juni 15, 2020

LiteBit Review: Beste & Goedkoopste Broker Van 2020?

by Mark van Aelst
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • LiteBit Review: Beste & Goedkoopste Broker Van 2020?

Wil je cryptovaluta gaan kopen of verhandelen? Dan is de eerste stap om euro’s om te zetten naar cryptovaluta.

In feite is dat net alsof je jouw geld zou wisselen voor een vakantie naar een land waar ze geen euro’s hebben. Ga je bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten? Dan wissel je jouw euro’s in voor Amerikaanse dollars.

Litebit is een soort wisselkantoor waar je geen buitenlandse valuta, maar cryptocurrencies koopt. Zoals Bitcoin, Ethereum, Ripple of nog wel 50 andere munten. Met zo’n groot aanbod onderscheidt Litebit zich van Nederlandse concurrenten.

In deze Litebit review vertel ik je meer over het bedrijf, hoe het in de praktijk werkt om er cryptovaluta te kopen, hoeveel aan- en verkoopkosten je betaalt, hoe het zit met de veiligheid van het platform en de support, maar natuurlijk ook mijn persoonlijke ervaringen en eindoordeel.

Zelf koop en verkoop ik sinds begin 2017 al regelmatig bij Litebit. Daarom geef ik je graag mijn mening en ervaringen in deze Litebit review.

Ontstaan en geschiedenis van Litebit

Litebit is in Nederland een heel vertrouwd gezicht op de cryptocurrencymarkt. Al sinds 2013 biedt Litebit namelijk de mogelijkheid om crypto te kopen en verkopen. Dat is ruim voordat cryptovaluta na de spectaculaire stijgingen eind 2017 echt populair werden.

Litebit was in Nederland zelfs de eerste partij die meer dan alleen Bitcoin aanbood. Ook kon je er vanaf het begin je aangekochte cryptovaluta in hun eigen Litebit-wallets opslaan. 

Een wallet is een soort online portemonnee voor je cryptovaluta. Je hoeft je aankopen dus niet te verhuizen naar een externe wallet of andere website, maar beheert ze allemaal gemakkelijk en veilig binnen Litebit.

Dat maakt kopen van crypto heel laagdrempelig en eenvoudig. Daarnaast biedt Litecoin een mooi overzicht van al je aankopen. Daarin zie je precies ziet welke munten je hebt en wat ze op dit moment waard zijn.

Het bedrijf is gevestigd in Rotterdam onder de naam 2525 Ventures BV / LiteBit.eu. Wanneer je er via je bankrekening crypto koopt, dan verschijnt de naam 2525 Ventures BV ook op je af- en bijschrijvingen.

Het hoofdkantoor van Litebit staat netjes ingeschreven bij de Kamer van koophandel onder nummer 63661438. Het is dus een echt Nederlands en erkend bedrijf, dat al jarenlang actief is.

Litebit logo

LiteBit Review

Kijk je liever naar een video? Bekijk dan mijn onderstaande LiteBit review video:

Hoe werkt Litebit?

Litebit is een bedrijf waar je jouw geld in euro’s omwisselt naar cryptovaluta en andersom. Ze schrijven rechtstreeks van je bankrekening af, of storten de waarde van je verkoop daarop.

Litebit is dus geen beurs waar je in cryptocurrencies handelt, maar een bedrijf dat je kan zien als de koppeling tussen de euro’s op je bankrekening en cryptovaluta.

Wanneer je echt wilt gaan handelen met crypto (ook wel ‘traden’ genoemd), dan gebruik je Litebit vooral om je aankopen in euro’s te doen of je winst te verzilveren.

Wanneer je bij Litebit koopt en wilt gaan traden op een beurs, dan verplaats je de aangekochte cryptomunten meestal naar een beurs om daar actief te gaan handelen.

Een beurs is een andere website waarop je jouw aankoop kan ruilen voor andere munten. Bittrex en Binance zijn hiervan bekende voorbeelden.

Het kopen bij Litebit is dus meestal de eerste stap. Wanneer je alleen crypto koopt en wilt wachten tot het later meer waard is geworden (ook wel HODL’en genoemd), dan is het vanuit Litebit naar een beurs verplaatsen niet nodig.

Lees ook: Crypto Masterclass review

Litebit account aanmaken? Zo gemakkelijk gaat aanmelden bij Litebit

Litebit maakt het kopen van cryptovaluta graag zo eenvoudig mogelijk. Aanmelden is daarom ook zo gebeurd. Alleen je naam, e-mailadres en een paar andere persoonlijke gegevens zijn voldoende om een basisaccount te maken.

