augustus 31, 2020

Stappenplan Beginnen Met Cryptocurrency In 2020

by Mark van Aelst
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Stappenplan Beginnen Met Cryptocurrency In 2020

Wil je beginnen met cryptocurrency? Dan raak je als beginner vaak al snel de weg kwijt in een woud van verschillende mogelijkheden en termen.

HODL, traden, fiat, exchanges, beurzen, koersen, kosten, wallets en dan hebben we het over de veiligheid nog niet gehad. Waar moet je beginnen? Hoe werkt het allemaal en hoe bepaal je wanneer het een goed instapmoment is? Ik help je daarom graag op weg met dit stappenplan beginnen met cryptocurrency.

Wat is je doel?

Allereerst is het goed om voor jezelf te bepalen welk doel je voor ogen hebt. Natuurlijk staat over het algemeen de kans om geld te verdienen bovenaan het lijstje, maar daarin onderscheid ik twee verschillende soorten investeerders.

Vraag jezelf eens af: wil ik op korte termijn geld verdienen en relatief vaak kopen en verkopen, of wil je liever een portfolio met cryptomunten opbouwen en deze voor de langere termijn laten staan?

Op korte termijn verdienen

In het eerste geval ga je regelmatig een aankoop doen, om deze binnen afzienbare tijd weer (voor een deel) te verkopen om winst te nemen. Je neemt dan meestal per ‘trade’ (koop of verkoopactie) genoegen met een winst tot gemiddeld 10 procent.

Als je dit vaak herhaalt, dan kun je een mooie winst behalen. Iemand die vaak handelt wordt ook wel een ‘trader’ genoemd.

Visie voor de langere termijn

Heb je meer een langetermijnvisie? Dan koop je eenmalig cryptocurrency en zet je dit voor minimaal een aantal jaren apart. Misschien koop je af en toe wat bij, maar het doel is het opbouwen van een mooie mand met cryptocurrency.

Je kunt dan rustig afwachten tot de koersen in een nieuwe hype tot recordhoogte stijgen en neemt dan je winst. In de periode van eind 2017 zijn op die manier winsten van wel duizenden procenten gemaakt.

De bekende bitcoinmiljonairs zijn toen ontstaan. Iemand die zijn crypto voor langere tijd vasthoudt, wordt ook wel een ‘HODL’er’ genoemd. Een woordspeling met HOLD (‘vasthouden’). De afkorting HODL staat voor ‘Hold On for Dear Life’.

Bitcoin kopen

Kortom, bepaal voor jezelf wat je doelen zijn. Een combinatie van beide strategieën is natuurlijk ook mogelijk. Over het algemeen kost het dagelijks of wekelijks handelen met crypto wel aardig wat tijd, omdat je de koersen en markt moet volgen.

Bij investeren voor de langere termijn zijn dagelijkse en wekelijkse koersverschillen minder relevant. Persoonlijk heb ik ongeveer 80 procent van mijn cryptocurrency ‘vast’ staan en met de resterende 20 procent ben ik aan het handelen.

Wat is cryptocurrency eigenlijk?

Ik begin bij het begin, want wat is cryptocurrency eigenlijk? Cryptocurrency is een verzamelterm voor digitale valuta. De meest bekende currency is Bitcoin, waar het allemaal mee begon.

Cryptovaluta worden niet centraal beheerd, zoals bij de euro (Europese Centrale Bank) en de dollar (FED) wel het geval is. De waarde ontstaat door de handel tussen gebruikers.

Elke transactie die op een netwerk wordt gedaan, wordt toegevoegd aan een enorme lijst met transacties. Daarin staat hoeveel munten van en naar een ander adres zijn gestuurd. Dit wordt ook wel de blockchain genoemd.

Risico koersverschillen

De blockchain is erg veilig, omdat elke transactie door het netwerk moet worden goedgekeurd. Dat garandeert dat de transactie echt is en er geen fraude in het spel is.

Omdat de lijst met transacties zo groot is, kost het herberekenen van de lijst veel rekenkracht. De mensen die hun computer hiervoor inzetten, krijgen daar een vergoeding voor in cryptocurrency. Dat wordt ‘mining’ genoemd. 

Stappenplan beginnen met cryptocurrency

Ik maak het verschil tussen traders en HODL’ers, omdat je per strategie andere belangen en systemen nodig hebt. Wanneer je veel handelt, dan wil je zo laag mogelijke kosten maken, omdat deze anders al snel behoorlijk op kunnen lopen.

