december 6, 2021

Dalende crypto koersen? Zo verdien je geld als iedereen negatief is!

by Mark van Aelst
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Dalende crypto koersen? Zo verdien je geld als iedereen negatief is!

Last van de dalende crypto koersen? Voor de tweede keer dit jaar zijn de koersen na mooie nieuwe all-time-highs weer behoorlijk gezakt. Bitcoin daalde met meer dan 30 procent, waarna de altcoins ook flink rood kleurden. Heb je op de top gekocht? Dan kijk je nu helaas tegen een behoorlijk verlies aan. De neiging om te verkopen kan dan erg groot zijn.

Hoe doorsta je een markt waarin de koersen dalen en ontdek je juist de koopkansen? Hoe bescherm je jouw portfolio tijdens een daling van de cryptomarkt en hoe verdien je geld als iedereen negatief is? 

Bitcoin crash

Terwijl Bitcoin onlangs een recordhoogte van bijna 70.000 dollar aantikte, maakte deze daarna ook weer snel een enorme correctie naar 47.000 dollar. Zo’n correctie klinkt misschien schokkend, maar is eigenlijk ook best gezond. Even de lucht eruit en we zijn weer klaar voor een nieuwe stijging, zou je kunnen zeggen.

Wees gerust: herstel komt altijd

Inmiddels is de koers van bitcoin weer wat hersteld naar ruim 51.000 dollar. Bitcoin en altcoins maken een comeback en herstellen. Toch kan alles zomaar weer met tientallen procenten naar beneden gaan, of vanaf nu weer stijgen. Bearmarkten, met andere woorden een markt met een dalende trend, zullen altijd blijven bestaan. 

Voorkom handel op emotie

Wanneer je op een stevig verlies staat of je mooie winsten ziet verdampen, stelt dat jouw psyche behoorlijk op de proef. Het is gemakkelijk om in alle negativiteit mee te gaan en in een soort paniek de verkoopknop te zoeken.

Toch kun je ook in een bearmarkt je verlies beperken en zelfs nieuwe winsten maken. Een bearmarkt biedt namelijk ook vaak geweldige kansen om veel nieuwe coins te kopen en je portfolio uit te breiden.

Wat is een crypto-bearmarkt precies?

Een crypto-bearmarkt betekent dat de prijzen van cryptocurrencies een tijdje sterk dalen. Alles en iedereen lijkt negatief en trekt geld terug uit de cryptomarkt. Bitcoin is daarin vaak leading, waarna alle altcoins de richting van bitcoin volgen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar over het algemeen zie je dat altcoins sneller dalen (en weer stijgen) dan bitcoin. 

In een bearmarkt is het moeilijk te zeggen wanneer de koersen hun bodem zullen bereiken. Het timen van de markt, oftewel proberen aan te voelen wanneer de bodem of de top bereikt is, kan ook erg lastig zijn. Met technische analyse kom je wel een heel eind, maar ook daarmee zijn er geen garanties en kun je er zomaar naast zitten. 

crypto crash

Een aantal manieren om je vermogen te beschermen

 Je vermogen zien dalen is nooit leuk. Of het nu gaat om het verdampen van je mooie opgebouwde winsten, of daadwerkelijk geld verliezen. Het is altijd vervelend. Ik geef je daarom graag een aantal tips om erachter te komen wanneer je in een dalende markt het beste crypto kan kopen, of hoe je een daling kunt zien aankomen en zo je vermogen op tijd beschermt.  

‘Buy-the-dip’!

Kleuren alle koersen al een tijdje rood? Zorg er dan voor dat je jouw emoties onder controle houdt. Sterker nog, een zee van rood is eigenlijk een perfect moment om juist in te stappen! Ook al voelt dat misschien tegenstrijdig voor je gevoel. Cryptocurrencies kunnen ook snel herstellen.

Heb je een bepaalde coin op het oog en heeft deze een nieuwe all-time-high bereikt? Spreek dan met jezelf af dat je koopt wanneer de koers bijvoorbeeld 30 of zelfs 50 procent lager staat. 

