augustus 5, 2020

BTC Direct Review: De Snelste Broker Van 2020?

by Mark van Aelst
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • BTC Direct Review: De Snelste Broker Van 2020?

In deze BTC Direct review lees je alles over deze Nederlandse broker.

 • Hoe gaat het kopen van cryptovaluta in de praktijk? 
 • Hoe veilig en betrouwbaar is BTC Direct?
 • Hoe zit het met de aan- en verkoopkosten en hebben ze een goede support? 

Op deze en andere vragen vind je in deze BTC Direct review het antwoord. BTC Direct is namelijk een van de vijf grote Nederlandse cryptobrokers om crypto te kopen en verkopen.

Cryptovaluta worden steeds belangrijker en groter

Cryptovaluta gaan een steeds belangrijkere rol spelen. Misschien gaan op termijn wel bijna alle betalingen op deze manier en gebruiken we de euro veel minder.

In korte tijd zijn cryptovaluta in ieder geval wel volwassen geworden, terwijl je er toch nog vroeg genoeg bij bent om aan het begin van de ontwikkelingen te staan.

Dat biedt enorme kansen voor als je in een of meerdere cryptovaluta investeert. Koop een Bitcoin, een aantal Ethereum, misschien wel XRP, Litecoin, Tron, Cardano of een andere cryptomunt. Allemaal hebben ze grote kans om de komende maanden en jaren veel meer waard te worden.

Een broker om crypto te kopen en verkopen

Het kopen en verkopen van cryptovaluta is tegenwoordig heel gemakkelijk. Wanneer je van plan bent om je eerste cryptomunten te kopen, dan heb je een broker nodig. Een broker is een bedrijf waar je in euro’s een tegoed stort, waarna je jouw gewenste cryptovaluta koopt.

BTC Direct is zo’n broker. Hier zet je de euro’s op je bankrekening eenvoudig om naar crypto. Het is wel te vergelijken met het kopen van buitenlandse valuta bij een grenswisselkantoor, alleen koop je met jouw euro’s dan geen dollars, kronen of andere valuta, maar een van de honderden beschikbare cryptomunten.

Homepage BTC Direct

Homepage BTC Direct

Ontstaan en geschiedenis van BTC Direct

BTC Direct is een van de vijf grote Nederlandse partijen waar je eenvoudig met iDEAL crypto kan kopen. BTC Direct is in 2013 opgericht en gaat dus al een behoorlijk aantal jaren mee. Zeker in de wereld van cryptovaluta is zeven jaar een hele tijd.

BTC Direct is een Nederlands bedrijf, maar beperkt zich niet tot alleen Nederlandse klanten. Vanuit het hoofdkantoor in Nijmegen helpen maar liefst 30 medewerkers klanten in heel Europa inmiddels al meer dan 400.000 gebruikers met het kopen en verkopen van hun cryptovaluta.

In juni 2018 haalde BTC Direct het landelijke nieuws, toen zij bekendmaakten de salarissen van hun medewerkers (deels) in Bitcoin uit te betalen.

BTC Direct is gevestigd in Nijmegen, onder de naam BTC Direct Europe B.V. Je vindt het kantoor aan de Wijchenseweg 102 in Nijmegen. BTC Direct staat netjes bij de KvK geregistreerd, onder nummer 59383607.

Hoe werkt BTC Direct?

Bij BTC Direct kun je de euro’s op je bankrekening omwisselen naar cryptovaluta. In tegenstelling tot andere brokers zoals Litebit of Bitvavo, kun je bij BTC Direct alleen de vijf grote cryptovaluta Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, XRP en Litecoin kopen. Dat hoeft geen probleem te zijn, omdat veel mensen toch beginnen met het kopen van een van deze grote coins.

BTC Direct werkt door op het hoofdscherm aan te geven hoeveel coins je van een bepaalde cryptocurrency wilt kopen, of voor welk totaalbedrag in euro’s je een munt wilt aanschaffen. De calculator berekent dan automatisch hoeveel coins je krijgt voor welk bedrag, of andersom (hoeveel euro’s een bepaald aantal coins kosten).

Omdat BTC Direct geen eigen online wallets aanbiedt, geef je in het koopscherm aan naar welk adres je coins moeten worden verstuurd. Zorg er dus voor dat je altijd een eigen wallet-adres hebt. Dat kan een online wallet bij een andere partij, of een hardware wallet zoals de Ledger Nano S zijn. 

BTC Direct kun je zien als de koppeling tussen de euro’s op je bankrekening en cryptovaluta. Je kunt er crypto kopen, maar ook verzilveren naar euro’s. Het is dus geen beurs waar je echt gaat handelen met je coins, maar puur een bedrijf dat je als startpunt (kopen van coins) of eindpunt (verzilveren naar euro’s) kan zien. Alleen nog even weten wanneer je het beste cryptocurrency kan kopen.

