mei 23, 2021

Crash op de cryptomarkt? Verkopen of niet? Zo ga je ermee om!

by Mark van Aelst
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crash op de cryptomarkt? Verkopen of niet? Zo ga je ermee om!

Crypto kopen en verhandelen is leuk, totdat je de waarde van je portfolio ineens hard ziet kelderen. Een crash op de cryptomarkt stelt je emoties en vastberadenheid meestal behoorlijk op de proef.

Want wat te doen als je zuurverdiende geld binnen een dag tientallen procenten minder waard is? Vasthouden en hopen op herstel, je winst nemen of misschien zelfs wel met verlies verkopen?

Wat er ook gebeurt, handelen op emotie is meestal niet verstandig. De sleutel naar succes in de wereld van cryptovaluta? Dat is een duidelijke strategie. Met andere woorden, maak van tevoren een ijzersterk plan en hou je daar simpelweg aan.

Maar hoe ziet zo’n plan of strategie er dan uit? Ik vertel je graag meer over de verschillende mogelijkheden.

Crash cryptovaluta

Bloedrode koersen op de cryptobeurs in mei 2021

Cryptovaluta’s zijn volatiel

Het is een feit dat cryptovaluta’s hard op en neer kunnen bewegen. De ene week verdubbelt je geld, terwijl de andere week je geld ineens halveert. Heftige koersbewegingen worden ook wel een hoge volatiliteit genoemd. Iets dat op cryptovaluta zeker van toepassing is.

Volatiliteit is trouwens goed, want het stelt daytraders in staat om mooie winsten te behalen. Een coin (of aandeel) dat maar weinig beweegt, daar verdien je meestal niet zoveel aan. Je bent in dat geval vaak veel meer kwijt aan transactiekosten en andere fees. 

Volatiliteit is interessant!

Kortom, het is juist de volatiliteit van crypto die het zo interessant maakt! Wanneer je jezelf daarbij realiseert dat grote koersstijgingen, maar ook -dalingen heel normaal zijn, dan helpt je dat al je emoties beter in de hand te houden.

Meestal is het namelijk niet verstandig om bij een grote daling direct te verkopen, maar andersom ook niet om bij een mooie winst direct winst te nemen (er zit vaak nog meer winst in het vat).

Risico koersverschillen

3 verschillende soorten traders

Verderop in dit artikel bespreek ik 4 ijzersterke investeringsstrategieën om jezelf tegen het handelen in emotie te beschermen. Om te kijken welke strategie bij je past, is het goed om eerst te kijken wat voor soort trader je bent.

Hierin onderscheid ik 3 verschillende soorten handelaren. Welk type past het beste bij jou?

Daytrader / scalping-trader

Zoals de naam al zegt, betekent het zijn van een daytrader dat je jouw positie op dezelfde dag opent, maar ook weer sluit. De algemene regel is dat je nooit gaat slapen terwijl je nog een positie open hebt staan.

Dat geeft vooral veel rust als je vaak met grote bedragen handelt. Een gemiddelde trade kan voor een daytrader van enkele minuten tot uren duren. Meestal neem je winst (of verlies) bij een koersverschil van 1 tot 2 procent.

Al deze kleine beetjes tellen mooi bij elkaar op, zodat je als daytrader een mooi rendement maakt.

Swing trader

Een swing trader is iemand die crypto koopt met een relatief korte tijdsperiode. Je bent een swing trader wanneer je jouw crypto ergens van een paar dagen tot meerdere weken vasthoudt. 

HODL-trader

HODL is in de cryptowereld een bekende term. HODL staat voor ‘Hold On for Dear Life’  en houdt in dat je crypto vooral als langetermijninvestering ziet. Voor jaren dus, bijvoorbeeld een periode van 5 tot 10 jaar, wat in crypto bijna een eeuwigheid is.

Toch is het een strategie die de meeste mensen veel oplevert, omdat de meeste coins tot nu toe steeds weer nieuwe all time highs neerzetten, ondanks net zo grote dalingen in de tussentijd. 

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je in de praktijk een combinatie van een of meerdere traders bent. In dat geval kun je verschillende strategieën toepassen op de manier van traden.

