februari 21, 2021

Daytraden met crypto? Dit is mijn succesvolle strategie. Ook voor beginners!

by Mark van Aelst
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Daytraden met crypto? Dit is mijn succesvolle strategie. Ook voor beginners!

Nog meer uit je portfolio halen? Ga dan daytraden met crypto! Dit jaar ben ik naast het vasthouden van mijn portfolio namelijk ook begonnen met het daytraden van crypto.

Hiervoor handel ik niet op gevoel of emotie, maar kijk ik puur naar een technische indicator, waar ik je graag meer over vertel. Deze manier is heel geschikt om met daytraden te beginnen. 

Je houdt de crypto tijdens het daytraden meestal maar kort vast. Denk aan tientallen minuten tot een aantal uren van koop tot verkoop.

Wat is daytraden met crypto?

Daytraden met crypto houdt in dat je digitale valuta zoals Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin of een andere altcoin op dezelfde dag koopt en verkoopt.

Je gaat letterlijk gezien dus nooit naar bed terwijl je nog een positie open hebt staan. Officieel valt elke positie die je binnen 24 uur koopt en weer verkoopt nog onder de noemer daytraden.

Het daytraden met crypto kan je meer rendement opleveren dan de strategie waarbij je crypto koopt en dat jarenlang vasthoudt.

Persoonlijk vind ik het vooral leuk om met een deel van mijn portfolio te daytraden. Het maakt het handelen met crypto namelijk nog leuker, spannender en winstgevender.

Daarnaast houd ik mijn 'HODL'-portfolio gewoon vast en laat ik deze lekker doorlopen.

Leren daytraden met crypto

Voordat ik met daytraden van crypto begon, heb ik me verdiept in technische analyse. Dat is een manier om op basis van grafieken de toekomstige koers van een aandeel, valuta of cryptomunt te voorspellen.

Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Maar omdat ontzettend veel mensen op basis van dezelfde technische analyse kijken naar de koers, krijgt technische analyse vanzelf een echte voorspellende waarde.

Natuurlijk komt het niet 100 procent van de keren uit, maar in mijn praktijkervaring blijkt dat je heel vaak goed zit!

Risico koersverschillen

Gebruik geen hefboomconstructies

Bij het daytraden met crypto zijn er verschillende manieren om aan de slag te gaan. Er zijn aanbieders die het mogelijk maken om met geleend geld, of hefboomconstructies te investeren.

Als beginnende crypto daytrader begin je daar liever nog niet aan. Toegegeven, de rendementen zijn vaak hoog, maar de mogelijke verliezen ook! 

Koop daarom gewoon crypto zoals je dat altijd zou doen, bijvoorbeeld op de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo. Gewoon vanuit je tegoed handelen dus.

Een rendement van 1 tot 2 procent per dag

Je zult namelijk merken dat het kopen en verkopen van cryptocurrencies op basis van technische analyse voorlopig al spannend genoeg is.

Als ik kijk naar mijn rendement op de 13 trades die ik in een paar weken gedaan heb, dan kom ik gemiddeld uit op een winst van ongeveer 1,4% per trade. Klinkt niet zo spectaculair misschien? Toch tellen al deze winsten bij elkaar op tot een prachtig bedrag.

Het is goed om te weten dat je winst in euro’s afhangt van het bedrag dat je inzet. Handel je met een bedrag van bijvoorbeeld 1.000 euro, dan verdien je per trade ongeveer 14 euro.

Koop je voor 5.000 euro, dan zit je al op bijna 70 euro. Dit geld verdien je binnen minuten tot maximaal een aantal uren.

Recept voor succes met het daytraden van crypto

Als je er eenmaal vertrouwen in hebt, dan word je ook minder bang om voor nog grotere bedragen te kopen. Je merkt namelijk dat je strategie en voorspelling vaak uitkomt.

Wanneer je daarnaast voor jezelf bepaalt wat je maximale verlies mag zijn, dan heb je een recept voor succes!

Het daytraden kan je op die manier meer opleveren dan wanneer je de munten alleen voor langere tijd zou vasthouden.

