juni 28, 2021

Een passief inkomen met crypto staken? Verdien direct extra geld!

by Mark van Aelst
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Een passief inkomen met crypto staken? Verdien direct extra geld!

Een perfecte manier om in een periode van dalende of stabiele koersen van crypto te profiteren is het zogenaamde ‘staken’ van munten in je portfolio. In dit artikel leg ik je uit wat het is en hoe je een maandelijks passief inkomen met crypto staking verdient. Met winstpercentages waar ze bij de banken en op de effectenbeurs jaloers op zijn!

Staking is een term je sinds 2021 steeds meer tegenkomt in de cryptowereld. Bijna alle grote exchanges bieden het inmiddels aan, waar die mogelijkheid vroeger niet eens bestond.

Het is een mooie manier om extra rendement te genereren, of verliezen te beperken. Maar wat is staking precies en hoe werkt het? Hoe zorg je ervoor dat je er een mooi rendement uit haalt?

Het investeren in en handelen met verschillende cryptovaluta’s is erg interessant en levert je vaak mooie winsten op. Toch geldt dat helaas niet voor iedereen. Je koopt misschien hoog in, waarna de koers instort of niets doet.

Zo’n periode voelt vaak saai of zelfs vervelend aan wanneer je geld verliest. 

Wat is staking?

Staking kun je zien als het ontvangen van rente op de waarde van je cryptoportfolio. Meestal moet je je munten dan voor een bepaalde periode vastzetten.

Eigenlijk net zoals het deposito sparen bij de bank werkte toen de rentepercentages daar nog de moeite waard waren.

30 tot 90 dagen vastzetten

Afhankelijk van de termijn waarvoor je jouw cryptomunten vastzet is het percentage van de uitkering hoger of lager. Hoe langer, hoe hoger het percentage.

Bij cryptovaluta’s lopen de beschikbare termijnen meestal van 30 tot 90 dagen. Het equivalent van depositosparen heet ‘Locked staking’ bij cryptovaluta’s.

Bekijk ook eens het filmpje over Locked Staking op de site van Binance: 

Wat is staken filmpje

De rentepercentages bij het staken van crypto

De rentepercentages bij het staken van coins verschillen enorm. Gemiddeld mag je wel uitgaan van een rendement van zo’n 8 tot 12 procent per jaar. Er zijn uitschieters naar beneden en naar boven.

Wat zijn de beste munten om te staken?

Zelf stake ik onder andere de Binance Coin (BNB). Deze levert een rendement van ruim 20 procent per jaar op! Daar ben ik erg tevreden mee, omdat de Binance Coin een van de top 5 cryptomunten is.

Daarnaast verwacht ik dat de Binance Coin in de toekomst een mooie stijging zal laten zien, waarmee ik mijn totaalrendement nog verder verhoog. Verder vind ik Polkadot (DOT) en USDC erg interessant om te staken.

Staken dempt je eventuele verliezen

Bovendien zorgt het rendement van het staken ervoor dat de recente daling van 50 procent in mei en juni 2021 veel minder ‘pijn’ doet. Zelfs bij een halvering van de koers, is mijn verlies door het staken na een jaar namelijk maar 20 procent.

Ik verwacht trouwens dat de koers van Binance Coin en andere cryptomunten in 2021 of zeker in 2022 weer nieuwe records zal laten zien, dus zorgen over een daling maak ik me allerminst.

Bij Binance vind je een handige lijst met alle cryptomunten die je kunt staken en welk rendement je ervoor krijgt.

Binance staking

Een greep uit de munten die je bij Binance kan staken, met verschillende zeer aantrekkelijke rentepercentages!

Hoeveel verdien je met staking?

Andere munten die ik via Binance stake, zijn Polkadot met een rendement van 13% en de stablecoin USDC (net geen 10%). Het grote voordeel van het staken van ‘stablecoins’ zoals USDC en USDT is dat ze altijd $1,00 waard zijn.

Ze zijn niet gevoelig voor koersdalingen, dus je weet precies waar je na een jaar aan toe bent: op elke 1000 euro verdien je 100 euro per jaar.

Bij het staken van Binance Coin (BNB) is je 1000 euro na een jaar 1300 euro waard, maar loop je het risico dat je onderliggende waarde is gedaald en je 20% rendement ook minder is dan 200 euro op 1000 euro inleg. Bij een stijgende koers stijgt je daadwerkelijke rendement  trouwens ook.

Crypto staken of niet?

Allemaal leuk en aardig dat je geld verdient door je munten vast te zetten, maar wat is het nut hiervan? En wie betaalt jouw winst? Is staken wel betrouwbaar? Deze vragen krijg ik vaak.

