oktober 11, 2020

Welke van deze top 10 crypto beginnersfouten heb jij al eens gemaakt?

by Mark van Aelst
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Welke van deze top 10 crypto beginnersfouten heb jij al eens gemaakt?

Ga je voor het eerst beginnen met het kopen van cryptocurrency? Weet je al helemaal zeker welke munten je wilt hebben, of twijfel je nog? Zet je vol in op je favoriete coin, of weet je het nog niet precies? Eén ding weet ik wel zeker: wanneer je begint met het kopen of handelen in cryptocurrencies, dan komt er veel op je af. In dit artikel geef ik je graag een aantal tips, waarmee je de bovengenoemde emoties zoveel mogelijk uitsluit en tegelijkertijd je kans op winst vergroot. Aan de hand van deze top 10 crypto beginnersfouten leer je wat je wel en juist niet moet doen. 

Je krijgt te maken met allerlei nieuwe termen, kosten en risico’s. Waarschijnlijk is je doel om je geld meer waard te laten worden en investeer je natuurlijk niet om je geld te verliezen. Toch is dit veel mensen overkomen. Toen de koersen maar bleven stijgen, stapten meer en meer mensen in om de boot niet te missen. En je raadt het al: toen stortten de koersen in.

Snel geld verdienen (en verliezen)

Het is wel duidelijk, de wereld van cryptocurrencies is absoluut een spannende wereld. Je kunt er snel veel geld verdienen, maar je geld ook net zo goed verliezen. Het is juist die kans op winst en verlies dat alles zo spannend maakt. Bij winst voel je je onoverwinnelijk, bij verlies voel je je rot.

Fout #1: Je laten leiden door FOMO

Persoonlijk vind ik dit de grootste beginnersfout. FOMO betekent ‘Fear Of Missing Out’, in het Nederlands en in de cryptowereld de angst om een kans op grote winsten te missen.

FOMO is een gevoel, dat vooral wordt opgewekt doordat je hoort en lees over grote successen van andere mensen. En natuurlijk, dat wil jij ook! Helemaal niet vreemd, want het is een natuurlijke reactie. Mensen laten zich vaak leiden door emoties en gevoelens.

Enorme prijsstijgingen? Pas op

Bij FOMO zie je vaak dat meer en meer mensen zich laten opzwepen en veel geld in een markt of munt stoppen. Dat leidt tot enorme prijsstijgingen en exponentieel stijgende koersgrafieken. Meestal gaat dat een tijdje goed, maar klapt de bubbel uiteindelijk toch in. 

De mensen die zich hebben laten leiden door ‘FOMO’, hebben dan meestal op een veel te hoge koers gekocht en blijven langdurig met grote verliezen zitten. Kortom, voorkom dat je jezelf gek maakt door de succesverhalen van anderen.

Sterker nog, wacht liever tot de markt stevig is gedaald en sla dan toe. Juist wanneer iedereen negatief is. Mega-investeerder Warren Buffett zei eht niet voor niets: “Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.

Fout #2: Jezelf niet eerst goed verdiepen in crypto

Op nummer twee staat het niet doen van goed vooronderzoek. Probeer voordat je een bepaalde munt koopt, altijd te begrijpen waar de cryptovaluta voor staat en wat het nut ervan is. Hoe ziet het team eruit? Wat zijn de plannen voor de toekomst en wat heeft de munt al bereikt? Welke samenwerkingen zijn er en hoe staat de koers ervoor?

Kortom, lees jezelf altijd eerst goed in. Dat doe je bijvoorbeeld door de site van de cryptocurrency te bezoeken, de tweets of blogs van het team te bekijken en te controleren of de koers van de munt geen bubbel lijkt te zijn (dat zie je aan een relatief vlakke lijn, die ineens parabolisch omhoog schiet).

Do Your Own Research (DYOR)

Ga in ieder geval nooit alleen af op de mening van iemand anders, of iemand die zegt dat je een bepaalde munt absoluut moet kopen. Doe simpelweg je eigen onderzoek. In de cryptowereld noemen ze het ook wel ‘DYOR’, oftewel: Do Your Own Research.

Tip: Wil je eerst meer leren over cryptovaluta? Volg dan de gratis masterclass cryptovaluta, of lees eerst even mijn uitgebreide Crypto Masterclass review.

crypto-masterclass-review

Fout #3: Je munten onveilig online opslaan

Wanneer je digitale valuta koopt, kun je dat bij veel verschillende partijen in Nederland doen. Bekijk ook mijn blog over de beste exchanges om cryptovaluta met iDEAL te kopen. Wanneer je munten koopt, blijven deze in eerste instantie vaak online op de exchange staan. Deze zogenaamde online wallets zijn redelijk onveilig.