Crypto verkopen voor euros

Risk/reward ratio

Risico is iets dat altijd bij het investeren hoort. In de beleggingswereld hebben ze het vaak over de risk/reward ratio.

Dat betekent in de praktijk meestal, hoe meer risico je neemt, des te hoger de kans op een grote winst. Je geld op een spaarrekening zetten is een laag risico op verlies, maar biedt ook (bijna) geen rendement.

Obligaties en aandelen zijn al wat risicovoller en bij de optie- en cryptohandel loop je juist veel risico. Daar staat dan weer tegenover dat een rendement van honderden procenten helemaal niet ongewoon is. 

Hoe dan ook is het goed om je te realiseren dat je bijna geen investering kan doen, zonder een bepaald risico te nemen.

Daarbij kun je wel zoveel mogelijk doen om dat risico zo klein mogelijk te houden. Aan de hand van onderstaande 4 ijzersterke investeringsstrategieën zorg je ervoor dat je niet in paniek al je coins verkoopt, of juist winsten niet lang genoeg laat doorlopen.

Goede traders houden zich aan een strategie.

5 ijzersterke investeringsstrategieën

Wat je dus nodig hebt, is een investeringsstrategie. Of anders gezegd: een of meerdere regels die je van tevoren met jezelf afspreekt en waar je je in het geval van een stijging of daling ook daadwerkelijk aan houdt. 

Emoties zoals stress, angst of hebzucht en jaloezie komen bij de handel in crypto veel voor. Het is niets om je voor te schamen en heel menselijk om ze te voelen. Het gevoel van een mooie winst is heerlijk, het gevoel van het zien halveren van de waarde van je portfolio doet bijna echt pijn en kan je stemming of zelfs leven behoorlijk beïnvloeden. 

Ik bespreek vijf verschillende strategieën die je helpen om in verschillende situaties zoveel mogelijk winst te halen, of je verlies met crypto te beperken.

Top 5 cryptocurrencies investeren 2021

Zet niet alles in op 1 coin

Ken je de spreekwoorden ‘bewaar niet al je eieren in één mandje’, of ‘wed nooit alles op één paard’? Er zit echt een kern van waarheid in. Zeker voor HODL-traders is het belangrijk om spreiding in je portfolio te hebben.

Koop verschillende soorten munten en het grote verlies van een coin wordt voor een deel opgevangen door de rest. Een goede richtlijn is maximaal 10 tot 15% van je cryptovermogen per coin.

Toegegeven, had je al je kapitaal op Dogecoin of een andere spectaculaire groeier gezet? Dan was je winst ook hoger geweest. Toch is de bescherming tegen verlies vaak meer waard. De kans dat je net op het juiste moment de coin die ‘to the moon’ gaat eruit pikt, is niet zo heel groot.

Kortom, zoek naar een mooi evenwicht in je portfolio. Het feit dat je al een bedrag in crypto investeert, is al meer risico dan je met bijvoorbeeld aandelen ooit zal lopen.

Dollar Cost Averaging

Een strategie die veel HODL’ers toepassen is dollar cost averaging (DCA) Via deze strategie koop je bijvoorbeeld elke maand of elke week voor een vast bedrag aan coins.

Op die manier schakel je jouw emoties zoveel mogelijk uit en profiteer je tijdens en na een daling juist van lagere aankoopkoersen.

Op de langere termijn loop je met DCA veel minder risico op verlies. Wanneer je alles in één keer zou kopen, ben je volledig afhankelijk van de aankoopkoers op dat moment.

Bepaal van tevoren je exit-strategie

Het hebben van een exit-strategie is voor alle soorten traders heel belangrijk. Een exit-strategie houdt in dat je van tevoren bepaalt wat je bij een bepaalde winst of verlies gaat doen.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat is het maximale verlies dat ik zou aanvaarden?
  • Wat is mijn winstdoel?

Het antwoord op deze vragen geeft je ‘stop-loss’ en ‘take-profit’ aan.

Exit strategie 2.0: Gespreid (ver)kopen

Natuurlijk hoef je ook hier niet voor alles of niets te gaan. Veel mensen met een strategie denken vooraf ook na over momenten waarop zij een percentage van hun portfolio verkopen.