Ook wil je niet lang wachten op je geld na verkoop en is het belangrijk om je crypto op een veilige online beurs te hebben staan. Wanneer je juist voor de langere termijn investeert, dan is veilige opslag op een offline wallet erg belangrijk.

Wanneer je maar af en toe nieuwe crypto koopt, dan zijn eenmalige aankoop- of verkoopkosten misschien minder belangrijk, als daar bijvoorbeeld een goede Nederlandstalige support en service tegenover staat.

En wanneer je koopt om vast te houden (HODL), dan heb je meestal voldoende aan een account bij een broker en hoef je niet zelf te gaan traden op een exchange. Een broker is als het ware een geldwisselkantoor waar je euro’s wisselt voor crypto en andersom.

Op een beurs kun je jouw gekochte cryptovaluta snel en goedkoop verhandelen voor andere munten. Zo maakt iedereen zijn eigen afwegingen.  

Stap 1: Maak een account aan op een exchange

In dit stappenplan help ik je graag op weg om je eerste cryptovaluta te kopen. De beste broker en exchange ineen is wat mij betreft Bitvavo. Dat is een 100 procent Nederlands bedrijf, waar je zowel je euro’s voor cryptovaluta kan wisselen, als op hun exchange kan handelen met je aangekochte cryptovaluta.

Ook verkopen voor euro’s kan probleemloos bij Bitvavo. Stap 1 is daarom gratis een Bitvavo-account aanmaken. Als alternatief kun je bijvoorbeeld ook eens kijken bij Litebit en Bitcoinmeester, maar daar zijn de kosten hoger en heb je wat minder mogelijkheden.

Bitvavo aanmelden

Stap 2: Verifieer je account en identiteit

Om goed van start te kunnen, is het bij alle brokers en exchanges nodig om je identiteit te verifiëren. Je account verifieer je meestal door op een knop in een e-mail te klikken, maar om zonder limieten te kopen en verkopen moet de exchange weten wie je bent. Dat is trouwens wettelijk verplicht.

De Nederlandse overheid probeert op die manier de kans op witwassen en andere illegale activiteiten te voorkomen. Uiteraard gaan alle brokers en exchanges zeer vertrouwelijk om met jouw persoonlijke gegevens. Zeker wanneer je kiest voor een Nederlandse broker mag je daar gerust vanuit gaan. Zij worden hierop namelijk regelmatig gecontroleerd door landelijke toezichthouders.

Stap 3: Stort een tegoed op je account

Bij de derde stap ben je echt klaar om te beginnen. Nu ga je namelijk een eerste bedrag storten, dat je in de volgende stap kan omzetten naar de cryptocurrency die je graag wilt hebben. Bij alle Nederlandse brokers en exchanges kan geld storten trouwens eenvoudig via iDEAL. Wel zo gemakkelijk.

Meestal moet je daarvoor wel nog even je bankrekening verifiëren. Dat is binnen een paar minuten gedaan. Kies een bedrag wat je wilt gaan gebruiken om te wisselen naar cryptocurrency.

Als het je allereerste storting is, raad ik aan om eerst met een relatief klein bedrag te beginnen. Denk aan 50 of 100 euro. Als alles goed gaat en je weet wat er gebeurt na een storting, dan kun je de volgende keer meer geld inleggen.

Kopen en verkopen bij Bitvavo

Alternatief: stort cryptocurrency op je eigen offline hardware wallet

Koop je jouw cryptovaluta als investering voor de langere termijn? (Ben je een HODL’er?) Dan kun je er ook voor kiezen om je cryptovaluta direct naar je eigen offline wallet te sturen.

Op die manier staat je geld of tegoed niet intern bij de broker of exchange, maar komt je storting direct terecht op een extern adres. Meestal is dat een offline wallet, zoals de Ledger Nano S. Daarmee heb je de maximale veiligheid en kan je account nooit gehackt worden.

Alleen als je wilt handelen, dan moet je de cryptovaluta alsnog naar een broker of exchange sturen. Wanneer je toch van plan bent om niet vaak te handelen, dan raad ik aan om je cryptocurrency direct te laten storten op je hardware wallet. Kijk daarvoor eens bij mijn Litebit review.