Aanmelden bij Litebit

Na het invullen van het aanmeldformulier krijg je direct een mail met een verificatiecode. Als je deze ingevuld hebt, is de volgende stap het koppelen van je telefoonnummer voor een extra verificatie.

Wanneer je jouw nummer hebt ingevuld, ontvang je direct een sms met een volgende verificatiecode.

Daarna krijg je de optie om je nieuwe account te beveiligen, bijvoorbeeld met 2FA (two factor authentication). Zo wordt het voor anderen zo goed als onmogelijk om jouw account in de toekomst te misbruiken.

Litebit review: de verificatie

Mooi! Je account is nu aangemaakt en je kunt veilig inloggen. Alleen kan je nog niet direct crypto kopen, omdat Litebit aanvullende gegevens nodig heeft. Dat heeft te maken met verplichtingen vanuit de overheid.

Litebit moet weten wie hun klanten zijn om witwassen en fraude te voorkomen. 

Onder het kopje ‘verificatie en limieten’ vul je jouw adres in en upload je een foto van je ID, zoals een rijbewijs of paspoort. Je kunt erop vertrouwen dat Litebit deze gegevens persoonlijk behandelt.

Kopen en verkopen op Litebit.eu

Na het uploaden van de kopie van je paspoort of rijbewijs duurt het vaak een aantal uren of een dag voordat je officieel bent goedgekeurd.

Daarvoor moet iemand namelijk persoonlijk naar je aanmelding kijken. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is het koppelen van je bankrekening. 

Het makkelijkste is om hiervoor iDEAL te kiezen. Gebruik wel een bankrekening die op je eigen naam staat.

Koppelen duurt trouwens maar een paar minuten. Ben je eenmaal geverifieerd? Gefeliciteerd, je bent nu klaar om je eerste cryptovaluta via Litebit te kopen!

koersgrafiek bitcoin litebit portfolio

Koersgrafiek Bitcoin in de Litebit portfolio.

Kosten bij Litebit

Litebit maakt het vooral heel gemakkelijk om direct met euro’s via iDEAL of andere bekende betaalmethoden crypto te kopen. Bij elke aan- en verkoop verdient Litebit een klein percentage van het bedrag waarmee je de munten koopt.

Op die manier maakt Litebit een beetje winst op elke transactie en betaalt het zijn personeel, kantoor en alle andere kosten.

Aan- en verkoopkosten

Bij Litebit betaal je een vast percentage over je aankoopprijs en de administratiekosten voor je betaalmethode. Bij iDEAL rekent Litebit bijvoorbeeld € 0,42 aan administratiekosten per transactie. 

Verder zie je geen kosten op je aankoop staan, want de winst voor Litebit is al verwerkt in de koers van de cryptovaluta. Daar merk je dus niets van. In de praktijk betaal je iets meer dan wat de munt echt waard is en bij verkoop krijg je juist iets minder dan de crypto op de markt waard is.

Dat zijn een paar procenten. Het werkt hetzelfde als wanneer je euro's voor dollars zou omwisselen. Je hebt altijd te maken met de wisselkoers. Bij cryptovaluta is dat dus niet anders.

Crypto kopen bij Litebit

Eenvoudig crypto kopen met iDEAL of creditcard.

Litebit-credits

Wil je op kosten besparen en nog sneller handelen? Daarvoor hebben ze Litebit-credits bedacht. Dat is de interne betaalmethode waarmee je crypto koopt zonder transactiekosten te betalen.

De waarde van 1 credit komt overeen met 1 euro. Je koopt ze via iDEAL of met cryptovaluta. Het voordeel van Litebit-credits is dat je er veel sneller en zonder extra kosten aankopen mee doet.

Wanneer je van plan bent om regelmatig bij Litebit te kopen, schaf er dan zeker een aantal aan.

Veiligheid en support

Litebit is maar liefst zeven dagen per week bereikbaar voor vragen of het oplossen van eventuele problemen. Je kunt dus rekenen op alle hulp als je ergens niet helemaal uitkomt. Dat geeft een gerust gevoel. Met de betrouwbaarheid en support van Litebit zit het helemaal goed. 

Ze reageren snel op vragen. Ook zijn alle wallets beschermd en worden ze door het team van Litebit goed beveiligd. Als extra stap raad ik je wel aan om 2FA-authenticatie in te schakelen. Dat kan in je account activeren.

Dan gebruik je elke keer bij het inloggen een unieke code die je telefoon genereert. Dat maakt alles nog veel veiliger. Alles nog veiliger maken? Lees verder over beveiliging en privacy.

Online Litebit wallets

Normaal gesproken moet je bij het kopen van crypto altijd een adres opgeven waar je munten naartoe gestuurd moeten worden, zoals een wallet of een exchange (andere websites waar je cryptovaluta verhandelt).

