oktober 2, 2020

Ledger Nano X review, sla tot wel 100 cryptovaluta’s extreem veilig op!

by Mark van Aelst
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Ledger Nano X review, sla tot wel 100 cryptovaluta’s extreem veilig op!

Je hebt de verhalen van mensen die al hun cryptovaluta in één klap kwijt zijn vast weleens gehoord. Een exchange is gehackt, of het wachtwoord van iemands account is gekraakt en alle coins naar het anonieme adres van de dief gestuurd.

Elk jaar zijn er helaas weer nieuwe verhalen van mensen die hun geld op die manier kwijtraken. Het risico is reëel, maar gelukkig zijn er een aantal goede manieren om ervoor te zorgen dat jij niet het volgende slachtoffer bent. In deze Ledger Nano X review lees je precies waarom deze ogenschijnlijk normaal ogende USB-stick de perfecte oplossing is!

Gouden regel

De gouden regel bij cryptocurrency is namelijk dat je ervoor moet zorgen dat jouw munten zoveel mogelijk veilig offline staan opgeslagen. Dat betekent in de praktijk dat je alleen de coins waarmee je handelt op een online exchange laat staan.

Zeker wanneer je meer dan 1000 euro in cryptocurrency hebt zitten, raad ik de aanschaf van een Ledger Nano X aan. 

Zoek je een extreem veilige manier op crypto op te slaan?

De Ledger Nano X is een van de veiligste manieren om grote bedragen cryptocurrencies op te slaan. Zeker wanneer je jouw cryptovaluta vooral koopt als investering voor de toekomst, is het kopen van een Ledger Nano X een goed idee. In deze Ledger Nano X review vertel ik je alles over deze bijzondere usb-stick, die voor het veilig opslaan van cryptovaluta echt onmisbaar is.

Want zelfs als jouw computer gehackt is of er een virus op zit, kan iemand anders jouw coins niet stelen. Je moet elke transactie namelijk via een pincode en daarna een fysieke knop op de Ledger Nano X bevestigen. Fraude is op die manier voor 99,9% uitgesloten.

Bovendien geeft het een fijn gevoel om te weten dat je munten niet op een kwetsbare online exchange staan. Zeker wanneer je een groot bedrag hebt geïnvesteerd, is dat gevoel onbetaalbaar.

Wat is de Ledger Nano X precies?

De Ledger Nano X is een van de nieuwste producten van Ledger, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het maken van hardware om cryptovaluta zo veilig mogelijk op te slaan. De Ledger Nano X is een zogenaamde hardware wallet, waarop de private keys van je cryptocurrencies worden bewaard.

Een ‘private key’ is een unieke code van 64 karakters. Je kunt hem zien als een soort digitale handtekening, waarmee je bewijst dat de cryptomunten echt van jou zijn. Op de Ledger Nano X bewaar je die keys veilig en offline, zodat je zeker weet dat een hacker geen toegang tot jouw munten kan krijgen.

Ledger Nano X ingeklapt


De Ledger Nano X ziet eruit als een soort USB-stick, maar daar houden de vergelijkingen direct op. De Ledger Nano X is namelijk voorzien van een OLED-display, bluetooth functionaliteit om het apparaatje draadloos te gebruiken en een groot geheugen om tot wel honderd verschillende coins op te slaan. 

Verschil Ledger Nano X en Nano S

Misschien heb je al eens gehoord van de Ledger Nano S (bekijk ook mijn review van de Ledger Nano S) Dat is een vergelijkbaar apparaatje, met iets minder functies en capaciteit.

De Ledger Nano S is nog steeds een prima apparaat, maar kan voor veeleisende crypto-investeerders of handelaren soms wat beperkingen opleveren. Ik zet de twee grootste verschillen voor je op een rij.

Heel veel meer opslagruimte voor verschillende coins

Voor wie namelijk veel verschillende munten in bezit heeft, heeft de Ledger Nano S namelijk wat te weinig ruimte. Je slaat er maximaal vier of vijf verschillende soorten cryptovaluta mee op.

De Ledger Nano X biedt veel meer ruimte. Je kunt er namelijk tot wel 100 verschillende coins mee opslaan! En ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ken maar weinig mensen die meer dan 100 verschillende coins in bezit hebben.

Wanneer je tevreden bent met maximaal vier verschillende coins, dan zit je met de Ledger Nano S trouwens prima.

Ledger Nano X bluetooth

Standaard met bluetooth

Maar er is meer. De Ledger Nano X is uitgerust met bluetooth, waardoor je draadloos met je Nano X aan de slag kan. Het aansluiten van een kabel is niet meer nodig, zoals dat bij de Ledger Nano S nog wel moet. De Ledger Nano X is daarmee ook heel geschikt voor mensen die regelmatig cryptovaluta willen versturen.

Ook kun je dat met de Nano X gewoon via je smartphone doen. De Ledger Nano X maakt het dus een stuk gemakkelijker om onderweg crypto te versturen.

