september 9, 2020

Ledger Nano S review, de veiligste manier om cryptovaluta te bewaren?

by Mark van Aelst
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Ledger Nano S review, de veiligste manier om cryptovaluta te bewaren?

Heb je jouw eerste cryptomunten gekocht, of ben je van plan er een aantal te kopen? Misschien wil je wel een groot bedrag investeren en over een aantal jaren of langer de winsten nemen.

Wat je doel ook is, zowel voor het handelen als het vasthouden van cryptovaluta is het belangrijk dat je munten veilig staan. Voor grote bedragen aan coins op exchanges laten staan is namelijk niet verstandig, omdat deze gehackt kunnen worden. In zo’n geval ben je jouw cryptovaluta meestal kwijt. Er bestaan namelijk geen garanties, zoals op je spaarrekening.

Gelukkig is er een goede en zeer veilige manier om je cryptovaluta op te slaan. Dat kan voor een korte periode, maar ook jarenlang. Je loopt geen risico dat iemand jouw crypto kan stelen.

In deze Ledger Nano S review vertel ik je alles over dit kleine en handige apparaatje, dat voor mij onmisbaar is geworden.

Wat is de Ledger Nano S?

De Ledger Nano S is een hardware wallet. Dat is een fysiek apparaatje, wat het mogelijk maakt om je cryptovaluta veilig te bewaren. Ook kun je er eenvoudig verschillende soorten coins mee versturen en ontvangen.

Je sluit de Ledger Nano S aan op een computer, of op je smartphone. Zelfs als er een virus op je computer zit of deze gehackt is, kan een ander jouw munten niet stelen.

Dat komt omdat je elke transactie via een knop op de Ledger Nano S moet bevestigen. Ook is het apparaatje goed beveiligd met een pincode.

Het gebruik van de Ledger Nano S geeft daarmee een echt veilig gevoel.

Ledger Nano S kopen

Zo ziet de Ledger Nano S eruit

Waarom heb je een Ledger Nano S nodig?

De drie belangrijkste redenen waarom je volgens mij echt een Ledger Nano S nodig hebt:

 • Je bewaart je crypto op de veiligste manier
 • Verzenden en ontvangen van cryptomunten is erg eenvoudig
 • Je beheert al je cryptomunten en adressen handig vanuit één plek

Je bewaart je crypto op de veiligste manier

De belangrijkste functie van een hardware wallet zoals de Ledger Nano S is het veilig opslaan van jouw cryptovaluta.

Het opslaan van coins op exchanges of software wallets (vaak een app op je smartphone of computer) is namelijk relatief onveilig. Met een hardware wallet heb je alles zelf in de hand.

Verzenden en ontvangen van crypto is erg eenvoudig

Met de Ledger Nano S is het versturen en ontvangen van verschillende cryptomunten heel gemakkelijk. Geen gedoe met inloggen op een beurs, waarna je vaak nog een tijdje moet wachten voordat de exchange jouw munten daadwerkelijk verstuurt.

Via de Ledger Live-app op je computer of smartphone vul je het verzendadres in en bevestig je de transactie. Dat is alles. Jouw munten worden direct verstuurd en de transactie in het netwerk bevestigd.

Je beheert al je cryptomunten en adressen handig vanuit één plek

Een ander groot voordeel van de Ledger Nano S is dat je er meerdere adressen voor verschillende cryptovaluta op kunt aanmaken.

Tegelijkertijd Bitcoin, Ethereum en XRP of een andere van je favoriete munten bewaren is geen enkel probleem. Al deze munten beheer je vanuit de Ledger Nano S, met dezelfde pincode.

En mocht je ooit je Ledger Nano S kwijtraken, dan herstel je alle adressen eenvoudig met één ‘recovery seed’. De recovery seed is een lijst van 24 woorden, die jouw adres uniek maakt.

Zo werkt de Ledger Nano S

De Ledger Nano S ziet eruit als een kleine USB-stick. Je verbindt hem ook met een USB-kabel aan je computer of laptop, maar kunt er geen bestanden op opslaan.

Wat hij wel doet: de Ledger Nano S slaat de geheime adressen van jouw cryptomunten op, de zogenaamde ‘private keys’. Je private keys zijn unieke combinaties letters en cijfers, die toegang geven tot jouw cryptomunten. Ze zijn als het ware het bewijs dat jij eigenaar bent van de munten die op dat adres staan. De Ledger Nano S slaat die private keys veilig op. 

Ledger Nano S ingeklapt

Ledger Nano S ingeklapt

Je sluit het apparaatje alleen op je computer of smartphone aan, op het moment waarop je cryptomunten naar een ander adres wilt versturen. Wanneer je hem niet gebruikt, dan is de Ledger Nano S ook niet verbonden met internet. Hackers kunnen er nooit bij.

En zelfs wanneer je wel bent verbonden, dan is het onmogelijk om jouw private keys te stelen. Daarvoor zou een hacker namelijk jouw Ledger Nano S moeten hebben. En zelfs als hij die zou hebben, dan is het goed om te weten dat je Ledger beschermd is met een pincode en de Ledger Live software met een veilig wachtwoord.

In de praktijk is het dus vrijwel onmogelijk om gehackt of bestolen te worden. Wel is het natuurlijk fijn wanneer je jouw crypto op het juiste moment voor een goede prijs koopt. Wanneer kun je het beste cryptocurrency kopen?