Stap 4: Zet je tegoed om naar cryptocurrency

Heb je ervoor gekozen om je geld bij een broker of exchange zoals Bitvavo te storten? Dan ben je klaar voor de volgende stap. Nadat je via iDEAL een bedrag op je account hebt gestort, kun je dit omzetten naar de munt(en) van je voorkeur.

Bij Bitvavo heb je bijvoorbeeld de keuze uit meer dan 200 verschillende cryptocurrencies. Daarvan is Bitcoin natuurlijk de meest bekende, maar er zijn ontzettend veel andere munten om uit te kiezen. Dat worden ook wel de ‘altcoins’ genoemd. Bekende soorten zijn Ethereum, XRP, ChainLink en Litecoin.

Wanneer je Bitvavo gebruikt, is het kopen van cryptocurrency heel gemakkelijk. Benieuwd? Lees voor meer informatie ook mijn uitgebreide Bitvavo review, of maak direct gratis een Bitvavo-account aan. 

Bitvavo Website

De minimalistische uitstraling van Bitvavo website zegt wat over de eenvoud van het kopen en verkopen

Stappenplan kopen van cryptocurrency

 1. Zoek de valuta die je wilt kopen in de lijst. Dat gaat meestal het gemakkelijkste met de afkorting. Bitcoin is BTC, Ethereum is ETH, Litecoin is LTC. Zo heeft elke munt zijn eigen afkorting. Je vindt een lijst met alle cryptocurrencies en actuele koersen binnen de site, of op livecoinwatch.com.
 2. Selecteer de gewenste valuta
 3. Vul het aantal munten of een totaalbedrag in.
 4. Klik op ‘Kopen’
 5. Controleer je aankoop goed
 6. Bevestig je bestelling
 7. Dat is alles, je vindt je saldo binnen Bitvavo in je dashboard. Klik op ‘Hoeveelheid’ om je portfolio te sorteren.

Stappenplan verkopen van cryptocurrency

 1. Wil je een bepaalde cryptocurrency weer verkopen naar euro’s op je saldo? Kies dan de coin die je wilt verkopen in de lijst.
 2. Naast het tabblad ‘Kopen’ vind je de tab ‘Verkopen’, klik daarop.
 3. Kies het bedrag in euro’s of het aantal munten dat je wilt verkopen.
 4. Verkoop en de waarde wordt direct op je tegoed bijgeschreven
 5. Kies of je jouw tegoed wilt laten staan, opnemen of investeren in een andere coin. 

Geavanceerde opties

Ik heb hierboven beschreven hoe je als beginner heel eenvoudig euro’s omzet naar cryptovaluta en andersom. Via de geavanceerde opties kun je handelen op de exchange. Dat betekent in de praktijk dat je meer mogelijkheden hebt.

Zo kun je bijvoorbeeld kopen en verkopen met een limiet. Een limiet betekent dat je een maximum of juist minimum aan- of verkoopprijs kiest. Dat geeft je meer controle over je transactie. Tikt de crypto de door jou gewenste koers niet aan? Dan gaat de aan- of verkoop niet door.

kopen verkopen met limiet

Kopen of verkopen met limiet bij Bitvavo

Trading Pairs

Een ander voordeel is dat je in het geavanceerde menu ook mogelijkheden vindt om jouw cryptovaluta te verkopen voor een andere cryptovaluta. Dat gaat via een van de beschikbare pairs (paren). Zo is er bijvoorbeeld een BTC - ETH pair, wat betekent dat je jouw Bitcoin verkoopt voor Ethereum.

Dat is handig, want je hoeft op die manier niet eerst je Bitcoin te verkopen voor euro’s, wat je daarna weer moet omwisselen naar Ethereum. Op die manier bestaan er van de meeste grotere cryptocurrencies wel van deze pairs. 

De beschikbaarheid van verschillende ‘pairs’ verschilt per exchange. Op de Bitvavo exchange vind je in ieder geval voor Bitcoin (BTC) pairs voor meer dan 60 altcoins. De kans is dus groot dat de cryptocurrency die je wilt hebben daarbij zit.

Bescherm jezelf en je cryptovaluta

De wereld van cryptovaluta komt regelmatig in het nieuws. Niet alleen positief, maar ook als er een beurs of broker is gehackt. Op zo’n moment zijn de accounts van veel mensen geplunderd en kan men fluiten naar hun geld. Sommige exchanges bieden een compensatie, maar uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen.

