september 4, 2021

Waarom zou je stablecoins kopen? Dit is het nut van USDT en USDC

by Mark van Aelst
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Waarom zou je stablecoins kopen? Dit is het nut van USDT en USDC

Waarom zou je stablecoins kopen? Dit is het nut van USDT en USDC

Waarom stablecoins kopen? Al jaren staan ze altijd in de top 10 van grootste cryptocurrencies: USDT (top 5) en USDC (top 10). Hoewel hun market caps de afgelopen jaren behoorlijk is gestegen, doet de koers dat niet. USDT en USDC zijn namelijk altijd precies 1 dollar waard, met af en toe een uitschieter van een cent naar boven of naar beneden. 

Als je het cryptonieuws een beetje volgt, zie je de term ‘stablecoin’ regelmatig voorbij komen. Wat maakt deze munten dan zo populair, terwijl je er geen spectaculaire prijsstijging van hoeft te verwachten? Waarom zou je dus eigenlijk stablecoins kopen en hoe gebruik je ze in de praktijk?

Wat zijn Stablecoins precies?

USDT en USDC zijn de meest bekende en grootste stablecoins: cryptocurrencies die altijd dezelfde koers hebben. Beide munten zijn namelijk gekoppeld aan de waarde van de dollar.

Er bestaan trouwens ook cryptocurrencies die aan andere munten gekoppeld zijn, of zelfs aan goud en andere edelmetalen.

Onderliggende waarde

Het bijzondere feit achter een stablecoin is dat de waarde ervan gedekt is. Dat betekent dat er voor de totale market cap een echte dollar, euro, echt goud, zilver of andere waarde tegenover staat.

Dat is dus een goed gevulde bankrekening met dollars, of zelfs een kluis met fysiek goud. Daarmee garanderen de teams achter de stablecoins dat hun munt echt waarde heeft.

Dogecoin naar 1 dollar

Groot vertrouwen in stablecoins

Vanwege de onderliggende waarde, hebben particulieren, bedrijven en zelfs banken een groot vertrouwen in de munten. Grote Amerikaanse banken zijn nu zelf bezig om stablecoins aan te bieden of te ontwikkelen. J.P. Morgan (de grootste bank van Amerika) lanceerde in 2019 al hun eigen stablecoin onder de naam JPM Coin. Ook andere grote banken ontwikkelen of investeren in stablecoins. 

Ook in Europa is men bezig met het ontwikkelen van een digitale euro. Het geeft aan dat centrale banken en overheden de ontwikkeling van digitale munten niet alleen nauwlettend volgen, maar er ook echt een nut in zien. Dat sterkt mijn visie op het feit dat cryptocurrencies de toekomst van geld zijn alleen nog maar meer!

Welke Stablecoins zijn er allemaal?

De populairste stablecoin is Tether (USDT). De munt is altijd (bijna) evenveel waard als 1 dollar. De volgende bekende stablecoin in het lijstje is USD Coin (USDC). Dit is een nog relatief nieuwe stablecoin die aan de Amerikaanse dollar is gekoppeld. Hij werd gelanceerd op 26 september 2018, vanuit een samenwerking tussen Circle en Coinbase.

USDC is een alternatief voor Tether (USDT) of TrueUSD (TUSD). Andere minder bekende stablecoins zijn DAI (cryptovaluta als onderliggende waarde), TerraUSD, TUSD, Paxos Standard en Neutrino USD.

Waarom stablecoins gebruiken?

Met een market cap van bijna 70 miljard dollar voor USDT en 30 miljard voor USDC is wel duidelijk dat het grote cryptocurrencies zijn. Maar waarom zou je stablecoins nou gebruiken? Wat is het nut van stablecoins?

Een stablecoin gebruik je vooral om snel te kunnen handelen op een exchange. Het is vaak lastig om cryptocurrencies om te zetten naar ‘fiat’-geld, oftewel harde euros en dollars op je bankrekening of tegoed bij een crypto exchange.

Passief inkomen met crypto verdienen

In de praktijk moet je jouw crypto dan versturen naar een andere broker, waar je het vervolgens kan verkopen naar euro’s. Dat is erg omslachtig en kost vooral veel tijd. Of misschien verwacht je een (grote) koersdaling?

Dan is het fijn om je portfolio met cryptocurrencies te kunnen verkopen voor een waardevaste munt, zonder dat je meteen alles naar je bankrekening hoeft over te maken. Op een volgend moment stap je eenvoudig weer in en heb je meer munten voor hetzelfde geld. 

