juni 23, 2020

De #5 Grootste Risico’s Van Cryptocurrency Kopen In 2020!

by Mark van Aelst
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De #5 Grootste Risico’s Van Cryptocurrency Kopen In 2020!

Wanneer je van plan bent om crypto te kopen, dan hoor en lees je vaak dat de risico's van cryptocurrency kopen heel groot zijn.

Toegegeven, aan het kopen van crypto zitten wel enkele risico’s, maar laat ik meteen zeggen dat je je tegen de meeste risico’s prima kan wapenen. Ik zet de vijf grootste risico's van cryptocurrency kopen daarom voor je op een rij en laat zien hoe je ze minimaliseert.

Risico #1: Grote koersverschillen

Waarom wil je eigenlijk investeren in crypto? Grote kans dat je snel winst wilt maken door de grote en snelle koersverschillen.

Zeker mooi en mogelijk, maar dat betekent ook dat je net zo snel de helft of meer van je geïnvesteerde geld kwijt kan raken. De waarde van cryptovaluta varieert regelmatig met tientallen procenten per dag.

Op sommige extreme dagen kunnen ze zelfs in waarde verdubbelen of juist halveren. De kans is dus aanwezig dat je jouw investering snel in waarde ziet toenemen, of dalen.

Dat maakt grote koersverschillen tot een van de grootste risico's van cryptocurrency kopen. 

Zo beperk je het risico op verlies door grote koersverschillen

Wanneer je cryptocurrency koopt, is het goed om te weten dat er geen enkele garantie op de waarde van jouw vermogen is.

Het is daarom altijd verstandig om crypto te kopen van geld dat je bereid bent te verliezen. Vaak is dat een niet al te groot deel van je totale vermogen. Zeg maximaal 25 procent, of een vierde van je (spaar)geld. 

Daarnaast is het goed om voor jezelf duidelijke afspraken te maken op welke koers je jouw crypto verkoopt. Is de waarde verdubbeld? Verkoop dan en neem je winst. Daalt de waarde met meer dan 20 of 30 procent? Verkoop dan ook en neem je verlies. 

In de beleggingswereld noemen ze dat stop-loss (stop verlies) of juist een ‘take profit’-order (winstnemen). Zo zorg je ervoor dat je jouw verlies niet te ver laat oplopen, of juist op tijd je winst pakt, voordat de koers weer verder daalt.

Probeer ook het juiste moment te kiezen om cryptocurrency te kopen. Lees hiervoor ons blog wanneer kun je het beste cryptocurrency kopen.

Risico koersverschillen

Risico #2: Een hack van een beurs

Wanneer je voor het eerst cryptocurrency koopt, zet je de gekochte coins meestal op een beurs om ermee te gaan handelen (‘traden’), of laat je het een tijd staan om later je winst te nemen (‘HODL’). 

Het is in ieder geval niet verstandig om grote bedragen in een online wallet te laten staan. Een online wallet is als het ware de portemonnee waarin je jouw coins bewaart. Alleen heb je deze portemonnee niet in je zak, maar wordt hij beheerd en beveiligd door de beurs of website waar je ze hebt staan.

Je bent dus afhankelijk van de beveiliging van die beurs. Elk jaar zijn er grote zaken in het nieuws, waarin bekend wordt dat een cryptobeurs is gehackt. Op zo’n moment ben je meestal al je cryptovaluta kwijt. 

Zo beperk je het risico op verlies door een hack van een online wallet of beurs

Laat alleen de coins waarmee je echt handelt op een beurs staan. Heb je munten die je langer wilt bewaren, omdat je verwacht dat ze in de toekomst meer waard zullen zijn? Bewaar die in een offline wallet. Vaak is dat een goed beveiligde usb-stick. Bekijk hiervoor de Ledger Nano S.

Een hack van een beurs kun je zelf helaas niet voorkomen. Wat je wél kunt doen: voorkomen dat iemand toegang krijgt tot je persoonlijke account.

Iemand met jouw username en wachtwoord kan namelijk eenvoudig inloggen en jouw coins naar zijn eigen wallet sturen. Dit soort hacks voorkom je door twee-factor-authenticatie (2FA) in te stellen. Bij de meeste beurzen en brokers kan dat. 

Naast je gebruikersnaam en wachtwoord heb je dan een unieke code nodig die door je telefoon wordt gegenereerd via bijvoorbeeld de app Google Authenticator. Zo wordt het voor hackers vrijwel onmogelijk om bij jouw account te komen. Nog een tip: gebruik ook altijd unieke wachtwoorden.

Ledger Nano S kopen

Ledger Nano S

Risico #3: Offline wallet hack

Besluit je om het grootste deel van je cryptovaluta niet online te zetten, maar op een offline wallet te bewaren? Goed idee, je hebt jouw cryptocurrency dan op de veiligste manier opgeslagen.

Toch moet je ook bij gebruik van een offline wallet goed opletten. De wallet zelf is namelijk hackproof. Sommige offline wallets zijn al geactiveerd en op het moment dat je jouw coins erop zet, heeft iemand met dezelfde unieke code toegang tot je volledige cryptoportefeuille.

Zo beperk je het risico op verlies door een hack van je offline wallet

Begrijp me niet verkeerd, het risico op een hack van een offline wallet is bijzonder klein. Toch is het goed om altijd een origineel en nieuw exemplaar in een gesloten verpakking te kopen via een officieel verkoopkanaal.

Stel de wallet voor het eerste gebruik altijd opnieuw in, zodat je een unieke en nieuw gegenereerde lijst met 24 seed-woorden krijgt. Deze 24 woorden zijn de sleutel naar jouw crypto’s, zelfs als je jouw offline wallet verliest.

