november 15, 2020

Een passief inkomen verdienen met crypto? De 4 beste manieren!

by Mark van Aelst
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Een passief inkomen verdienen met crypto? De 4 beste manieren!

Hoe kun je een passief inkomen verdienen met crypto? Wanneer je denkt aan geld verdienen met crypto, dan is de kans groot dat je een bepaalde munt goedkoop aanschaft en daarna voor een hoger bedrag verkoopt. Het verschil is je winst.

Hoewel op deze manier inderdaad de meeste bitcoinmiljonairs zijn ontstaan, is het ook heel goed mogelijk om met cryptovaluta’s een passief inkomen te verdienen. Maar wat houdt dat precies in en hoe regel je het zelf ook? 

Ik leg het je graag uit en laat je meteen 4 manieren zien om als beginner een passief inkomen met crypto te verdienen.

Wat is een passief inkomen eigenlijk?

Voordat ik je uitleg op welke manieren je een passief inkomen met crypto kunt verdienen, is het goed om te weten wat ik precies versta onder een passief inkomen. In feite komt het erop neer dat je een inkomen uit crypto’s ontvangt, waar je niets voor hoeft te doen. Elke dag, maand of jaar komt er simpel gezegd geld binnen.

Klinkt ideaal, toch? Zie het als het rendement op je cryptovermogen, net zoals de rente op een spaarrekening of de  dividenduitkeringen die bij aandelen gebruikelijk zijn.

Actief en passief inkomen

Een passief inkomen is het tegenovergestelde van een actief inkomen, met andere woorden een inkomen waar je echt voor werkt. Wanneer je in dienst bent bij een bedrijf en elke dag keurig op je werk verschijnt, dan is dat een vorm van actief inkomen. Ook een bijbaan, zoals het bezorgen van de krant of folders, is actief inkomen. 

Misschien ben je zzp’er en je eigen baas. Zelfs dan is het werk wat je doet meestal voor een actief inkomen. Je stuurt per gemaakt uur of product een factuur.

Je hebt als eigen ondernemer wel meer vrijheid dan wanneer je voor een baas werkt, maar dat is niet alleen waar het bij een passief inkomen over gaat. Het gaat er namelijk om wat je voor het inkomen doet.

Waarom is een passief inkomen zo interessant?

Je snapt, een passief inkomen is heel gewild. Het betekent namelijk dat je jouw harde werk vaarwel kan zeggen. Of het nu voor een werkgever of als zzp’er is. Je inkomsten komen namelijk vanzelf binnen, waardoor je zelf meer vrijheid hebt om je eigen tijd in te delen en dingen te doen die je echt zou willen.

Geen wonder dat het genereren van een passief inkomen zo populair is. Natuurlijk is een combinatie van actief en passief inkomen ook mogelijk. De meeste mensen beginnen op die manier.

Een passief inkomen verdienen met crypto is een van de mogelijke vormen om geld te verdienen zonder dat je ervoor aan het werk hoeft.

4 manieren om zonder technische kennis een passief inkomen met crypto te verdienen

In dit artikel laat ik je de vijf beste en meest eenvoudige manieren zien om een passief inkomen met crypto te verdienen. Er zijn nog meer manieren hoor, maar die zijn voor een beginner vaak nog wel wat lastig.

Op welke manieren kan je als beginner en zonder al teveel moeite of technische kennis een passief inkomen verdienen met crypto?

Methode #1: Crypto minen

Alle cryptovaluta’s kun je gewoon kopen op een exchange, dat is wel zo gemakkelijk. Maar wist je dat je veel digitale munten ook zelf kunt maken? Dit wordt ook wel ‘minen’ genoemd. 

Bij minen gebruik je de rekenkracht van je computer om nieuwe munten te genereren. In feite maak je ze niet echt, maar komen ze wel als beloning vrij doordat je computer transacties binnen het netwerk controleert. 