Beginnen met crypto daytrading

Oké, tijd om echt te gaan beginnen met crypto daytrading en je te laten zien hoe ik dat doe. Ik geef geen garanties dat het bij jou ook werkt, maar vertel je alleen hoe ik het doe en wat mij al veel positieve resultaten heeft opgeleverd. Ik houd het bewust simpel en overzichtelijk.

Het is een duidelijke strategie die makkelijk te volgen is. Naarmate je er bedreven in wordt, herken je vaak nog meer patronen in de koers en voel je vanzelf aan wanneer er een grote daling dreigt, of juist een grote stijging aan zit te komen.

Voorbeeld: daytraden met Ethereum

Om te daytraden met crypto neem ik de munt Ethereum (ETH) als voorbeeld. Deze altcoin is namelijk wat volatieler (beweeglijker) dan de Bitcoin en heeft tegelijkertijd veel volume.

Een hoog volume betekent dat er dagelijks wereldwijd veel Ethereum wordt gekocht en verkocht. Daarmee kom je altijd snel weer van je munten af als je dat wilt.

In principe kun je mijn strategie op elke grafiek toepassen, dus ook op aandelen of andere cryptomunten.

De RSI-indicator

Om het juiste aan- en verkoopmoment te bepalen, gebruik ik de RSI-indicator. RSI is een afkorting voor ‘Relative Strength Indicator’ en is een getal tussen de 0 en 100.

De RSI-indicator voeg je eenvoudig toe aan de koersgrafiek en geeft je op die manier meer informatie.

Zo ziet de RSI-indicator eruit

RSI indicator

De RSI-indicator (een waarde tussen 0 en 100). Wanneer de lijn boven of onder het paarse gebied komt, is de koers oversold of juist overbought.

Oversold en overbought

De waarde ‘0’ betekent dat de koers sterk ‘oversold’ is, terwijl de waarde ‘100’ aangeeft dat de koers ‘overbought’ is.

Bij een ‘oversold’ koers mag je verwachten dat de koers snel weer omhoog gaat, terwijl je bij een ‘overbought’ koers 9 van de 10 keer ziet dat de koers gaat dalen.

In de praktijk zie je de waarde 0 en 100 nooit terug, maar beweegt de indicator zich tussen de getallen 30 en 70.

Zodra de RSI-lijn onder het paarse gebied daalt, betekent dat meestal een mooie koopkans. Hoe lager de waarde, des te groter de kans op een (snelle) stijging. Dat zijn je koopmomenten!

3 trades in 3 dagen, met 10% winst!

Rsi koopmomenten

Handelen op basis van de RSI-indicator: de blauwe stippen zijn de koopmomenten en de rode stippen de verkoopmomenten.

Als je goed naar de RSI kijkt, zie je overeenkomsten tussen de lijnen. Bij een stijgende RSI-lijn, gaat de koers (meestal) mee omhoog. Andersom werkt dat precies zo.

Bekijk de bovenstaande grafiek maar eens goed. In dit voorbeeld heb ik drie keer Ethereum (ETH) gekocht en binnen korte tijd weer verkocht. De blauwe stippen zijn de koopmomenten en de rode stippen de verkoopmomenten.

Zo ga je te werk

Enkele minuten nadat de lijn onder de 30 komt, koop je bij Bitvavo of een andere beurs je munten. Ik koop meestal 3 ETH per trade. 

Dit leverden de trades hierboven me op:

TRADE 1: Koop 3 x ETH voor $5750, verkoop voor $5817 (winst $67)
TRADE 2: Koop 3 x ETH voor $5775, verkoop voor $5955 (winst $180)
TRADE 3: Koop 3 x ETH voor $5460, verkoop voor $5760 (winst $300)

Gemiddeld koop ik per trade dus voor ongeveer € 5000 (3 ETH) en heb ik met deze drie acties dus 547 dollar (ca. 500 euro) verdiend in drie dagen tijd.

Ook met de helft of minder werkt het principe hetzelfde! Bij een inzet van € 2000 had je meer dan € 200 verdiend en bij € 1000 nog steeds meer dan 100 euro.

Gebruik de 5 minuten grafiek en RSI

Ik vond de 5-minuten grafiek het fijnste werken. De grafiek hierboven beslaat drie dagen. Het is dus best mogelijk dat de RSI-indicator maar één of twee keer per dag een koopsignaal geeft. 