Eigenlijk net zoals je een bankrekeningnummer opgeeft bij het overboeken van geld naar iemand anders.

Een groot voordeel van Litebit is dat je voor elke cryptovaluta binnen de site standaard een eigen online wallet hebt. Bij aankoop zie je jouw munten dus gewoon binnen je wallet op Litebit verschijnen. Je hebt geen aparte wallet meer nodig. Vooral wanneer je net begint met crypto kopen is dat ideaal. 

Tip: ga je voor grote bedragen inkopen? Dan is het online opslaan van crypto niet aan te raden en adviseer ik je een hardware wallet, zoals de Ledger Nano S aan te schaffen.

Actief handelen of HODL?

Zelf vind ik Litebit vooral geschikt om euro’s in te wisselen voor cryptovaluta, zoals Bitcoin en Ethereum. Voor het echte handelen van crypto stuur ik de gekochte coins naar een grote beurs, zoals Bittrex of Binance.

Daar wissel je de bij Litebit gekochte munten om voor weer andere cryptovaluta. Dat is handiger en goedkoper dan steeds bij Litebit omwisselen naar euro’s en vervolgens weer een andere munt kopen. Wanneer kun je het beste cryptocurrency kopen?

Crypto kopen bij Litebit

Bij Litecoin kies je uit meer dan 50 cryptocurrencies!

Ben je van plan om crypto echt te kopen als investering voor de lange termijn? Dan is het een ander verhaal. Misschien heb je als doel om bijvoorbeeld één Bitcoin te kopen, zonder dat je ermee gaat handelen. Dat noemen ze in de cryptowereld ook wel 'HODL' en staat voor ‘Hold on for Dear Life’.

Het is een grappige verwijzing naar ‘holden’, oftewel het vasthouden van je crypto. In dat geval zou ik je aanraden om je aankoop bij Litebit te laten versturen naar een hardware wallet.

Die leg je thuis op een veilige plek en dan incasseer je over een aantal jaren de winst door ze weer naar Litebit te sturen en te verkopen.

Litebit review: de voor- en nadelen van Litebit

Zelf koop en verkoop ik regelmatig via Litebit. Omdat ik zelf graag mijn munten vasthoud tot ze verdubbelen in waarde (of meer), stuur ik ze naar een eigen hardware wallet.

Af en toe verkoop ik wat munten als de koers in korte tijd snel gestegen is. Dat werkt voor mij perfect. Doordat ik nu een aantal jaren ervaring heb met het kopen en verkopen van crypto bij Litebit zet ik de voor- en nadelen die ik heb ontdekt hieronder voor je op een rij:

Voordelen van Litebit

 • Alle grote crypto’s direct te koop (dat is echt uniek)
 • Eigen interne wallets
 • Extra kosten besparen met Litebit Credits
 • Supersnelle support
 • Nederlands bedrijf
 • Direct kopen via iDEAL
 • Werkt eenvoudig en duidelijke vormgeving

Nadelen van Litebit

 • Relatief hoge aan- en verkoopkosten (staat wel veel gemak tegenover)
 • Bij verkoop duurt een uitbetaling meestal een dag of langer
 • Minder geschikt om je munten voor lange tijd te laten staan (geldt eigenlijk voor elke online wallet)

Conclusie

Het fijne van LiteBit is dat je koopt bij een Nederlands bedrijf en je als je iets lastig vindt er gewoon je vragen in het Nederlands stelt.

Ook hebben ze een telefoonnummer. Dat geeft een vertrouwd gevoel.

Verder zorgt de grote keuze in verschillende cryptovaluta ervoor dat je na aankoop niet eerst je gekochte munten hoeft om te wisselen naar de munt die je eigenlijk wilt hebben. Bij andere sites is het aanbod namelijk veel kleiner.

Ook is het erg fijn dat je jouw aankoop direct in een online wallet binnen Litebit kan ontvangen. Zo regel je alles eenvoudig op één plek. Zeker als je een beginner bent is dat heel handig om het gevoel te krijgen hoe alles werkt.

Als je munten binnen Litebit staan, kun je van daaruit gaan oefenen met het verplaatsen van crypto naar een andere exchange. Of bijvoorbeeld je eigen hardware wallet, afhankelijk van je wens om te gaan handelen of HODL’en.

In de praktijk heb je binnen een paar minuten je crypto al gekocht. Meer dan 600.000 mensen maken al gebruik van Litebit en daarmee is het een van de grootste exchanges in Nederland. Een aanrader dus!

Ook beginnen met crypto? Maak direct een gratis account op Litebit.eu aan, of bekijk eerst rustig de mogelijkheden. Veel succes met het kopen en verkopen van je eerste cryptovaluta!

Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Crypto E-Book!