Om de paar jaar wordt het minen van een bepaalde munt moeilijker, zodat het steeds wisselt welke munt interessant is om te minen. De munten Monero (XMR) en Verge (XVG) zijn bijvoorbeeld in 2020 nog interessant om te gaan minen.

Verwacht er echter geen groot vermogen mee, want om echt te leven van passieve inkomsten via crypto uit minen, moet je enorm veel rekenkracht gebruiken. Wel kan het minen je een leuke kleine bijverdienste opleveren.

Crypto mining computer

Crypto mining computer

Je kunt het zelfs op een laptop proberen, om eens te kijken hoe het werkt. Om te minen installeer je speciale software op je computer, of koop je een serieuze 'mining rig', zoals op de afbeelding hierboven.

Tip: wil je meer weten over crypto en mining? Volg dan de Crypto Masterclass en leer hoe je jouw euro's voor je kan laten werken.

cryptocurrency-beginnerscursus

Methode #2: Crypto lending

Een andere manier om een passief inkomen met crypto te verdienen is lending. Lending wordt net zoals staking wel gezien als een van de meest passieve manieren om geld te verdienen met crypto’s in je portfolio. 

Bij lending zet je jouw tegoed voor een vaak wat langere termijn vast en krijg je aan het einde van deze periode rente uitbetaald. Deze rente is van tevoren vastgesteld, of variabel afhankelijk van de markt op dat moment.

Deze manier van een passief inkomen verdienen met crypto is vooral geschikt voor als je jouw crypto voor de langere termijn vasthoudt (HODL). Lees er meer over op https://www.binance.com/nl/lending

Methode #3: Gratis coins via forks

Een fork houdt in dat de regels rond een bepaalde cryptocurrency veranderen en de cryptomunt wordt gesplitst. Een goed voorbeeld hiervan is het ontstaan van Bitcoin Cash uit de originele Bitcoin. Alle mensen die op het moment van afsplitsing Bitcoin in bezit hadden, kregen gratis een bepaald aantal Bitcoin Cash coins.

Wanneer je dus weet dat er een fork aan zit te komen, dan kun je deze munt bij een online exchange kopen. Op de dag van de fork krijg je automatisch een nieuwe wallet in je account, met daarop een evenredig aantal munten zoals dat in de fork is afgesproken.

Het mooie hiervan is dat je bij een fork echt niets hoeft te doen, maar je totale hoeveelheid munten in je portfolio wel toeneemt. Houd het cryptonieuws in de gaten en je weet precies bij welke munten er een fork zit aan te komen.

Dit kan een dus een mooie kans zijn om gratis aan nieuwe munten te komen, die je na verloop van tijd weer met een mooie winst kan verkopen. Bij Bitcoin Cash was en is dit in ieder geval zeker zo!

Op 1 augustus 2017 kreeg je voor elke Bitcoin (BTC) namelijk 1 Bitcoin Cash (BCH) gratis. Bitcoin Cash is op dit moment zo’n 200 euro waard. En het wordt nog leuker, want Bitcoin Cash is een jaar na de eerste fork weer gesplitst. Deze keer naar Bitcoin SV. Voor elke Bitcoin Cash kreeg je dus één Bitcoin SV, die op dit moment zo’n 120 euro waard is. Een mooi extra passief inkomen met crypto dus.

Methode #4: Staking

Wat mij betreft is staking de meest gemakkelijke manier om passief inkomen met crypto te verdienen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is een munt te kopen die staking ondersteunt. Dat kan bij steeds meer online exchanges, zoals Bitvavo.

Meestal gaat alles helemaal automatisch. Je geeft aan welk deel van je portfolio van die munt je beschikbaar stelt voor staking en je krijgt er een paar keer per week een mooi rendement op terug. Zie het een beetje zoals de rente op je spaarrekening.

Bij staking is die vergoeding alleen geen 0,1% zoals bij spaarrekeningen tegenwoordig, maar zijn percentages tot wel 10% of meer gewoon mogelijk.

Ik raad Bitvavo aan om je crypto te staken. Hiermee verdien je een passief inkomen met crypto, puur door jouw tegoeden op Bitvavo te laten staan.

