oktober 26, 2020

Welke verschillende soorten wallets zijn er? Kies de juiste!

by Mark van Aelst
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Welke verschillende soorten wallets zijn er? Kies de juiste!

Als je digitale valuta wilt kopen, moet je deze altijd opslaan in een wallet. Dat is een soort digitale portemonnee, of bankrekening voor je munten. Door te begrijpen welke soorten wallets er allemaal zijn, maak je een weloverwogen keuze voor de manier en plek waar jij jouw cryptocurrencies opslaat. Alle verschillende soorten wallets op een rij.

Voor elke munt heb je een eigen wallet met een eigen adres. Dat adres bestaat meestal uit een lange combinatie van letters en cijfers. Het is jouw unieke ‘bankrekeningnummer’ van waaraf je munten kan opnemen of storten naar andere wallets. 

Er bestaan vier verschillende soorten wallets, allemaal verschillend in gebruiksgemak, veiligheid en mogelijkheden. 

Wat is een wallet precies?

Zoals gezegd kun je een wallet vooral zien als een soort bankrekening voor je digitale valuta. Hoewel ik net voor het gemak zei dat een wallet een manier is om je cryptocurrencies op te slaan, is dat niet helemaal waar. Je munten staan namelijk niet echt opgeslagen op je wallet. Je munten staan namelijk altijd in de blockchain. Dat is een lijst met alle transacties die ooit zijn uitgevoerd. Door alle transacties bij elkaar op te tellen, kom je tot een saldo dat bij een wallet-adres hoort. Je wallet is daarin niet meer dan een manier om een transactie te verzenden en te bewijzen dat jij de eigenaar bent van de wallet.

Het zit zo: wanneer je een wallet aanmaakt (maakt niet uit welk soort), dan krijg je altijd een zogenaamde ‘private key’ en een ‘public key’. De private key is niet openbaar en is alleen voor jou toegankelijk. De public key is het openbare adres, zeg maar je bankrekeningnummer dat je aan mensen die geld willen storten kan geven. 

Een wallet is een manier om je private key te beschermen en tegelijkertijd de code waarmee jij bewijst dat je in het bezit bent van de munten. Hoe dan ook heb je altijd per muntsoort een wallet nodig. Je mag natuurlijk wel helemaal zelf bepalen welke soort wallet je kiest. En bij die keuze help ik je graag!

Digitale portemonnee

Alle verschillende soorten wallets op een rij

In dit artikel behandel ik de meest voorkomende soorten wallets om je digitale valuta in op te slaan. Daarbij maak ik onderscheid tussen de volgende vier soorten wallets:

  • Online wallets op een exchange
  • Software wallets op je computer of smartphone
  • Hardware wallets
  • Paper wallets

Ik leg je graag uit wat de verschillen zijn en hoe je er voor zorgt dat je jouw munten altijd zo veilig mogelijk beheert.

Online wallet

Een online wallet is een portemonnee die je op internet beheert. Je kunt hem direct gebruiken via een website, meestal een exchange (een beurs waar je crypto kan kopen of verhandelt). Wanneer je op een beurs meerdere munten hebt staan, dan heb je voor elke munt een uniek wallet-adres.

Voordelen van van online wallets

Een groot voordeel van online wallets is het gebruiksgemak. Je hoeft zelf niets te installeren of te kopen, maar koopt en stort je munten automatisch bij de exchange waar je een account hebt. Je digitale valuta staan overzichtelijk in je portfolio en je kunt er overal ter wereld waar je een internetverbinding hebt bij. Alle voordelen kort op een rij:

  • Heel gemakkelijk
  • Alles overzichtelijk bij elkaar 
  • Snel handelen en schuiven met munten

Nadelen van online wallets

Klinkt ideaal, toch? Helaas zijn er ook een paar grote nadelen, vooral op het gebied van de veiligheid van je munten.

Een online wallet is namelijk prima voor kleine bedragen, of voor het kort laten staan van munten waarmee je gaat handelen. Een online wallet is alleen minder geschikt om grote hoeveelheden digitale valuta voor langere termijn op te slaan. In het verleden en nog steeds worden online beurzen namelijk regelmatig gehackt.

Grote kans dat je na een hack al je munten kwijt bent. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. De nadelen kort op een rij:

  • Je bent niet de eigenaar van de private keys
  • Je bent afhankelijk van de beveiliging van de exchange
  • Vanwege de veiligheid niet geschikt voor langetermijninvesteringen

Maak dus een afweging of je een online wallet wilt gebruiken. 

Zelf heb ik altijd veel vertrouwen in de online wallet van Bitvavo, een Nederlandse exchange die ook nog eens erg goedkoop is. Ook kunt je vanuit Bitvavo gemakkelijk het saldo van je online wallets uit laten keren in euro’s op je bankrekening. Daarnaast doet Bitvavo er alles aan om hun online wallets zo veilig mogelijk te maken. Zo slaan ze een groot deel van de totale portfolio offline op, zodat er nooit een hacker bij kan komen. 

Direct aan de slag? Maak gratis een account aan op Bitvavo

Software wallet

Naast online wallets, zijn er ook wallets die je kan downloaden op je computer, smartphone of tablet. Dit zijn programma’s die je installeert en waarmee je eenvoudig een nieuw wallet-adres aanmaakt. Wanneer je wilt handelen of je portfolio wilt bekijken, dan start je het programma op je computer of andere device en logt in. Je wallet staat dus niet online, maar echt op je eigen computer, smartphone of tablet. Wel is er meestal een internetverbinding nodig om de actuele gegevens te kunnen inlezen, zoals de waarde van je portfolio en het doen van transacties.