Spreek bijvoorbeeld met jezelf een aantal prijspunten af, waarop je 10 of 20 procent van de waarde verkoopt. De resterende 80 tot 90% van je portfolio laat je dan doorlopen, tot de koers je volgende target bereikt. (maak deze strategie ook bij dalende koersen om je verlies te beperken). 

Op deze manier neem je tijdig winst als de koers na een snelle stijging weer net zo hard terugzakt en andersom.

Winst? Tip: haal je investering eruit

Wat veel investeerders ook doen, hun complete inleg eruit halen wanneer de portfolio op een mooie winst staat. Dat kan bijvoorbeeld zijn op het moment waarop de waarde van je portfolio is verdubbeld, maar ook eerder. 

Op deze manier zorg je ervoor dat je nooit meer geld verliest dan je aanvankelijk hebt geïnvesteerd.

Maak deze fouten niet!

De strategieën hierboven bespreken vooral de manieren waarop je jouw portfolio en posities beschermt tegen een groot verlies, of te vroeg verkopen. 

Het is ook belangrijk om je manier van handelen en het deel van je totale vermogen in crypto te bekijken. Voorkom dat je de onderstaande fouten maakt en je haalt het maximale uit je trades, zonder tegelijkertijd een groot risico te lopen.

Stop niet al je geld in crypto

Veel traders laten zich verleiden door de enorme rendementen die met crypto mogelijk zijn. Ze stoppen hun complete vermogen in crypto en niet meer in aandelen of als appeltje voor de dorst op een spaarrekening.

Bij een crash op de cryptomarkt zijn ze op die manier ineens een aanzienlijk deel van hun vermogen kwijt. Bepaal daarom altijd van te voren met welk deel van je totale vermogen je het risico van crypto wilt lopen. Maximaal 25 tot 30% is daarbij een goede richtlijn.

Geen duidelijke exit-strategie hebben

Zorg ervoor dat je altijd weet wat je bij een bepaalde koerst gaat doen. Op die manier zorg je ervoor dat je niet uit emotie handelt en het grote plaatje blijft zien.

Enkele trades zijn vaak beter dan honderd kleine

Ben je een daytrader? Pas dan op voor het risico om te veel en met kleine bedragen te handelen. Enkele trades met grote bedragen leveren vaak meer op. Op die manier voorkom je meteen dat je verhoudingsgewijs veel kosten kwijt bent aan fees en andere tradingkosten.

Geen onderzoek doen

Doe altijd je eigen onderzoek naar een munt. Weet waarom je in een bepaalde cryptomunt investeert. Geen onderzoek doen naar een munt staat eigenlijk gelijk aan gokken. 

Volg een crypto cursus en maximaliseer je winst!

Door een goede crypto cursus te volgen, voorkom je beginnersfouten en leer je een goede strategie die je vermogen beschermt. Bekijk hiervoor ook mijn artikel over de 5 beste crypto cursussen van Nederland.

Wist je dat 99% van de mensen die met cryptocurrency starten op termijn hun geld verliezen? Ze stappen in op het moment waarop de koersen hoog staan, omdat ze van anderen hebben gehoord hoeveel winst zij al gemaakt hebben.

Mijn tip: probeer de Cryptonite crypto cursus!

Bij het investeren in cryptocurrencies is het de kunst om te investeren voordat de grote groep mensen al is ingestapt. Corné Marchand van Cryptonite noemt deze groep mensen ook wel de schapen.

In de cryptocursus vertelt hij je hier alles over. met Cryptonite leer je echt snappen wat je aan het doen bent. Daarbij hanteert Corné de KISS methode (Keep It Simple Stupid).

Cryptonite


Van schaap naar wolf

Hij leert je hoe je niet tot de schapen behoort, maar juist de krachtige wolf bent die de kudde voor is. Leer de cryptowereld kennen, inclusief de beste HODL- en daytrade strategieën om je winst te maximaliseren en je verliezen te beperken. Iets voor jou? 

Mis het niet en lees meer over Cryptonite, of meld je hieronder direct aan!


Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Crypto E-Book!