Vaste waarde

Het grote voordeel van een stablecoin is daarbij dat ze altijd een vaste waarde hebben. Zie het als een soort tussenstop waarin je jouw geld veilig stelt, zelfs als de waarde van andere cryptovaluta daalt.

Sneller handelen

De reden waarom stablecoins bestaan is dus vooral het gemak dat ze bieden. Je kunt er sneller door handelen en voorkomt vervelende prijsschommelingen wanneer je een bepaalde waarde naar een andere beurs wilt sturen.

Je weet op het moment dat je een stablecoin bezit gewoon precies wat je hebt en belangrijker nog: wat je houdt.

Geschikt als betaalmiddel

Doordat ze bovendien altijd hetzelfde waard blijven, zijn stablecoins ook geschikt als betaalmiddel. Niet voor niets zijn veel grote banken en overheden bezig met de ontwikkeling van hun eigen stablecoins.

De tijd van ‘fiat’-geld zou binnen enkele tientallen jaren zomaar eens verleden tijd kunnen zijn!

CBDC’s

Overheden en centrale banken kijken momenteel ook actief naar de mogelijkheden die cryptovaluta bieden. Wanneer een bank of overheidsinstelling een digitale valuta uitbrengt, spreken we van een zogenaamde CBDC, een Central Bank Digital Currency. In Europa kun je deze zien als de digitale euro, die er in de toekomst zeker aan zit te komen.

Hoewel je een CBDC niet helemaal kunt vergelijken met een stablecoin zoals USDT of USDC, biedt een dergelijke munt wel vergelijkbare voordelen. 

De kans is groot dat we binnen een aantal jaren in Europa een digitale euro hebben. Dat klinkt mij in ieder geval als muziek in de oren!

Denk alleen al aan de mogelijkheid om je geld binnen enkele seconden naar een internationale bankrekening te versturen. Geen gedoe meer met SWIFT, BIC en andere uitgebreide gegevens invullen, waarna je tot wel een week moet wachten voordat je geld op de rekening staat. 

Passief inkomen met crypto

Voordelen van stablecoins

 • Veel sneller handelen
 • Stellen de waarde van je portfolio veilig
 • Betrouwbaar en stabiel door onderliggende waarde
 • Altijd een vaste prijs
 • Veel trading pairs beschikbaar
 • Perfect voor daytraders

Het grootste voordeel van stablecoins is vooral dat ze het mogelijk maken om snel te handelen en de waarde van je cryptoportfoilio veilig te stellen als je een (verdere) daling verwacht.

Zijn stablecoins wel cryptovaluta?

Het feit dat USDT en USDC in de wereldwijde crypto top 10 staan, betekent dat ze wel als cryptovaluta worden gezien. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens, omdat ze altijd hetzelfde waard blijven en meer gezien kunnen worden als digitale dollar.

Toch zijn USDT en USDC technisch gezien wel degelijk cryptovaluta. 

De toekomst van stablecoins

Stablecoins staan nog steeds aan het begin van hun ontwikkeling, maar het potentieel is enorm. Stablecoins bevatten alle eigenschappen voor massale wereldwijde adoptie als nieuwe digitale munt.

Bovendien dragen ze bij aan het vertrouwen in digitale valuta in het algemeen. Juist de volatiliteit van andere cryptovaluta zoals bitcoin en Ethereum trekt vooral speculanten aan en schrikt mensen die een munt als betaalmiddel willen gebruiken juist af.

Bitvavo

Bitvavo homepage

USDT kopen bij Bitvavo

Wil je een tegoed storten bij een crypto exchange zoals Binance, FTX, Bittrex of een andere bekende exchange? Het storten van een tegoed kan dan best lastig zijn, vanwege identificatiebeleid of het feit dat ze geen iDEAL aanbieden. 

De oplossing? Koop USDT bij Bitvavo in Nederland. Dat doe je eenvoudig met iDEAL, waarna je tegoed in euro’s snel beschikbaar is. Wissel je euro-tegoed bij Bitvavo vervolgens om voor USDT en verstuur het naar de beurs waar je wilt gaan handelen.

Automatische omzetting naar euro's

Als je bij Bitvavo crypto koopt, worden jouw verkochte cryptocurrencies automatisch omgezet naar een tegoed in euro's. Heel eenvoudig!

Alles wordt automatisch voor je geregeld. Dat kan heel handig zijn, als je bijvoorbeeld een tegoed naar een andere crypto exchange wilt sturen, zonder dat je tijdens de tijd die het overmaken kost eventueel geld verliest als de waarde van je crypto daalt.


Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Crypto E-Book!