Gelukkig is dat goed mogelijk. Ten eerste door ervoor te zorgen dat je nooit een groot bedrag op een beurs laat staan. Het is oké om grote bedragen te verhandelen, maar zet grote bedragen altijd op een veilige plek, zoals een hardware wallet. Dat geeft veel gemoedsrust en zorgt ervoor dat niemand jouw coins kan stelen.

De hardware wallet Ledger Nano S is mijn persoonlijke favoriet.

Ledger Nano S kopen

De Ledger Nano S, veel meer dan een usb-stick!

Gebruik altijd 2FA

Door twee factor authenticatie (2FA) te gebruiken, zorg je voor een extra beveiligingslaag bij het inloggen op je account. Zo is de kans dat iemand jouw account hackt een stuk kleiner.

Ik raad daarom aan om altijd 2FA in te stellen. De meeste brokers en exchanges bieden deze mogelijkheid, bijvoorbeeld met Google Authenticator.

Wat is het beste moment om crypto te kopen?

Laag kopen, hoog verkopen. Als je dat doet, dan heb je gegarandeerd een mooie winst te pakken. Was het alleen maar zo makkelijk, want helaas gebeurt het tegenovergestelde ook regelmatig en kun je op die manier ook geld verliezen. De kans op enorme winsten maken het investeren en handelen met cryptovaluta wel heel interessant. 

Maar hoe bepaal je nou het beste moment om crypto te kopen? Op zich een eenvoudige vraag, waarop het antwoord alleen niet zo eenvoudig is. Als iedereen namelijk zou weten wat het beste moment is om cryptocurrency te kopen, dan zou niemand geld verliezen.

wanneer crypto kopen

Hoe bepaal je het aankoopmoment voor cryptovaluta?

Gelukkig zijn er wel dingen om waar je rekening mee kan houden om je crypto voor een zo goed mogelijke prijs te kopen. Wanneer je goed oplet zijn er namelijk veel aanwijzingen waaruit je kan afleiden of het juist wel, of geen goed moment is om crypto te kopen. Een aantal tips op een rij:

 1. Koop voor de langere termijn
 2. Koop niet als je het gevoel hebt de boot te missen na een grote koersstijging
 3. Gebruik technische analyse om een goed instapmoment te bepalen
 4. Verdiep je in de achtergrond van de cryptocurrency die je wilt kopen en volg het nieuws daarover
 5. Spreid je kansen door je koopmomenten te verdelen (dollar cost averaging)

Lees er meer over in mijn blog ‘Wat is het beste moment om cryptocurrency te kopen?'

Bepaal waar je jouw cryptocurrency gaat kopen

Persoonlijk raad ik Bitvavo aan om je eerste cryptovaluta te kopen. Je koopt er handig via iDEAL en werkt met tegoeden die je direct om kan zetten in een van de meer dan 200 beschikbare cryptocurrencies.

Daarnaast is Bitvavo in Nederland de goedkoopste partij om cryptovaluta te kopen, verkopen en te verhandelen op hun eigen exchange. Dat kan sinds kort ook met een app, zodat je altijd en overal kan kopen en verkopen.

Crypto exchange

Naast Bitvavo zijn er in Nederland nog meer aanbieders waar je cryptovaluta kan kopen. Lees ook ‘Waar kun je in 2020 het beste cryptomunten kopen?’, met een top 5 van goede en betrouwbare Nederlandse partijen om digitale valuta te kopen.

Tip: maak altijd meerdere accounts aan

Tot slot nog een tip. Maak namelijk altijd bij meerdere crypto brokers een account aan. Dat is gratis, zonder verplichtingen. Wanneer de koersen weer enorm stijgen, zoals eind 2017, dan raken veel beurzen overbelast. Het is dan goed om je cryptovaluta bij een andere partij alsnog te kunnen verkopen en je winst gegarandeerd te verzilveren.

Gratis crypto training

Daarnaast wil ik nog even noemen dat je voor het kopen en verkopen van cryptovaluta niet alleen een account bij een crypto broker nodig hebt, maar ook kennis. Want wanneer kun je het beste cryptocurrency kopen? Hoe bepaal je het beste instapmoment? Moet je juist veel gaan handelen, of is het beter om je cryptovaluta lang vast te houden?  

Met de juiste kennis wordt de kans op winst en een positieve ervaring veel groter. Ik raad je daarom aan de gratis crypto training van de Crypto Masterclass te volgen, zodat je in ieder geval een goede basis hebt.


Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Crypto E-Book!