscheidt van de concurrenten, zijn de lage handelskosten. En dat is ook echt zo.

In vergelijking met andere brokers in Nederland is Bitvavo de goedkoopste, want je betaalt maximaal 0,25% commissie.

Overboeken via iDeal is zelfs helemaal gratis, zonder bijkomende kosten.

Daarnaast betaal je afhankelijk van de cryptomunt een klein (vaak verwaarloosbaar) bedrag als opnamekosten, maar daar heb je bij elke transactie waar dan ook mee te maken. Bekijk een overzicht van alle kosten bij Bitvavo.

Bitvavo Review: Veiligheid & Support

Wanneer het om cryptovaluta gaat, dan zijn veiligheid en support twee belangrijke punten. Je persoonlijke gegevens zijn veilig en het bedrijf staat als financiële instelling onder toezicht van De Nederlandsche Bank.

Alle klanten zijn geverifieerd en Bitvavo moet zich houden aan strenge Nederlandse wetgeving en regels. Daarmee is het wat mij betreft een partij die je absoluut kunt vertrouwen. De basis is goed op orde. 

Bitvavo Wallet En Beveiliging

Wel raad ik aan om je eigen account verder te beveiligen met 2FA (twee factor authenticatie) en een veilig wachtwoord te kiezen. Laat bovendien nooit grote bedragen in je Bitvavo-wallet staan, maar gebruik het platform alleen om crypto te kopen, te verhandelen en verkopen.

Verstuur de digitale valuta die je voor langere termijn vasthoudt naar een offline wallet, zoals de Legder Nano S.

Ledger Nano S kopen

Nederlandse Support

Heb je hulp nodig? Dan is het fijn dat Bitvavo een Nederlandse helpdesk heeft. In tegenstelling tot BTCDirect en Litebit is Bitvavo niet telefonisch bereikbaar. Wel kun je per e-mail of livechat een vraag stellen, waar je altijd snel antwoord op krijgt. 

Zeker tijdens kantooruren en op zaterdagen wordt er snel gereageerd. Overigens vind je het antwoord op je vraag bijna altijd bij de veelgestelde vragen op de site van Bitvavo.

Bitvavo Review: De Voor- & Nadelen Op Een Rij

Vanwege de lage kosten is Bitvavo een van mijn favoriete brokers. Ik gebruik de site vooral om euro’s in te wisselen voor cryptovaluta en stuur de coins daarna naar mijn offline wallet.

Wanneer je graag handelt, dan kun je de exchange ook gebruiken. Omdat ik nu een aantal jaren ervaring heb met Bitvavo, zet ik de voordelen en nadelen voor je op een rij:

Voordelen Van Bitvavo

 • De laagste kosten
 • Maar liefst 58 cryptovaluta’s in het aanbod
 • Direct kopen via iDeal of nog 6 andere betaalwijzen
 • Extra korting als je veel handelt (staffelkorting)
 • Eenvoudige interface
 • Heel gemakkelijk kopen en verkopen via de site

Nadelen Van Bitvavo

 • Geen telefonische support
 • Minder geschikt om cryptovaluta voor langere tijd te laten staan

Conclusie

Bitvavo is een grote naam binnen de Nederlandse cryptobrokers, die zich heeft ontwikkeld naar een complete exchange. Je verhandelt er jouw gekochte munten dus erg gemakkelijk, zonder dat je hoeft te wachten voordat je munten op een andere exchange zijn aangekomen. Je hoeft ze namelijk niet te versturen, maar kan direct na aankoop aan de slag. 

Daarnaast zijn het natuurlijk vooral de lage kosten die een grote aantrekkingskracht hebben. Bij andere grote Nederlandse partijen betaal je al snel tot 1 procent of meer en dan komen er ook nog transactiekosten bij.

Wanneer je bij Bitvavo koopt, dan weet je zeker dat je in vergelijking met andere Nederlandse brokers het minste aan kosten betaalt. Een groot pluspunt dus.

Tel daarbij op het gemak van kopen en verkopen via het Bitvavo-saldo, plus dat het geld na verkoop vaak al binnen 5 minuten op je bankrekening staat. Dat maakt Bitvavo tot een echte aanrader. Niet voor niets is Bitvavo een van de meest gebruikte cryptoplatforms van Nederland.

Wil je ook beginnen met crypto en je eerste munten kopen? Of zoek je een broker waar je direct aan de slag kunt?

Weet Je Nog Niet Hoe Je In Crypto Moet Handelen?

Het kan zo zijn dat je deze review gelezen het met het idee om crypto te gaan kopen, maar heb je überhaupt enig verstand van de crypto wereld?

Heb je je hier al in verdiept? Zo ja, dan adviseer ik je zeker om aan de slag te gaan met Bitvavo en met de knop hierboven een gratis account aan te maken.

Als dit niet het geval is, dan kun je heel erg veel geld verliezen met crypto. Zorg altijd dat je eerst voldoende kennis hebt alvorens je hier in gaat investeren.

Ik kan je daarom de gratis crypto training aanraden. Dit is een training van de crypto masterclass.

Wil je hier meer over weten? Lees dan ook eens mijn crypto masterclass review!

Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Crypto E-Book!