Stel een stop-loss in

Ondanks het voordeel dat je tijdens een dip voor lage prijzen kunt kopen, is het wel belangrijk om zogenaamde ‘stop-losses’ in te stellen. Een stop-loss is de koers waarop je jouw crypto weer verkoopt, mochten de koersen toch nog verder zakken. Deze kun je instellen op bijvoorbeeld 5 of 10 procent onder je aankoopkoers. Bij veel exchanges is het mogelijk om een dergelijke verkooporder automatisch uit te laten voeren. Hetzelfde kun je trouwens ook doen voor het nemen van winst (een ‘take-profit’).

HODL

Een andere manier om naar de cryptomarkt te kijken, is door je coins gewoon vast te houden tijdens of na een crash. Als alles daalt, laat jij je portfolio gewoon zoals hij is en zit je de storm als het ware uit. Deze strategie vereist meer geduld, maar werkt bijna altijd.

Denk maar aan degenen die in 2015 bitcoin of welke andere munt dan ook hebben gekocht. In het geval van bitcoin durf ik wel te stellen dat deze de 100.000 dollar en in over een aantal jaren zelfs weleens de 250.000 dollar zou kunnen bereiken.

Gewoon vasthouden dus en over een paar jaar weer kijken. Laat je niet gek maken door een tijdelijke dip. Wanneer je nu ineens alles verkoopt heb je over een paar jaar enorm spijt. De HODL-strategie zorgt er ook voor dat je met veel minder emotie naar een daling kijkt.

crypto crash

Hoe handel je het beste in een bearmarkt?

Handel je wel wat actiever dan de HODL-strategie? Dan zijn er een aantal manieren om je handelsmethoden aan te passen aan een dalende markt. Dit is mijn kijk op wat je zou kunnen doen:

 1. 1
  Koop wanneer de koers dipt en probeer de bodem te timen.
 2. 2
  Wacht tot de prijzen stabiliseren en let op een trendomkeer.
 3. 3
  Vind patronen die wijzen op een mogelijke uitbraak naar boven.

1. Koop dips en probeer de bodem te timen

Een goede manier om de bodem na een koersdaling te vinden, is te kijken naar de koersgrafiek van de munt die je graag wilt kopen. Vaak is er een duidelijk ‘trendkanaal’ te zien. Je kunt bijvoorbeeld duidelijke lijnen trekken tussen de bodems en de toppen.

Staat de koers op een bepaald moment onderaan een trendkanaal? Dan is de kans heel groot dat meer mensen dat zien en het moment aangrijpen om de coin weer te kopen. Meestal stijgt de koers dan weer door tot de bovenkant van het kanaal, om daar vervolgens naar boven uit te breken, of weer terug te vallen naar het onderste deel van het kanaal.

Oversold

Een andere manier de bodem te bepalen, is te kijken of een coin ‘oversold’ is. Dat wil zeggen dat de munt eigenlijk te hard is gedaald, bijvoorbeeld nadat veel mensen de coin in een soort paniek hebben verkocht. De reële waarde van de munt ligt dan hoger. Hiervoor gebruik ik zelf vaak de RSI, oftewel de Relative Strenght Indicator.

De RSI-indicator

De RSI is een indicator die aangeeft of de coin ‘oversold’ of ‘overbought’ is. De waarde van de RSI ligt tussen 0 en 100. Over het algemeen geldt dat een waarde van 20 oversold is en een waarde van 80 overbought. Klinkt misschien wat lastig als je het voor het eerst hoort. Lees er daarom meer over in mijn artikel over succesvol daytraden.