Kies ook een PIN, die niet makkelijk te raden is. Sla daarnaast de lijst met 24 woorden op een veilige locatie op. Verstop ze en plaats de woorden nooit ergens online.

En is er een update beschikbaar? Voer de software-update dan altijd door. Op die manier staan jouw munten op de veiligste manier opgeslagen.

Risico #4: Een typefoutje met grote gevolgen

Wanneer je crypto koopt of verkoopt, dan komt altijd een moment waarop je jouw cryptovaluta wilt verplaatsen. Bijvoorbeeld naar een andere beurs of je eigen wallet.

Voor een verplaatsing heb je altijd het unieke adres nodig van de ontvangende partij, of jouw eigen wallet. Dat is een lange reeks cijfers en letters. Elke wallet heeft altijd zo’n adres, of hij nu online of offline is. Het is heel belangrijk dat je deze code altijd perfect overneemt. 

Bij een typefout zijn al je coins binnen een transactie namelijk niet meer te achterhalen, of naar iemand anders gestuurd. Bij grote beurzen is het bovendien vaak nodig om een extra code toe te voegen, de zogenaamde ‘destination tag’.

Daarmee weet de beurs dat coins naar specifiek jouw wallet verstuurd moeten worden, terwijl ze voor het ontvangen van de munten een algemeen adres gebruiken.

Zo beperk je het risico op verlies door een typefout

Het is belangrijk om bij een transactie altijd te controleren of je het benodigde adres goed hebt ingevuld. Type het daarom nooit handmatig over, maar maak gebruik van de 'kopiëren en plakken'-functie.

Check ook altijd de eerste vijf en laatste vijf karakters. Zo weet je zeker dat de adressen echt hetzelfde zijn. Verzeker je ervan dat je een eventuele destination tag goed overneemt en controleer het hele getal (meestal zes cijfers).

Een hardware wallet zal je trouwens altijd om een extra bevestiging vragen, voordat je de transactie definitief goedkeurt. Blijf dus altijd goed opletten bij het invullen van crypto-adressen.

Typefout crypto kwijt

Voorkom typefouten bij het versturen en ontvangen van cryptovaluta. Dubbelcheck je adressen!

Risico #5: Verminderde verhandelbaarheid en pump & dumps

Op dit moment bestaan er maar liefst 2.925 verschillende cryptocurrencies. Waarschijnlijk ken je de grote namen Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash en Litecoin wel, maar er zijn dus letterlijk duizenden andere crypto’s om uit te kiezen.

Bij Litebit kun je er bijvoorbeeld al meer dan 50 direct kopen. Het kan aantrekkelijk zijn om relatief kleine en (nog) onbekende munten te kopen. Wanneer een munt namelijk ineens populair wordt, stijgt de prijs naar verhouding vaak sneller dan de grote gevestigde munten

Aan de andere kant maakt dat een kleine en weinig verhandelde munt ze ook kwetsbaar voor een kunstmatige opdrijving van de prijs. Soms besluit een groep speculanten namelijk om massaal alle verkooporders van een bepaalde cryptocurrency op te kopen.

Daardoor schiet de prijs omhoog (ook wel een ‘pump’ genoemd). Andere mensen zien de koers stijgen en willen meeprofiteren (‘FOMO’). Ze kopen, waarna de eerste groep speculanten snel al hun munten met winst verkoopt (een zogenaamde ‘dump’). 

Zo beperk je het risico op verlies door een pump & dump

Door alert te zijn op het risico op een pump & dump, verklein je de kans dat je geld verliest enorm. Dat doe je zo:

  • Koop geen of weinig cryptomunten met een kleine ‘marketcap’. Dat is de waarde van het totale aantal munten van een bepaalde cryptocurrency x de actuele koers. Houd bijvoorbeeld een minimale market cap van 25 miljoen dollar aan. Dat zijn ongeveer de top 150 cryptocurrencies. Je vindt de market cap eenvoudig op Livecoinwatch.
  • Bekijk ook hoeveel er verhandeld wordt. Daarvoor kijk je naar het volume in de afgelopen 24 uur. Loopt dat in de honderdduizenden of zelfs miljoenen dollars? Dan is de kans groot dat je bij verkoop snel van je crypto af kan en er veel minder kans is op een pump & dump.
  • Doe onderzoek naar de reden van bestaan van een munt en het team erachter.

Conclusie

Wanneer je rekening houdt met de risico’s hierboven en de juiste maatregelen treft, dan is het kopen van crypto echt de moeite waard. Daarnaast is het vaak zo dat risico en de kans op winst vaak met elkaar samen gaan. 

Door weloverwogen risico’s te durven nemen, kun je jouw geld verdubbelen of meer. Dat is met spaargeld of zelfs beleggen in aandelen heel lastig. 

Via Litebit koop je gemakkelijk een van 53 populaire cryptocurrencies met een grote market cap en dagelijks handelsvolume. Daarnaast staat je geld bij Litebit erg veilig, zeker wanneer je ook twee factor authenticatie (2FA) instelt. Lees voor meer informatie mijn review over crypto kopen bij Litebit.

Direct kopen op Litebit kan natuurlijk ook. 

Tip: wil je graag eerst de basis leren van het handelen in crypto en alles weten over het kopen, verkopen en beveiligen van je crypto? Volg dan de gratis Crypto Masterclass-training! Geen voorkennis, kapitaal of ervaring nodig.

Veel succes!

Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Crypto E-Book!