Je munten kunnen bij een hack namelijk gemakkelijk gestolen worden, of je wachtwoorden kunnen worden gekraakt. Stel daarom altijd 2FA (twee factor authenticatie) in en kies een moeilijk te raden wachtwoord met cijfers en speciale karakters.

Offline wallet is veel veiliger

Daarnaast raad ik je aan om alleen de munten waarmee je actief handelt, online te laten staan. Heb je cryptovaluta als inverstering voor de langere termijn gekocht? Schaf dan een offline wallet aan. 

Ik heb heel goede ervaring met de Ledger Nano S en de Ledger Nano X. Bekijk hiervoor ook mijn review van de Ledger Nano S en de review van de Ledger Nano X.

Ledger Nano S kopen

Sla ook je private keys (een unieke combinatie van 24 woorden) nooit online op, maar bewaar ze veilig op papier en een verborgen plek in huis. Deze code is de toegang tot jouw munten, dus zorg ervoor dat je deze nooit verliest!

Fout #4: Geen geduld hebben

Eigenlijk heeft dit punt veel raakvlakken met FOMO. Het is namelijk vaak heel moeilijk om jezelf in te houden op het moment dat de koersen stijgen en hoog staan. Je wilt meedoen met de rest en ook grote winsten halen. Toch zijn dat meestal niet de beste momenten om in digitale valuta te investeren.

Heb geduld en wacht tot alles weer wat is gekalmeerd en de koersen 10, 20 of wel meer procenten lager staan. Grote kans dat je echt wel meelift bij de volgende stijging. 

Heb jij een korte- of langetermijnvisie?

Bepaal ook altijd voor welke termijn je jouw geld in cryptovaluta vast wilt zetten. Neem je genoegen met een winst van 5 procent in een week, of wil je het voor meerdere jaren vastzetten en je geld misschien wel vertienvoudigen? Ook voor de laatste strategie heb je geduld nodig. 

Volgens mij komt er de komende vijf jaar namelijk bijna zeker wel eenzelfde hype zoals eind 2017, waarin veel Bitcoinmiljonairs zijn gecreëerd. Niemand weet alleen wanneer de volgende cryptohype zal zijn. Ik heb geduld en laat mijn geld rustig staan.

Fout #5: Spelen met geld dat je niet kan missen

Hoe meer geld je inzet, hoe meer je verdient als de koers stijgt, toch? Ja, klopt helemaal! Zeker in tijden van mooie koersstijgingen is de verleiding groot om al je spaargeld in cryptocurrencies te stoppen. Je laat het dan even staan en over een tijdje incasseer jij de winst. Of toch niet?

Hoeveel ben jij bereid te investeren?

Wanneer de koers daalt, ben je snel veel geld kwijt en heb je misschien geen geld meer om zelfs je vaste lasten te kunnen betalen. De gouden regel bij cryptocurrency is daarom: investeer alleen het geld dat je in principe zou kunnen missen. 

Tuurlijk is het jammer wanneer je jouw investering verliest, maar het heeft dan in ieder geval geen gevolgen voor je dagelijks leven.

Geld storten op je bankrekening

Fout #6: Niet spreiden

Veel nieuwe cryptohandelaren en -investeerders zijn heel enthousiast over één specifieke munt. De verleiding om alleen maar het goede nieuws van een bepaalde munt te zien en op een bepaald forum actief te zijn is dan ook groot. Je bent net als bij voetbal voor één club, een AJAX-fan moet niets van Feyenoord hebben en andersom.

Ga jij all-in?

Bij crypto is het alleen wel verstandig om ervoor te zorgen dat je niet all-in gaat op je favoriete munt. Het spreiden van je investeringen is een belangrijk onderdeel van het verkleinen van je risico. Wanneer je all-in gaat op één munt, dan ben je te veel emotioneel betrokken bij je investering. Daarnaast vergroot het je kans op grote verliezen, of mis je de winst van andere munten. 

Ik raad aan om maximaal 60 procent van je totale inleg aan één coin te besteden. Verdeel de overige 40 procent dan in andere munten.

Fout #7: Een (dure) typefout maken

Elke wallet heeft een uniek adres, of deze nu online of offline is. Ook kun je alleen maar munten van dezelfde soort naar een andere wallet sturen. Het is dus niet mogelijk om Bitcoin (BTC) naar een Ethereum (ETH)-wallet adres te versturen. Doe je dat wel, dan zijn je munten voor altijd verloren.