Wil je vaker handelen? Stel de grafiek dan in op 3 minuten of zelfs 1 minuut. Zelf geef ik de voorkeur aan de 5-minuten grafiek, omdat je na het kopen dan nog rustig wat anders kan gaan doen en afwacht tot de RSI weer stijgt. 

Vanaf het moment waarop de RSI boven de 50 komt, kijk ik naar een mogelijk verkoopmoment. Wanneer de koers krachtig doorstijgt, dan laat ik hem rustig doorlopen. Zodra de RSI duidelijk begint te dalen, dan verkoop ik mijn munten direct.

Zo maak je de RSI-lijn zichtbaar

In de praktijk heb ik dus gemerkt dat het daytraden op basis van de RSI-indicator het fijnst gaat als je de 5-minuten grafiek gebruikt. Zo maak je de RSI in de grafiek zichtbaar:

Stap 1: Ga naar Tradingview https://www.tradingview.com/symbols/ETHUSD/ , je ziet dan de standaard koersgrafiek, nog zonder RSI-indicator. Die moet je namelijk handmatig aanzetten.

Tradingview chart

Stap 2: Klik op de full-featured chart-knop.

full featured

Stap 3: Zet de grafiek op een weergave per 5 minuten

5 minuten daytraden crypto

Stap 4: Zet de RSI-indicator aan

rsi aanzetten

Stap 5: De RSI-indicator verschijnt in beeld.

RSI in beeld

Staat de grafiek en de RSI-indicator in beeld? Begin dan eerst eens een paar dagen om rustig te kijken hoe de koers reageert als de waarde van de RSI daalt onder de 30 of verder. 8 van de 10 keren zie je dat de koers daarna stijgt. Door hiernaar te kijken, krijg je er vanzelf een soort gevoel voor.

Bij de Tradingview grafiek kun je zelfs een belletje aanzetten op het moment waarop de RSI-onder een bepaalde waarde zakt. Ideaal!

Begin eerst te oefenen op papier

Ik begon eerst 'op papier' een paar oefentrades te doen. Stel dat je een goed koopmoment ziet, doe dan net alsof je bijvoorbeeld 3 Ethereum zou kopen, noteer de tijd en de koers en kijk of jouw voorspelling aan de hand van de RSI uitkomt.

Voel je voldoende vertrouwen? Koop dan in het echt en begin bijvoorbeeld eens met 1000 euro om de strategie te testen.

Mijn tips voor daytraden met crypto

 • Koop zodra de RSI-waarde onder de 25 of lager komt
 • Spreek van tevoren met jezelf af hoeveel verlies je maximaal accepteert als de koers toch verder zakt (bv. 5 procent)
 • Houd je vinger op de verkoopknop zodra de waarde van de RSI boven de 50 komt. Stijgt de koers snel door, laat je positie dan rustig doorlopen.
 • Verkoop zodra de RSI boven de 80 komt (of eerder als je ziet dat de lijn of de koers toch daalt).
 • Wacht rustig af tot de RSI daalt. Meestal doe je maar 1 of 2 trades per dag als je met de 5-minuten grafiek werkt.
 • Laat je niet meeslepen door emotie, maar houd je aan je plan!
Bitvavo

Bitvavo homepage

Crypto daytraden bij Bitvavo 

Zelf handel ik het liefst via de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo. Je munten staan daar namelijk direct in je portfolio en bij verkoop ben je ze direct weer kwijt. Dat is erg belangrijk bij het daytraden met crypto. 

Per transactie betaal je bovendien slechts 0,25% kosten. Vergeleken met andere beurzen in Nederland is dat ontzettend goedkoop en maakt dat het daytraden met crypto heel interessant!

Zelf daytrade ik graag met Ethereum, maar bij Bitvavo doe je dat net zo gemakkelijk met nog wel 50 andere populaire cryptocurrencies.

Ik vind de spanning en winst die het daytraden me oplevert in ieder geval een geweldige bezigheid, terwijl je gewoon andere dingen tussendoor doet. Het is een kwestie van de RSI-lijn in de gaten houden en deze je koop- en verkoopmomenten te laten bepalen.

Veel succes en meld je dus zeker even aan bij Bitvavo. Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Crypto E-Book!