Het is de truc om te kopen wanneer een coin op de 14 dagen RSI-grafiek (RSI14) ‘oversold’ is en aan de onderkant van een trendkanaal zit. De kans is vaak groot dat je dan op de bodem zit. En mocht de koers toch verder zakken? Dan heb je dat keer pech en stel je een stop-loss in waarmee je jouw verlies beperkt. Nieuwe ronde nieuwe kansen. Het risico bij het kopen van de dips namelijk altijd dat het niet zomaar dips blijken te zijn en meer lijken op het opvangen van een vallend mes. Vooral in een breed dalende markt is dit risico groter. 

RSI indicator

2. Wacht tot de prijzen stabiliseren en let op een trendomkeer

Een andere manier om te handelen in een dalende markt, is simpelweg wachten totdat de bloedrode dagen ten einde komen en alles weer een tijdje wat stabieler is. Wanneer dat het geval is, biedt de zogenaamde ‘MACD’-indicator een goede indicatie of de trend op het punt staat om van bearish weer naar bullish te geen.

MACD-indicator

MACD staat voor Moving Average Convergence Divergence en is een indicator die het momentum van de markt aangeeft. Onder momentum verstaan we de richting van de trend, maar ook de sterkte van deze trend. De MACD wordt berekend op basis van meerdere voortschrijdende gemiddelden.

Wanneer je koopt zodra het momentum bullish is of wordt, zit je goed en is dat het perfecte koopmoment. Aan de andere kant helpt de MACD-indicator je ook om verliezen te voorkomen en op tijd te voorkomen, doordat je ziet dat de trend omkeert naar bearish (negatief)

Kanarie in de kolenmijn

In feite kun je de MACD-indicator zien als de kanarie in de kolenmijn, die flauwviel (‘van zijn stokje ging’) als de concentratie koolmonoxide in de mijn te hoog werd. Op dezelfde manier helpt de MACD je te waarschuwen voor een mogelijke neergang in de cryptomarkt.

3. Vind patronen die wijzen op een mogelijke uitbraak naar boven.

Koersgrafieken bieden een schat aan informatie op basis waarvan je de koers in de toekomst redelijk kan voorspellen. Dit wordt ook wel technische analyse genoemd. In de praktijk werkt het, omdat alle professionele handelaren in de beleggings- en cryptowereld ze gebruiken. En als maar genoeg mensen bepaalde patronen herkennen en ernaar handelen, krijgt technische analyse vanzelf een voorspellende waarde. 

Bullish patronen (technische analyse)

Bepaalde patronen geven aan dat een dalende koers op korte termijn weer omhoog zal gaan. De volgende patroontypes geven aan dat er weer een uitbraak naar boven aan zit te komen:

 • Omgekeerde kop en schouders
 • Doorbraak van een weerstand
 • Stijgende driehoeken
 • Dubbele bodem
 • Hogere toppen

Het gaat te ver om al deze patronen uitgebreid te beschrijven. Daarom licht ik ze in een volgend artikel verder toe, zodat je er je voordeel mee kan doen. Gevorderde handelaren kunnen met futures en andere hefboomproducten ook speculeren op een koersdaling en veel geld verdienen aan een crypto crash. Ook daarover later meer. 

Conclusie: geen paniek

Kortom, wat er ook gebeurt: zorg ervoor dat je in een dalende markt niet in paniek raakt en al je crypto verkoopt. Er komt altijd een moment dat het weer net zo hard of zelfs harder herstelt en je een mooie winst realiseert.

Perfecte koopmoment

Sterker nog, een dip of stevige koersdaling zou het moment moeten zijn waarop jij juist crypto koopt en je portfolio uitbreidt. Juist wanneer iedereen negatief is en het niet meer over crypto heeft, stap je in. Het is een strategie waarvoor je in je hoofd een knop om moet zetten, want het voelt tegenstrijdig om te kopen wanneer iedereen om je heen negatief is en je de koers ziet dalen waar je bij staat.

Bekijk de tips hierboven nog eens en de kans is groot dat de dalende koersen je een buitenkans opleveren! Profiteer van de lagere koersen en koop crypto snel en eenvoudig via iDEAL op Bitvavo.


Dit vind je misschien ook leuk:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Crypto E-Book!