Hetzelfde geldt voor een eenvoudige typefout in het adres. Controleer het adres daarom altijd twee keer, voordat je op ‘send’ drukt. Daarnaast is het bij sommige digitale valuta en exchanges verplicht om een extra code bij de transactie mee te sturen.

Let op de destination tag

Wanneer je bijvoorbeeld XRP naar een online wallet op een grote exchange stuurt, moet je een zogenaamde ‘destination tag’ invullen. Je maakt dan XRP over naar het algemene XRP-adres van de exchange, die aan de hand van de destination tag vervolgens weet dat het bedrag naar jouw specifieke online wallet gestort moet worden. 

Het vergeten van de destination tag, kan ertoe leiden dat je geld niet aankomt of zelfs verdwijnt. Kortom, let goed op typefouten en vul indien noodzakelijk altijd de destination tag in. Een foutje is namelijk zo gemaakt. Het overkomt dagelijks veel mensen en levert onnodig verlies en gedoe op, dat eenvoudig te voorkomen is.

Fout #8: Verliezen laten oplopen

De meeste mensen hebben verliesaversie. Met andere woorden: wanneer je op verlies staat, dan is de verleiding groot om je verliezen te laten staan, in de hoop dat je binnen niet al te lange tijd weer op winst staat. Het tegenovergestelde gebeurt dan vaak en verliezen lopen nog verder op.

Risico koersverschillen

Heb jij een plan?

Daarom is het belangrijk om bij aankoop een plan te hebben. Zorg ervoor dat je met jezelf afspreekt wanneer je jouw digitale valuta weer verkoopt. Dat kan bijvoorbeeld zijn zodra je jouw investering hebt verdubbeld, maar aan de andere kant bijvoorbeeld ook wanneer je op meer dan 30 procent verlies staat. 

Op die manier voorkom je extreem grote verliezen. Veel munten zijn zelfs met wel 95% gedaald en nog lang niet hersteld, als dat ooit al gebeurt. Met een plan weet je vooraf wat je in een bepaalde situatie gaat doen.

Fout #9: Geen winst nemen (te laat verkopen)

In het verlengde van het vorige punt, zijn er talloze voorbeelden van mensen die met hun cryptoportfolio op een prachtige winst stonden, maar deze gewoon hebben laten staan met de verwachting dat het nog veel meer waard kon worden. Inmiddels zijn zij voor een groot deel weer terug bij af en hebben ze spijt niet op de top te hebben verkocht.

Natuurlijk is het achteraf mooi praten en zie je in de grafiek precies waar de top ligt, maar maak ook hiervoor een plan. Zie je dat de koersgrafiek een zowat verticale lijn omhoog laat zien, dan is de kans groot dat de coin op dat moment in een bubbel zit.

Wanneer verzilver jij je winst?

Als je munt in korte tijd vijf of wel tien keer meer waard is geworden, verkoop dan en neem je winst. Dat geeft een goed gevoel, zelfs als de munt daarna nog meer waard wordt. En als de koers wel binnen een aantal weken daalt, dan heb jij je winst al lang verzilverd. Veel mensen laten dus hun verliezen oplopen (angst), terwijl ze aan de andere kant ook geen winst durven te nemen (hebzucht).

FOMO

Kortom, neem gewoon eens winst, of haal in ieder geval je inleg eruit. Zo geniet je nog veel meer van het handelen of investeren in cryptovaluta.

Fout #10: Het verkeerde aankoopmoment kiezen

Wanneer je van plan bent om in cryptocurrency te investeren, dan is de kans groot dat je direct aan de slag wilt gaan. Je handen jeuken om in ieder geval maar alvast wat in je portfolio te hebben. Doe dat niet. Leer eerst meer over de achtergrond van cryptovaluta en weet waar je mee bezig bent.

Interpreteer de koersgrafieken

Probeer de koersgrafieken te leren lezen en op die manier het beste aankoopmoment te bepalen. Vaak zie je in de koers van meerdere weken of zelfs maanden of er een duidelijke trend zichtbaar is. Zo bepaal je het beste aankoopmoment.

Tip: Volg de gratis Crypto Masterclass Training

Dus, wil je graag eerst de basis leren van het handelen in crypto en alles weten over het kopen, verkopen en beveiligen van je crypto? Volg dan de gratis Crypto Masterclass-training! Geen voorkennis, kapitaal of ervaring nodig.


Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Crypto E-Book!