Hoe werkt staking op Bitvavo?

Als je inlogt bij Bitvavo, zie je achter de munten die je kunt staken een rode of groene ‘S’ staan. Als die munt in bezit hebt en de ‘S’ rood is, dan betekent dit, dat je nog niet meedoet met staking. Als de ‘S’ groen is, dan is dat wel het geval.

Staking inschakelen

Zo stel je het in: klik onder je naam op de optie ‘staking’, of ga naar https://account.bitvavo.com/user/staking. Op die pagina zie je ook meteen hoeveel je al verdiend hebt en kun je staken eenvoudig aan- of uitzetten.

Heb je nog geen account bij Bitvavo? Maak er dan direct en gratis een aan.

Bitvavo staking

Bij Bitvavo zie je heel eenvoudig hoeveel je op basis van jouw actuele portfolio per jaar aan passief inkomen met crypto kan verdienen. Bij staking krijg je het passieve inkomen vanzelf uitgekeerd in de munt die je hebt gekocht. Een aantal populaire munten die je bij Bitvavo kunt staken, zijn:

Bitvavo staking rendementen

Wat gebeurt er bij staking precies?

Om passief inkomen met crypto te verdienen, hoef je er zelf dus alleen maar voor te zorgen dat je de optie ‘staking’ aanzet in je portfolio bij Bitvavo. Maar wat gebeurt er op de achtergrond? Staking houdt in dat je meehelpt met het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain.

Deze blokken worden via staking gecontroleerd, ook wel valideren genoemd. Tegenover deze validatie staat een vergoeding, die jij als rendement op jouw munten krijgt uitgekeerd.

Zijn er risico’s aan deze manieren verbonden?

De risico's bij het verdienen van passief inkomen met crypto vallen mee. Wel moet je jezelf bij de lending-methode realiseren dat je jouw cryptovalulta voor langere tijd vastzet. Dat kan een maand zijn, maar ook veel langer. In de wereld van cryptovaluta veranderen de koersen alleen erg snel.

De kans is dus aanwezig dat de waarde van een bepaalde munt snel daalt, maar dat je ze niet kan verkopen omdat ze 'vast' zijn gezet. Zie het een beetje als depositosparen, met als verschil dat jouw spaartegoed minder waard kan worden. In dat geval is de staking-methode waarschijnlijk interessanter.

En wil je graag crypto gaan minen? Dan is het goed om te weten dat je behoorlijk wat rekenkracht nodig hebt. Je kunt hiervoor een speciale mining-pc inrichten. Het risico hierbij is wel dat je te maken hebt met een soort inflatie (ook wel de halving genoemd). Je computer moet steeds harder werken voor hetzelfde bedrag aan crypto.

 Dat is geen probleem als de waarde van de munt die je aan het minen bent toeneemt, maar kan bij een lagere koers niet meer lonen. De prijs die je voor de elektriciteit betaalt ligt dan hoger dan het aan waarde oplevert. Let bij minen dus goed op welke munt je kiest. Monero en Verge zijn hiervoor nog redelijk interessant.

Mijn tip voor passief inkomen met crypto

Persoonlijk zou ik in ieder geval kiezen voor de optie 'staking' bij Bitvavo. Op deze manier verdien je tussen de 3 en 6 procent extra rendement op de portfolio die je toch al hebt staan. Stel dat je in totaal voor € 5.000 euro aan crypto koopt, dan betekent dat elk jaar toch gratis 300 euro passief inkomen! Heb je voor € 10.000 gekocht? Dan loopt het bedrag al op tot 600 euro.

Zeker wanneer de waarde van je munt zelf ook stijgt, behaal je zo een geweldig rendement op je totale investering. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de munten elke keer uit te laten betalen, zodat je er elke maand een extra stukje inkomen bij hebt.

Wat mij betreft reden genoeg om er zelf eens mee aan de slag te gaan. Via Bitvavo stel je het binnen een paar minuten in.


Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Crypto E-Book!