Wanneer je gebruik maakt van software wallets, is het ontzettend belangrijk om regelmatig te updaten. Heel veel mensen doen dit niet consequent. Update niet alleen de software wallet software, maar ook je eigen computer. Denk aan een goede virus- en malwarescanner en update je besturingssysteem zodra er een nieuwe beveiligingsupdate beschikbaar is. Het spreekt misschien voor zich, maar zorg ook altijd voor veilige en unieke wachtwoorden.

Software wallet

Voordelen van software wallets

  • Je cryptocurrencies altijd bij de hand.
  • Je bent niet afhankelijk van de beveiliging van derde partijen.

Nadelen van software wallets

  • De beveiliging is volledig je eigen verantwoordelijkheid.
  • Veel nepsoftware in omloop (let goed op of je de originele en officiële software installeert).
  • Als je computer crasht en je geen herstelcode hebt opgeschreven, dan ben je jouw munten kwijt.

Hardware wallet

Een hardware wallet is zonder twijfel de veiligste manier om je cryptovaluta veilig te bewaren. De meeste hardware wallets zien eruit als een soort USB-stick, maar hebben geavanceerde functies en beveiligingsmaatregelen. Daardoor wordt het voor hackers en andere kwaadwillenden zo goed als onmogelijk om jouw coins te stelen. Ook sla je er tot wel 100 verschillende soorten munten eenvoudig mee op. Een hardware wallet is beveiligd met een pincode en bovendien moet je elke transactie fysiek met een knop bevestigen. Daarnaast is het vooral het feit dat de wallet niet met het internet verbonden is iets wat hem heel veilig maakt. 

Voordelen van hardware wallets

  • De allerveiligste manier van bewaren.
  • Gemakkelijk in gebruik.
  • Levert je veel gemoedsrust op.

Nadelen van hardware wallets

  • Je moet de hardware wallet fysiek bij je hebben om een transactie te doen.
  • Eenmalige aanschafkosten.
Ledger Nano S kopen

De nadelen wegen ruim op tegen de enorme veiligheidsvoordelen van een hardware wallet. Lees voor meer informatie over de werking en de beste hardware wallets ook mijn Ledger Nano X review. Heb je een cryptoportfolio met een grote waarde? Dan raad ik absoluut de Ledger Nano X aan. Heb je niet meer dan vijf verschillende munten in je bezit? Dan is ook de Ledger Nano S geschikt. 

Paper wallet

Tot slot wil ik het nog kort hebben over de zogenaamde ‘paper wallet’, oftewel een papieren wallet. In feite is dat niet meer dan een papiertje waarop je de private keys van je munten opschrijft. Het papier bewaar je dan simpelweg in een la of kluis in je woning. Dit is een veilige manier van opslaan, want niemand kan in principe bij je private keys. Nou ja, in ieder geval geen hackers die online actief zijn. De private key is de sleutel naar je cryptovaluta.

Voordelen van paper wallets

  • Veilige manier van bewaren.
  • Eenvoudig zelf te doen.

Nadelen van paper wallets

  • Bij brand of diefstal van je papier met private keys, loop je een groot risico dat je jouw munten alsnog kwijt bent.
  • Gevoelig voor per ongeluk kwijtraken.

Wat is de beste wallet?

Welke wallet voor jou het meest geschikt is, hangt vooral af van de cryptocurrencies en de hoeveelheid die je wilt kopen. Wanneer je het gewoon leuk vindt om voor een paar honderd euro wat digitale valuta te hebben, dan kun je best volstaan met een online wallet op een exchange. Als er dan onverhoopt toch iets fout gaat, dan is de schade nog te overzien.

Ga je voor een aanzienlijk bedrag kopen, of is de waarde van je munten sterk gestegen? Overweeg dan zeker een hardware wallet aan te schaffen. Verplaats de munten van online wallets op exchanges naar je hardware wallet en je weet zeker dat niemand jouw munten kan stelen. 

Ledger Nano X kopen

Ledger Nano X review

De Ledger Nano X ondersteunt tot wel honderd verschillende cryptovaluta’s en bovendien hoef je deze hardware wallet dankzij bluetooth niet met een kabel op je telefoon of computer aan te sluiten. Lees ook mijn Ledger Nano X review voor meer informatie over hoe het werkt.

De fabrikant Ledger staat voor kwaliteit en biedt al jaren een van de beste producten om cryptovaluta veilig te bewaren. Het apparaatje zelf en de Ledger Live software werken heel gebruiksvriendelijk. Je stelt alles eenvoudig in en binnen no-time verstuur en ontvang je jouw coins.

Ik raad het kopen van de Ledger Nano X echt aan wanneer de waarde van je totale portfolio boven de 500 euro uitkomt. Je kunt de Ledger Nano X in principe rechtstreeks bij Ledger zelf kopen. Alleen is het goed om te weten dat Ledger een Frans bedrijf is, dat daarom ook vanuit Frankrijk verstuurt. Het is slimmer en sneller om je Ledger Nano X te kopen bij een officiële Nederlandse partner.

Zij garanderen dat je een originele Nano X koopt, afkomstig van Ledger zelf. Je hebt dus dezelfde veiligheid en betrouwbaarheid. En het mooie: op die manier heb je jouw nieuwe Ledger Nano X vaak de volgende dag al in huis! Bestel je Ledger Nano X op bol.com gemakkelijk via de knop hieronder.

Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Crypto E-Book!