Crypto versturen met de ledger Nano S

Ben je benieuwd hoe de Ledger Nano S in de praktijk werkt? In het kort werkt het zo:

 1. Je verbindt je Ledger Nano S met een USB-kabel aan je pc of laptop. 
 2. Op de Ledger Nano S vul je jouw pincode in.
 3. Je kiest de wallet die je wilt gebruiken (bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum of een andere valuta die je hebt).
 4. Je opent de Ledger Live software.
 5. Je kiest voor ‘verzenden’ en vult het verzendadres in.
 6. Op de Ledger Nano S bevestig je de transactie en controleer je of het ontvangstadres klopt.
 7. Klaar!
Crypto versturen

Eenvoudig crypto versturen vanuit Ledger Live

Crypto ontvangen met de Ledger Nano S

Om munten te ontvangen hoef je helemaal niets te doen. Je stuurt alleen het publieke adres van je wallet naar degene die coins naar jou wil versturen. In de publieke lijst met transacties (de blockchain) wordt de transactie namelijk automatisch geregistreerd en je saldo bijgewerkt.

De eerstvolgende keer wanneer je de Ledger Live software opent, zie je dat jouw saldo is aangevuld. Zelfs daarvoor hoef je de Ledger Nano S niet aan te sluiten.

De Ledger Live software

De Ledger Nano S werkt samen met de Ledger Live software. Dat is een programma op je computer waarmee je alle wallets op je Ledger Nano S beheert. Via Ledger Live maak je eenvoudig nieuwe wallets aan voor andere cryptocurrencies die je wilt kopen.

Een andere handige functie is dat je de waarde van je totale crypto-portfolio in één oogopslag kunt zien. 

Ook installeer je eenvoudig en snel nieuwe wallets voor alle ondersteunde cryptovaluta.

Ledger Live

Ledger Live beveilig je met een wachtwoord. Het is wel goed om te weten dat zelfs als iemand toegang krijgt tot de Ledger Live software, hij of zij er nog steeds niets mee kan. Daarvoor moet de Ledger Nano S namelijk fysiek met een USB-kabel zijn verbonden en moet deze persoon jouw persoonlijke pincode weten.

Het wachtwoord is er eigenlijk puur voor dat iemand anders niet zomaar kan zien hoeveel crypto je in bezit hebt. De software werkt erg fijn en is heel overzichtelijk. Vanuit het hoofdscherm zie je alle belangrijke functies staan.

Welke coins worden allemaal ondersteund door de Ledger Nano S?

De Ledger Nano S ondersteunt bijna alle bekende cryptocurrencies, zoals Bitcoin, XRP

(XRP), Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH), EOS (EOS), Stellar (XLM), Litecoin (LTC), 

Tether (USDT), Tron (TRX), Cardano (ADA) en nog veel meer. Daarmee is de kans erg groot dat jouw favoriete coins erbij zitten. Benieuwd naar alle munten? Bekijk alle ondersteunde coins overzichtelijk in een tabel.

Ondersteunde coins

Kleine selectie van ondersteunde coins

Voordelen van de Ledger Nano S

 • Jouw crypto op de veiligste manier opgeslagen
 • Geeft veel gemoedsrust
 • Duidelijk OLED-display om je transacties te controleren
 • Degelijk apparaat, voelt onverwoestbaar
 • Bijbehorende Ledger Live app is erg duidelijk en prettig in gebruik

Nadelen van de Ledger Nano S

 • Je kunt maximaal 5 tot 9 soorten coins op één Nano S kwijt (is in de praktijk voldoende)
 • Je moet hem fysiek bij je hebben als je coins wilt versturen (er zit een handig keycord bij)
 • Eenmalige aanschaf kost geld (maar een hack kost meer!)

Onze conclusie

De Ledger Nano S is op dit moment de meest bekende en populairste hardware wallet om cryptovaluta op te slaan. De fabrikant Ledger is een gerenommeerde naam in de cryptowereld en staat bekend om de goede kwaliteit van hun producten.

De Ledger Nano S en bijbehorende software zijn heel gebruiksvriendelijk, waardoor zelfs iemand die het voor het eerst probeert zich er goed mee kan redden. Het werkt allemaal erg gemakkelijk.

De Ledger Nano S is verder goed betaalbaar. Kortom, als je een relatief groot bedrag aan cryptovaluta bezit, dan zorgt een hardware wallet zoals de Nano S voor een veilig en vertrouwd gevoel.

Op het moment wanneer je op een beurs wilt gaan handelen, dan verstuur je jouw coins eenvoudig vanaf de Ledger Nano S naar je online wallet. Voor mij voelt de aanschaf van mijn Nano S in ieder geval als de beste koop van 2020.

Ledger Nano S kopen?

Ledger is een Frans bedrijf, waar je de Nano S rechtstreeks kan kopen. Tegenwoordig heeft het bedrijf ook officiële partners in Nederland, die dezelfde veiligheid en betrouwbaarheid garanderen.

Het voordeel daarvan is dat je jouw Nano S de volgende dag al in huis hebt, samen met een duidelijke Nederlandstalige beschrijving en installatiehandleiding. Wil je zelf ook een Ledger Nano S kopen? Daar ga je geen spijt van krijgen!

Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Crypto E-Book!