Aanmelden bij BTC Direct

Om een van de vijf aangeboden cryptocurrencies te kopen of verkopen, heb je een BTC Direct-account nodig. Aanmelden is helemaal gratis en binnen een paar minuten gedaan. Op het aanmeldscherm vul je alleen je e-mailadres in. Binnen een paar seconden ontvang je dan een mail met een link waarin je jouw nieuwe account bevestigt.

Aanmelden bij BTC Direct

Vervolgens vraagt BTC Direct om een aantal aanvullende persoonlijke gegevens, zoals je land, voor- en achternaam, telefoonnummer en een aantal vragen om je identiteit te bevestigen. Alle vragen zijn bedoeld om het kopen en verkopen van cryptocurrency zo veilig mogelijk te maken. Legitimeren doe je door een foto van je paspoort of rijbewijs en een selfie waarop je een identificatiebewijs vasthoudt te uploaden.

BTC Direct review: de limieten

Zodra je alle stappen van het aanmeldproces hebt doorlopen en je jouw identificatiebewijs hebt geupload, dan kun je beginnen met het kopen en verkopen van cryptocurrencies. Net zoals bij veel andere brokers, heb je wel te maken met limieten op je account. Afhankelijk van de hoeveelheid persoonlijke gegevens die je hebt aangeleverd, krijg je per accountstatus meer financiële mogelijkheden. BTC Direct kent drie statussen:

 • Hero (dagelijks kopen/verkopen: € 2.500 / € 10.000)
 • Satoshi (dagelijks kopen/verkopen: € 10.000 / € 10.000)
 • Trader (dagelijks kopen/verkopen: € 50.000 / € 50.000)

Een standaard Hero-account is voor beginners vaak al ruim voldoende en vereist alleen dat je een foto van je ID en een ID-selfie opstuurt. Het niveau ‘Satoshi’ bereik je door videoverificatie en een schriftelijk bewijs van je woonadres.

Voor het hoogste niveau moet je ook een EDD-formulier invullen. EDD is een afkorting voor ‘Enhanced Due Diligence’. In de praktijk is dat een vragenlijst waarin je onder meer gevraagd wordt naar de reden waarom je coins koopt, maar ook naar de herkomst van de gelden die je voor het kopen en verkopen gebruikt.

Dat doet BTC Direct trouwens omdat ze een betrouwbare partij willen zijn, waarbij iedereen met eerlijk geld handelt. Ook is het hanteren van een Klant Identificatie Programma vanuit de Europese Unie verplicht.

Zoals je kunt zien heb ik bij BTC Direct zelf de hoogste ‘Trader’-status, omdat ik regelmatig koop en verkoop, maar vooral omdat ik ook ineens een groot bedrag wil kunnen verkopen als de koers van crypto net zoals een aantal jaren geleden ineens heel snel stijgt.

Tip: Maak ook op andere sites een account aan en zorg dat je er geverifieerd bent. Dat geeft je meerdere opties om je crypto te verzilveren als de koers heel hoog staat. Maak bijvoorbeeld ook een account aan op Bitvavo en Litebit.

Kopen en verkopen bij BTC Direct

Wanneer je account is goedgekeurd, dan heb je bij BTC Direct de ‘Hero’-status. Daarmee mag je elke dag tot € 2.500 cryptovaluta kopen en voor € 10.000 verkopen. In de praktijk is dat ruim voldoende om een mooie portfolio op te bouwen. 

Wat direct opvalt als je naar de site van BTC Direct gaat, is hoe overzichtelijk alles is. Op de homepage zie je een duidelijke keuze tussen kopen en verkopen en selecteer je de afkorting van de door jou gewenste munt. De afkortingen zijn:

 • BTC (Bitcoin)
 • BCH (Bitcoin Cash)
 • ETH (Ethereum)
 • LTC (Litecoin)
 • XRP (Ripple XRP)
Crypto kopen en verkopen op BTC Direct

Crypto kopen en verkopen op BTC Direct

Kies het aantal munten dat je wilt hebben, of het bedrag dat je wilt uitgeven. De calculator rekent automatisch uit hoeveel je voor een bepaald aantal coins moet betalen, of hoeveel coins je voor een vast bedrag in euro’s ontvangt. Betalen via iDEAL is meestal het gemakkelijkst.

Belangrijk is wel dat je een bankrekening gebruikt die op je eigen naam staat. Het makkelijkste is om hiervoor iDEAL te kiezen. Gebruik wel een bankrekening die op je eigen naam staat. Dat geldt zowel voor kopen als verkopen. Vul bij het kopen van cryptocurrency het adres van je wallet in, of selecteer de gewenste bankrekening als je munten verkoopt.

Na het kopen van je crypto en een geslaagde betaling, zorgt BTC Direct ervoor dat je coins meestal binnen 2 minuten worden verzonden. Daarna kan het afhankelijk van de gekozen crypto nog iets langer duren voordat je de coins echt op je wallet ziet staan.

Zo is XRP meestal ook binnen een paar minuten bijgeschreven, terwijl het versturen van Bitcoin gemiddeld wat langer duurt. Dit heeft te maken met het Bitcoin-netwerk en de benodigde bevestigingen, dat ligt niet aan BTC Direct.