Dit maakt de Ledger Nano X beter dan de Nano S

Het enige nadeel? De prijs van een Ledger Nano X is ongeveer het dubbele van een Ledger Nano S, dus maak voor jezelf de afweging of je:

 1. 1
  Meer dan 4 verschillende coins wilt opslaan.
 2. 2
  Ook onderweg eenvoudig crypto wilt versturen.
 3. 3
  Een kabel vaak maar gedoe vindt.
 4. 4
  Bereid bent om wat meer te betalen.

Heb je op een of meer van bovenstaande punten ‘ja’ gezegd? Dan is de Ledger Nano X helemaal geschikt voor jou.

Vooral punt 1 is voor mij de reden geweest om naar de Ledger Nano X over te stappen. Ik had namelijk twee Ledger Nano S’en gekocht, omdat ik zeven verschillende coins in mijn portfolio heb.

Bovendien ben je uiteindelijk met het kopen van één Ledger Nano X goedkoper uit dan het kopen van twee Ledger Nano S.

Hierom heb je een Ledger Nano X nodig:

De Ledger Nano X is het voorbeeld van de volgende generatie hardware wallets. De belangrijkste eigenschappen van het apparaatje zijn:

 • Offline staat je crypto 100% veilig.
 • Het verzenden en ontvangen van cryptovaluta is heel gemakkelijk.
 • Geen wachttijden meer.
 • Je beheert je complete portfolio vanuit de Ledger Live app op je smartphone en/of computer.

Offline staat je crypto 100% veilig

De belangrijkste reden om een hardware wallet zoals de Ledger Nano X te kopen is het veilig opslaan van je cryptovaluta. De Ledger Nano X zorgt ervoor dat niemand behalve jij je coins kan versturen.

Je bent niet meer afhankelijk van de externe beveiliging van een online exchange en hebt alles zelf in de hand. 

Verzenden en ontvangen van crypto is heel gemakkelijk

Misschien lijkt het allemaal lastig, met termen zoals private keys, offline opslag en meer. Het tegendeel is echter waar: met de Ledger Nano X verstuur en ontvang je digitale valuta heel gemakkelijk.

Je hoeft er zelfs geen kabel meer voor aan te sluiten, want via bluetooth verstuur je ze zelfs draadloos via je smartphone, tablet of computer. 

Geen wachttijden meer

Wanneer je vanaf een online exchange coins verstuurt, moet je soms tot wel 24 uur wachten voordat de beurs jouw munten naar het gewenste adres verstuurt.

Met de Ledger Nano X worden jouw coins altijd direct naar de blockchain gestuurd en door het netwerk geverifieerd. Je hoeft alleen maar het verzendadres in te vullen in de Ledger Live-app en de transactie te bevestigen. Je munten worden dan direct en zonder vertraging verstuurd.

Alles vanuit één plek beheren

Het mooie van de Ledger Nano X vind ik vooral dat je jouw totale portfolio er op kwijt kan. Je hebt geen meerdere exemplaren meer nodig, zoals bij de Ledger Nano S wel het geval was. Op de Nano X kun je tot wel 100 verschillende digitale valuta’s beheren en opslaan.

Ondersteunde coins

Kleine selectie van ondersteunde coins


Hoe werkt de Ledger Nano X?

In de verpakking vind je de Ledger Nano X zelf, een USB C-kabel, een keycord, stickers en een aantal vellen voor het herstellen van je wachtwoord. 

Je stelt de Ledger Nano X eenvoudig in met een computer (ook laptop), een Android of iOS-device. Om wat te kunnen doen, installeer je eerst de Ledger Live app. Je stelt je Nano X in als nieuw apparaat en kies een pincode. Vervolgens koppel je het apparaatje via bluetooth met je mobiele telefoon. In totaal ben je ongeveer 5 minuten bezig met het instellen. Dat gaat razendsnel dus.

Als alles gekoppeld is, kun je via Ledger Live nieuwe wallets aanmaken voor de digitale valuta’s die je hebt. Bij het aanmaken krijgt je wallet een uniek adres, waarnaar je jouw coins kan gaan sturen. Dat kan bijvoorbeeld vanuit een online exchange, of direct via iDEAL via een van de brokers in Nederland.

In Ledger Live zie je per valuta een duidelijke knop ‘ontvangen’ en ‘verzenden’. Het proces wijst zich helemaal vanzelf. Voor het versturen van cryptocurrencies vraagt de Ledger Nano X altijd om een fysieke bevestiging, door op de knop op het apparaat te drukken. Via de Ledger Live software word je hierin heel goed begeleid.

Voor een beter beeld en duidelijke instructie, raad ik je aan de onderstaande video goed te bekijken. Daarin wordt vast veel duidelijk!  

De Ledger Live software

Om de Ledger Nano X te gebruiken, installeer je de bijbehorende Ledger Live software. Daarmee verstuur je alle soorten digitale valuta vanuit je wallet. Het werkt zowel op je computer als op mobiele apparaten. Je bent niet afhankelijk van een browser of andere software. Via Ledger Live maak je eenvoudig nieuwe wallets aan voor andere cryptocurrencies die je wilt ontvangen en versturen. 