Wat is het nut van staken?

Staken kan alleen bij zogenaamde ‘Proof-of-Stake’ (PoS) cryptomunten. Wanneer je jouw munten die volgens het PoS-protocol werken voor een bepaalde tijd vastzet, zorg jij er daarmee voor dat er binnen de blockchain van de desbetreffende coin nieuwe blokken worden gemaakt. Daarmee help je direct mee aan het bouwen, uitbreiden en controleren van de blockchain.

Hoe werkt staken?

Veel cryptocurrencies werken door ze te minen met dure en energieslurpende mining computers. Dit principe wordt ook wel het ‘Proof-of-Work mechanisme’ genoemd. Bitcoin is hier een goed voorbeeld van en het meest bekend.

Andere cryptomunten werken op basis van het zogenaamde ‘Proof-of-Stake’-mechanisme. Hierbij is geen speciale apparatuur nodig om de moeilijke sommen op te lossen, zoals dat bij mining wel gebeurt. De sommen worden wel gemaakt, maar dat gebeurt door een groot aantal munten gezamenlijk vast te zetten in een staking pool.

Staking pool

Een staking pool is een groep mensen die hun crypto vastzetten en op die manier blokken in de blockchain te controleren. Daarvoor ontvangen de adressen in de staking pool een beloning (je rendement) in verhouding naar de grootte van hun deelname.

De grote exchanges zoals Binance bieden de mogelijkheid om eenvoudig deel te nemen aan een staking pool, waarin je zelf kiest hoe lang je jouw crypto vast wilt zetten.

Is staken wel betrouwbaar?

Staken is een veilige en betrouwbare manier om een passief inkomen met crypto te verdienen. Het zorgt ervoor dat je verliezen in een dalende markt minder zijn en je kunt de rendementen gebruiken als extra maandelijks inkomen. Lees ook mijn uitgebreide Binance review.

Binance review

Binance is de ideale exchange om moeiteloos en eenvoudig crypto te staken met een mooi rendement.

Ik vind het persoonlijk een geweldige manier om elke maand mijn inkomen te zien groeien, dankzij het staken van crypto.

Kan er dan helemaal niets fout gaan? Ik zet een aantal aandachtspunten voor je op een rij.

De grootste risico’s en nadelen van staken

 • Als je jouw crypto voor 30 tot 90 dagen vastzet, dan kun je er in principe niet bij. Bij Binance kun je het staken wel stoppen, maar dan krijg je jouw rendement niet uitgekeerd.
 • Je gebruikt meestal een online wallet voor het staken. Je blijft dus afhankelijk van een derde partij die in het slechtste scenario gehackt kan worden (oplossing: beveilig je account met 2FA en kijk ook eens naar ‘cold staking’ met een veilige hardware wallet)
 • De munt die je staket kan aan waardevermindering onderhevig zijn, waardoor je daadwerkelijke rendement iets lager ligt.

Al met al vind ik de risico’s het plezier en gemak van staken absoluut waard! Hieronder zet ik daarom de grote voordelen van staken op een rij.

Voordelen van staking

 • Het is een ideale passieve inkomstenbron.
 • Je hebt er geen technische kennis voor nodig. Een vinkje zetten op de exchange en het aantal munten kiezen is vaak al voldoende!
 • Staking creëert extra rendement op je portfolio.
 • Staking maakt de onderliggende munt veiliger, beter en schaalbaar. Daar draag jij dan direct aan bij.
 • Staking is milieuvriendelijker dan het inzetten van energieslurpende miningcomputers.

Zelf staken via Bitvavo en Binance voor extra inkomen?

De beste exchanges om crypto te staken voor een passief inkomen zijn Bitvavo en Binance. Beide exchanges betalen je inkomsten automatisch uit. Dagelijks, wekelijks of maandelijks. Je bepaalt zelf hoe lang je jouw munten vastzet. 

Staking is simpel en door je digitale munten vast te zetten krijg je jouw beloning in de vorm crypto betaald. Je vastgezette coins blijven trouwens gewoon van jou en komen weer helemaal vrij na het verlopen van de geselecteerde periode.

En wil je jouw munten toch direct terug? Dan kan dat ook gewoon, alleen krijg je dan de rente niet uitbetaald. Dat lijkt me een fair deal! 

Wil je het ook proberen en dagelijks, wekelijks of maandelijks een passief inkomen met crypto gaan verdienen? Meld je dan aan bij Binance of Bitvavo. Bij Binance heb je wat meer mogelijkheden en zijn de rentepercentages hoger. Daarom heeft Binance mijn voorkeur.


Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Crypto E-Book!