Kosten bij BTC Direct

Ik zal er meteen duidelijk over zijn: BTC Direct is niet de goedkoopste broker in Nederland om crypto te kopen. Voor het kopen van crypto betaal je 3 procent van je orderbedrag aan kosten. Voor Bitcoin ligt dat percentage op 2 procent. Bij het verkopen van je munten betaal je voor Bitcoin 1 procent en voor de rest 2 procent.

 Op een groot bedrag kan dat dus best een aanzienlijk deel van je inleg kosten. De kosten voor een iDEAL-transactie bedragen standaard € 0,99 per aankoop.

XRP kopen bij BTC Direct

XRP kopen bij BTC Direct

Gelukkig staat er ook wat tegenover. BTC Direct is namelijk een uitermate betrouwbare partij en heeft het koop- en verkoopproces tot in de puntjes netjes op orde. Je hebt veel betaalmogelijkheden en maakt gebruik van een overzichtelijke site. Ik vind het ook niet meer dan fair dat een broker verdient aan mijn transactie.

Gratis bestaat namelijk niet. Met de kosten betaalt BTC Direct zijn personeel, kantoor en andere kosten en maak ik gebruik van een erg fijn platform om crypto te kopen en verkopen.

Veiligheid en support bij BTC Direct

Wanneer je crypto koopt, heb je geen ondersteuning van banken of garanties van de overheid. Aan de andere kant kun je jouw geld misschien wel verdubbelen of meer, iets dat je met een spaarrekening nooit zal lukken.

Omdat cryptocurrencies nog vrij nieuw zijn, geeft het een fijn gevoel te weten dat BTC Direct altijd klaarstaat om ondersteuning te bieden bij vragen. Ook voor problemen of support bij het kopen en verkopen van cryptovaluta helpen ze je graag verder.

BTC Direct biedt support op drie verschillende manieren, waaronder e-mail, telefoon (Nederlands nummer en Nederlands sprekende medewerkers) en livechat. 

Voor live support kun je terecht:
Op werkdagen: 09:00 - 22:00 uur
In het weekend: 12:00 - 17:00 uur
Op feestdagen: 12:00 - 17:00 uur

De reactietijd is bijna altijd minder dan een uur. Wil je liever direct antwoord? Pak je telefoon en bel 024-7000700.

BTC Direct review: de voor- en nadelen van BTC Direct

Sinds 2017 koop en verkoop ik regelmatig bij BTC Direct. De voor- en nadelen die ik heb ontdekt staan hieronder op een rij:

Voordelen van BTC Direct

 • Werkt eenvoudig
 • Duidelijke vormgeving
 • Veel goede tekst- en videouitleg
 • Razendsnelle support
 • Betrouwbaar Nederlands bedrijf
 • Direct crypto kopen via iDEAL

Nadelen van BTC Direct

 • Relatief hoge aan- en verkoopkosten (staat wel veel gemak tegenover)
 • Slechts vijf cryptocurrencies beschikbaar
 • Geen eigen wallets beschikbaar (maakt het wel veiliger)

Om je coins op te slaan adviseert BTC Direct de Coinomi wallet. Bij andere brokers, zoals Litebit en Bitvavo kun je jouw aankopen direct op een online wallet laten storten. Deze is gekoppeld aan je account. Bij BTC Direct heb je die mogelijkheid niet. Koop altijd een hardware wallet zoals de Ledger Nano S of maak een veilige online wallet aan.

Conclusie

Postitief aan BTC Direct is dat het al lange tijd op de cryptomarkt actief is. Ook heb je altijd snelle en Nederlandstalige support als je ergens niet uitkomt. Persoonlijk bellen met een medewerker kan zelfs ook. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Het platform is erg betrouwbaar en veilig. Omdat je jouw munten er niet op kan slaan, zul je ze bij BTC Direct ook nooit verliezen aan een hack.

Het grootste nadeel van BTC Direct zijn de relatief hoge aan- en verkoopcommissies. Je betaalt gemiddeld 2 tot 3 procent over de aanschaf- of verkoopwaarde. En dat is samen toch zo’n 5% van je hele investering. Daar staat tegenover dat BTC Direct wel prima werkt en vooral heel betrouwbaar is.

Dat kan ook wat waard zijn, zeker als je in het begin nog niet zo goed weet hoe alles werkt en je terug wilt kunnen vallen op Nederlandse telefonische support. Ook als je veel cryptovaluta wilt verkopen en je bij andere brokers al aan je limiet zit, dan is BTC Direct misschien een goede optie.

In 2020 zijn er wel goedkopere alternatieven beschikbaar. Kijk bijvoorbeeld eens bij Bitvavo. Daar vind je meteen ook een veel groter aanbod van verschillende munten.

Helaas kun je ook veel geld verliezen met crypto. Zorg daarom altijd dat je eerst voldoende kennis hebt, voordat je gaat investeren. Ik kan je daarom de gratis crypto training aanraden. Dit is een training van de Crypto Masterclass.

Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Crypto E-Book!