Daarnaast is Ledger Live meteen een mooi dashboard van je hele portfolio met cryptocurrencies. In één oogopslag zie je de totale waarde van al je investeringen. De waarde wordt realtime geüpdatet met live koersen.

Uiteraard is je Ledger Nano X van zichzelf al goed beveiligd, maar om te voorkomen dat andere mensen kunnen zien hoeveel cryptovaluta je in bezit hebt, is de Ledger Live app beveiligd met een wachtwoord. Ook als iemand dat wachtwoord weet te raden, kan hij of zij nog niets versturen. Je coins blijven veilig. Om vanuit Ledger Live coins te versturen, heb je namelijk altijd nog de pincode van je Ledger Nano X nodig.

Ledger Live werkt erg gebruiksvriendelijk en het is direct duidelijk hoe het werkt. Vanaf de installatie word je goed begeleid naar het aanmaken van je eerste wallet op je Ledger Nano X.

Ledger Live

Deze coins ondersteunt de Ledger Nano X

De Ledger Nano X staat bekend om zijn grote hoeveelheid ondersteunde coins. Het gaat te ver om ze hier allemaal te noemen, maar welke munt je ook koopt, de kans is groot dat je hem op je Ledger Nano X kwijt kan. Daarmee heb je een perfecte totaaloplossing voor de veilige opslag van je totale portfolio.

Een greep uit de ondersteunde munten: Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, XRP, Litecoin, Monero, USD Tether, Tron, Cardano, IOTA, Binance coin, Dash, Neo en nog veel meer. Voor een totaaloverzicht kijk je het beste op de site van Ledger zelf. Nu moet je alleen nog even weten welke cryptovaluta je het beste kan kopen.

Voordelen van de Ledger Nano X

 • Jouw crypto op de veiligste manier opgeslagen.
 • Geeft veel gemoedsrust.
 • Groot OLED-display om je transacties te controleren.
 • Degelijk apparaat, voelt onverwoestbaar.
 • Bijbehorende Ledger Live app is erg duidelijk en prettig in gebruik.

Nadelen van de Ledger Nano X

 • Duurder dan zijn voorganger (maar je krijgt ook echt meer ‘waar’ voor je geld).
 • Voor het versturen van coins moet je hem fysiek bij je hebben, ook onderweg (maak gebruik van het keycord en doe hem aan je sleutelbos).

Conclusie

De Ledger Nano X is een waardige opvolger van de bekende Ledger Nano S. De fabrikant Ledger staat voor kwaliteit en biedt al jaren een van de beste producten om cryptovaluta veilig op te slaan. Het apparaatje zelf en de Ledger Live software werkt heel gebruiksvriendelijk. Je stelt alles eenvoudig in en binnen no-time verstuur en ontvang je jouw coins via deze software. 

Ik raad het kopen van de Ledger Nano X echt aan wanneer je meer dan vier cryptovaluta’s in je portfolio hebt, of in de toekomst denkt te gaan hebben. Omdat je tot wel 100 soorten coins op de Ledger Nano X kwijt kan, voorkom je op die manier dat je twee of meer losse Ledger Nano S koopt.

Een andere reden om te kiezen voor de Ledger Nano X is de bluetooth-functie, waardoor je de stick nog gemakkelijker gebruikt op meerdere apparaten, zoals je laptop en smartphone onderweg.

En mocht je ooit je Ledger Nano X kwijtraken, dan herstel je alle adressen eenvoudig met één ‘recovery seed’. De recovery seed is een lijst van 24 woorden, die jouw adres uniek maakt.

De Ledger Nano X is wat duurder dan de Ledger Nano S, maar nog steeds goed betaalbaar. Het geeft echt een fijn gevoel om te weten dat al je cryptovaluta veilig opgeslagen staat.

Ook weet je zeker dat je met de Ledger Nano X op de toekomst bent voorbereid. Wat mij betreft is dit vanwege de gebruiksvriendelijkheid, de degelijke bouwkwaliteit, plus de gerenommeerde en alom geprezen fabrikant Ledger een absolute aanrader. 5 van 5 sterren dus!

Ledger Nano X kopen?

Je kunt de Ledger Nano X in principe rechtstreeks bij Ledger zelf kopen. Alleen is het goed om te weten dat Ledger een Frans bedrijf is, dat daarom ook vanuit Frankrijk verstuurt. Het is slimmer en sneller om je Ledger Nano X te kopen bij een officiële Nederlandse partner.

Zij garanderen dat je een originele Nano X koopt, afkomstig van Ledger zelf. Je hebt dus dezelfde veiligheid en betrouwbaarheid. En het mooie: op die manier heb je jouw nieuwe Ledger Nano X vaak de volgende dag al in huis.

Vanaf morgen staan jouw cryptomunten veilig offline! Via Cryptounie koop je jouw Ledger Nano X vertrouwd op bol.com. Ervaar het zelf ook en koop de Ledger Nano X via de knop hieronder.

 

Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Crypto E-Book!